Kai kurios „Garažiuko“ pamokos – itin brangios

  • Teksto dydis:

Aplinkos apsaugos departamentas (AAP) užbaigė du mėnesius trukusią akciją "Garažiukas". Aplinkosaugininkai tikrino įmones ir asmenis, remontuojančius arba ardančius automobilius.

Tebedegina alyvą

"Labai svarbu, kad transporto priemonių priežiūra, remontas ar ardymas kuo mažiau kenktų aplinkai. Todėl daug pastangų skyrėme, kad būtų išaiškinta neteisėta eksploatuoti netinkamų transporto priemonių (ENTP) veikla. Šiuo atveju mums jau ne pirmą kartą padėjo ir Valstybinės mokesčių inspekcijos specialistai", – sakė Aplinkos kokybės departamento Atliekų tvarkymo kontrolės skyriaus patarėjas Paulius Rutkauskas.

Aplinkosaugininkai domėjosi, ar eksploatuoti netinkamas transporto priemones surenkantys, apdorojantys asmenys turi TIPK ar Taršos leidimą, kuriame nurodytos ENTP surinkimo ir apdorojimo sąlygos, atliekų laikymo ir išrinkimo vietos.

"Deja, vis dar yra žmonių, manančių, kad atliekomis galima atsikratyti bet kur, net ir gamtoje. Kai kurios automobilių remonto dirbtuvės nepaiso draudimo deginti alyvą, nors, deginant jos atliekas, į orą patenka sunkiųjų metalų, galinčių sukelti kvėpavimo ir odos ligų. Nusėdusios ant žemės sunkiųjų metalų dalelės užteršia dirvą, paskui ir gruntinį vandenį", – teigė P.Rutkauskas.

Netvarkingi dokumentai

"Patikrinome dešimt fizinių asmenų ir ūkio subjektų, užfiksavome vienuolika pažeidimų. Vienam fiziniam asmeniui surašėme administracinį nurodymą, skirta 60 eurų bauda. Aštuoni pažeidimai susiję su netvarkinga apskaita – atliekų susidarymo ar jų tvarkymo, po vieną – dėl atliekų rūšiavimo reikalavimų nevykdymo ir atliekų susidarymo ataskaitų nepateikimo", – apie akcijos rezultatus informavo Mažeikių aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkas Nilius Kupliauskas.

Kupiškio aplinkosaugininkai patikrino kelis transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto servisus. Automobiliai remontuojami reikalavimus atitinkančiose dirbtuvėse, tačiau nevykdoma atliekų susidarymo apskaita Vieningoje gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos informacinėje sistemoje (GPAIS).

Dviejuose autoservisuose buvo nustatyti du atliekų susidarymo apskaitos pažeidimai. Valstybinės mokesčių inspekcijos specialistams vieno autoserviso vadovas nepateikė transporto priemonių priėmimo remontuoti paraiškų. Už tai asmeniui gresia bauda iki 1 100 eurų.

Didžiausią rūpestį aplinkosaugininkams ir visuomenei kelia nelegalūs eksploatuoti netinkamų transporto priemonių ardytojai.

Kieme – varikliai, tepalai

Didžiausią rūpestį aplinkosaugininkams ir visuomenei kelia nelegalūs eksploatuoti netinkamų transporto priemonių ardytojai.

Kupiškio rajono Bajoriškių kaime rastas ardytojas, daugiabučio namo kiemą pavertęs automobilių dalių ir atliekų aikštele. Po teritoriją buvo išdėstyti ardomi ir dar neišardyti nebevažiuojantys automobiliai ir jų dalys, maždaug 100 padangų, 200 l naudotų tepalų, varikliai, sėdynės, stiklai, gumos. Asmuo pareigūnams nepateikė nei automobilių įsigijimo, nei su veikla susijusių dokumentų.

Kėdainių rajono savivaldybės teritorijoje patikrinti trys fiziniai asmenys, teikiantys padangų keitimo paslaugas. Klientams sudaroma galimybė palikti netinkamas naudoti padangas, jos sandėliuojamos laikantis reikalavimų, yra sutartys su teisėtais naudotų padangų tvarkytojais. Tačiau atliekų susidarymo apskaita tvarkoma pažeidžiant reikalavimus.

"Kai laikomasi taisyklių, sumažėja ir pažeidimų, atliekomis neatsikratoma bet kur ir bet kaip", – sakė Jonavos aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkas Kęstutis Celiešius.

Atsakomybė – neišvengiama

Akcija "Garažiukas" rengiama dukart per metus. Pernai per spalį ir lapkritį aplinkosaugininkai patikrino 287 ūkio subjektus ir 720 fizinių asmenų.

Užfiksuoti 404 pažeidimai: 284 padarė fiziniai asmenys ir 120 – ūkio subjektai. Duoti 44 privalomieji nurodymai fiziniams asmenims ir 21 – ūkio subjektams.

Dažniausi pažeidimai buvo susiję su atliekų tvarkymą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų nevykdymu ar netinkamu vykdymu.

AAP primena, kad ENTP ardymo veikla neturint leidimo arba nesilaikant šiame leidime nustatytų sąlygų fiziniams asmenims užtraukia baudą nuo 300 iki 560 eurų, juridinių asmenų vadovams – nuo 300 iki 1 700 eurų ir kitiems atsakingiems asmenims – nuo 600 iki 1 150 eurų.

Juridiniams asmenims, vykdantiems ENTP ardymo veiklą be leidimo, numatyta bauda nuo 10 tūkst. iki 30 tūkst. eurų.

Už atliekų tvarkymo pažeidimus fiziniams asmenims taikoma atsakomybė nuo įspėjimo iki 4 100 eurų.

Juridiniams asmenims, perdavusiems pavojingas atliekas nelegaliems atliekų tvarkytojams, gresia bauda nuo 150 iki 55 tūkst. eurų, o atliekų apskaitos pažeidimai gali užtraukti baudą nuo 150 iki 1 400 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių