Lietuviška žiema kelininkams neleido atsikvėpti

  • Teksto dydis:

Pernai spalio 15-ąją prasidėjusio žiemos sezono pabaigą Lietuvos kelininkai oficialiai užbaigė šiemet balandžio 15-ąją.

Sausio 21-oji – išskirtinė

Anot bendrovės „Kelių priežiūra“ atstovų, per šešis mėnesius išbarstyta arti 100 tūkst. t druskos, ja padengta ir nuvalyta daugiau kaip 1,5 mln. km šalies kelių.

Sudėtingiausia diena kelininkams buvo sausio 21-oji, kai Lietuvos kelius barstė ir valė net 421 bendrovės mašinos. Pernai intensyviausia diena pareikalavo 376 technikos priemonių.

„Ši žiema, palyginti su ankstesne, buvo gana ilga. Pirmuosius prevencinius barstymus pradėjome jau spalį, valymo darbus – lapkritį, o pernai sniegą valyti reikėjo tik sausį. Šiemet penkis kartus skelbėme ypač sudėtingas meteorologines sąlygas“, – teigė „Kelių priežiūros“ atstovas Karolis Sakalauskas.

Druska pabrango

Kelininkams šiemet teko susidurti ir su neįprastais iššūkiais: politinių aplinkybių įkarštyje bendrovė privalėjo atsisakyti baltarusiškos druskos, anksčiau, nei įprastai, keliuose atsivėrė duobės.

„Operatyviai pergrupavome logistiką, paspartinome pirkimų procedūras, o pripildžius sandėlius nauja druska reikėjo perkalibruoti techniką. Druskos kaina kilo bene 30 proc. Jau sausį pradėjome intensyviai taisyti duobes. Tokiu metu nedirba nė viena asfalto gamykla, tad vasario pabaigoje iš žiemos miego pažadinome Kuršėnuose esančią įmonę, kuri padėjo išspręsti asfalto trūkumo problemą. Per visus 2021 m. sutvarkėme apie 30 tūkst. kv. m duobių, o vien per 2022 m. pirmuosius keturis mėnesius – 43 tūkst. kv. m“, – sakė K.Sakalauskas.

Didžiausias asfalto poreikio skirtumas pastebimas lyginant 2021 m. vasarį su atitinkamu šių metų mėnesiu: pernai antrą žiemos mėnesį buvo sutvarkyta apie 195 kv. m duobių, 2022 m. – 2 371 kv. m.

Trukdė ir vėjai

„Kelių priežiūros“ technologijų vystymo projektų vadovė dr. Lauryna Šidlauskaitė pridūrė, kad ši žiema meteorologiniu požiūriu buvo lietuviška.

„Užfiksuotas itin platus spektras kritulių ir permainingų orų. Spalį ir lapkritį vyravo lietus ir plikledis, gruodį sulaukėme itin šaltų atkarpų. Sausis ir vasaris stebino sniego gausa, o kovas ir balandis – saulėtomis dienomis. Visą sezoną vyravo ir daugybė itin vėjuotų dienų, sunkinusių kelininkų ir kitų eismo dalyvių kasdienybę“, – dėstė L.Šidlauskaitė.

Šiemet Lietuvos kelininkai penkis kartus skelbė ypač sudėtingas meteorologines sąlygas.

Sudėtingiausios žiemos sąlygos šiemet buvo Tauragnų ir Švenčionių apylinkėse.

„Aplink Tauragnus jau lapkričio pabaigoje buvo susiformavusi stora, apie 20 cm sniego danga. Švenčionyse iššūkių kilo vasario pabaigoje: kai visur sniego danga buvo beveik ištirpusi, šiame miestelyje vis dar laikėsi apie 24 cm sluoksnis. Jis ištirpo tik antroje kovo pusėje“, – reziumavo L.Šidlauskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

:)))

:))) portretas
dukart nubarste kelia druska ir uzduso...

Kad jau

Kad jau portretas
trecia desimtmeti jie nebe atsikvepe,o issikvepe... Kaip ir nebera jau - tik islaidos is biudzeto uz nebesama paslauga...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių