Remontuojantys bei ardantys automobilius teršėjai neišvengs atsakomybės

Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) vėl rengia tradicinę akciją "Garažiukas" – iki lapkričio 30-osios tikrins įmones ir asmenis, remontuojančius bei ardančius automobilius.

Reikalaus leidimų

Pernai aplinkosaugininkai per akciją "Garažiukas" patikrino 287 ūkio subjektus ir 720 fizinių asmenų. Užfiksuoti 404 pažeidimai, skirti 65 privalomieji nurodymai.

Dažniausi pažeidimai – aplinkos užteršimas, atliekų deginimas, aplaidi apskaita, ženklinimo reikalavimų nesilaikymas.

Šįkart aplinkosaugininkai dėmesį sutelks į asmenis garažų bendrijose, pavieniuose garažuose, ūkiniuose pastatuose, buvusiose fermose, angaruose ir gamybinėse patalpose atliekančius transporto priemonių techninę priežiūrą, remontuojančius ir ardančius eksploatuoti netinkamas transporto priemones (ENTP).

Pernai aplinkosaugininkai per akciją "Garažiukas" patikrino 287 ūkio subjektus ir 720 fizinių asmenų. Užfiksuoti 404 pažeidimai.

Ypatingas dėmesys bus skirtas nelegalioms veikloms.

Bus tikrinama, ar transporto priemones surenkantys, apdorojantys asmenys turi Taršos leidimą, kuriame nurodytos ENTP surinkimo ir apdorojimo sąlygos, atliekų laikymo ir išrinkimo vietos.

"Teikiantiems transporto priemonių priežiūros paslaugas, remontuojantiems ar ardantiems asmenims primename, kad tokia veikla turi kuo mažiau kenkti aplinkai. Pabrėžiame, kad mūsų akcijos tikslas – ne bausti, o skatinti veiklą vykdyti neteršiant aplinkos", – sakė AAD Aplinkos kokybės departamento atliekų tvarkymo kontrolės skyriaus patarėjas Paulius Rutkauskas.

Pasak aplinkosaugininko, svarbu, kad atliekomis nebūtų atsikratoma bet kur, ypač gamtoje, nes netinkamas atliekų šalinimo būdas daro neigiamą poveikį ne tik aplinkai, bet ir pačių žmonių sveikatai.

Ar sutartys – oficialios?

Aplinkosaugininkai tikrins, ar ENTP veikla vyksta tik negyvenamosiose patalpose. Tais atvejais, kai dirbama lauke, svarbu užtikrinti, kad teršalai nesusigertų į žemės paviršių.

Taip pat bus tikrinamos patalpos, kuriose ardomi automobiliai, nutekėjusių skysčių surinkimo ir tvarkymo sistemos.

Pareigūnai kreips dėmesį į tai, ar asmenys turi oficialias sutartis su atliekų tvarkytojais, kuriems perduodamos susidariusios pavojingosios ir nepavojingosios atliekos.

Bus tikrinama, ar, prieš priimant ardyti nebetinkamą naudoti automobilį, patikrinama "Regitroje" skelbiama informacija (ar automobilis nėra įkeistas, areštuotas, ieškomas).

AAD pareigūnai tikrins ir autoservisų patalpas: ar jos atitinka nustatytus reikalavimus, ar remonto dirbtuvėse yra priemonių, skirtų išsiliejusiems pavojingiems skysčiams neutralizuoti, ar tinkamai rūšiuojamos ir laikomos atliekos, ar jų ne per daug sukaupta.

Taip pat svarbu, kad autoserviso savininkas būtų sudaręs sutartis su teisėtais atliekų tvarkytojais.

Aplinkosaugininkai domėsis, kokie dažai, lakai ir gruntai naudojami pakartotiniam dažymui, ar reikalavimų laikomasi tuose autoservisuose, kuriuose remontuojamos kondicionavimo sistemos.

Taip pat bus tikrinama, ar autoserviso savininkas, remontuojantis detales, darančias įtaką išmetamųjų dujų kokybei, turi dujų matavimo prietaisą su galiojančiu valstybinės patikros sertifikatu.

Pažeidėjams – baudos

Įmonės, kurių veikloje susidaro pavojingos ir nepavojingos atliekos (išskyrus tam tikras teisės aktuose numatytas išimtis), turi atliekų susidarymo apskaitą tvarkyti Bendroje gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos informacinėje sistemoje (GPAIS).

ENTP ardymo veikla, neturint leidimo arba nesilaikant jame nustatytų sąlygų, fiziniams asmenims užtraukia baudą nuo 300 iki 560 eurų, juridinių asmenų vadovams – nuo 300 iki 1 700 eurų ir kitiems atsakingiems asmenims – nuo 600 iki 1 150 eurų.

Leidimo neturintiems juridiniams asmenims numatyta bauda nuo 10 tūkst. iki 30 tūkst. eurų. Jei ENTP ardymo veikla pažeidžia leidimo sąlygas, juridiniams asmenims gresia bauda nuo 1 000 iki 2 000 eurų.

Už atliekų tvarkymo pažeidimus fiziniams asmenims taikoma atsakomybė – nuo įspėjimo iki baudos (4 100 eurų).

Juridiniams asmenims, perdavusiems pavojingas atliekas nelegaliems atliekų tvarkytojams, gresia bauda nuo 150 iki 55 tūkst. eurų, o atliekų apskaitos pažeidimai gali užtraukti baudą nuo 150 iki 1 400 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvis

Lietuvis portretas
Koks čia teršimas greičiau čia žalios mafijos žmonių apiplėšinėjimas.

Naujas \\\\\.../////

Naujas  \\\\\...///// portretas
žmonių raukimo būdas.Bet....teršti irgi negerai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių