Šančių auksarankio garaže gimsta išskirtiniai automobiliai

Iš išorės žvelgiant į Aido garažą nepanašu, kad jame slėptųsi prabangūs leksusai ar mersedesai. Ir iš tiesų – nesislepia. Ankštame vos kelių kvadratinių metrų pastate gimsta unikalūs šedevrai, kurių pavydėti galėtų net pažangiausi serijinių automobilių gamintojai.

Prie technikos – nuo vaikystės

Atokiame Kauno Aukštųjų Šančių mikrorajone įsikūręs pusamžis vyras garaže praleidžia didžiąją dienos, jei ne gyvenimo dalį. Kai leidžia sveikata. Jei pasiligojęs kūnas neprimena apie savo silpnumą, Aidas, kaip pats sako, pagavęs įkvėpimą, pluša nuo ryto iki vėlyvo vakaro.

"Daugelis mano, kad tai darau savo pramogai ar suku kokį verslą, bet taip nėra. Tie, kurie užsiima kūryba, mane supras, – patikina pašnekovas. – Man niekada netiko standartai, jau nubrėžtos linijos, todėl imuosi plaktuko ir kuriu tai, kas patinka man."

Radiatorius išimtas iš senovinės „Pobedos“. Jo storis, skersmuo ir litražas puikiai atitinka „Audi“ variklio parametrus.

Kūryba Aidui nėra tušti žodžiai dar ir todėl, kad jis pagal išsilavinimą – dailininkas. Kitokį pasaulio matymą nuo savo mėgstamos drobės nagingas meistras perkelia ir į garažą. Čia praverčia ir didžiulė automechaniko darbo patirtis. Jos kaunietis, nuo pat mažumės žavėjęsis technika, ėmė semtis dar paauglystėje, kai su tėvu pradėjo dirbti autošaltkalviu, vėliau savo servise užsiėmė ir kitais autoremonto darbais. Per daugiau nei 20 metų sukaupė milžinišką žinių bagažą, kuris leidžia ne tik suprasti pagrindinius inžinerijos, geometrijos ir kitų sričių dėsnius, bet ir užtikrintai improvizuoti.

Sprendimas: Dūsios gale įmontuoto „Hondos“ variklio visiškai pakanka, nes automobilis sveria vos 900 kg. / Vilmanto Raupelio nuotr.

Į Dūsią įdeda dūšią

Paprašytas aprodyti savo kūrinius, Aidas pradeda nuo naujausio projekto. Nors pats sako pavadinimo jam dar nesugalvojęs, jo sekėjai socialiniuose tinkluose automobilį praminė Juodąja Dūsia. Kodėl juodoji, kaip ir aišku – nes nudažyta tamsiai. "Bet kodėl Dūsia?" – klausiu meistro. Išgirdęs mano pasiūlytas versijas Aidas purto galvą.

"Tikrai ne nuo ežero pavadinimo ir ne nuo vandens vabalo, ir ne nuo liaudiško sielos apibūdinimo – dūšia. Tiesiog vaikystėje mane vadindavo Aidūsia, o sutrumpinus išeina Dūsia", – juokiasi pašnekovas.

Vos į garažą telpantis klasikinių apvalių formų "aparatas" primena Antrojo pasaulinio karo laikų automobilius ar net dar senesnį eksponatą iš garsiojo Amerikos gangsterio Alo Capone's limuzinų kolekcijos. Tačiau tik tol, kol neatidarai variklio dangčio. Po juo slepiasi tikras žvėris, pasiskolintas iš "Audi A8" limuzino. 4,2 l darbinio tūrio, 225 kw galingumo agregatas lengvai tvarkosi su automobilio svoriu – maždaug 1,2 t metalo.

Improvizuoja be brėžinių

Būtent metalas ir yra pagrindinė materija, iš kurios Aidas išgauna sau reikiamas formas. Kiekvieną kampą meistras lanksto pats savo rankomis. Dar unikaliau tai, kad tai jis daro ne pagal brėžinius, o iš atminties.

Grožis: išvaizdaus bolido vidus – taip pat išskirtinis. / Vilmanto Raupelio nuotr.

"Turiu galvoje vaizdą, kurį noriu matyti, ir bandau jį išgauti realybėje. Būna, kad pasižiūriu pavyzdžių internete, bet nieko nekopijuoju, o kuriu savo dizainą. Tiesą sakant, pradėdamas net nežinau, koks bus tas galutinis rezultatas. Yra tik rėmo konstrukcija, ant kurios jau velku metalo apvalkalą", – pasakojo kūrėjas.

Improvizacija turi ir savų trūkumų. Mat neretai vieną ar kitą sprendimą tenka keisti ir daug ką perdaryti iš naujo.

"Bėda ta, kad neturiu didesnės erdvės, kur galėčiau nuolat matyti visą automobilio vaizdą, todėl retsykiais tenka jį išsistumti apžiūrėti į gatvę. Tada, žiūrėk, ir kyla mintis kažką pakeisti ar patobulinti", – aiškino pašnekovas.

Pasak meistro, viena sunkiausių užduočių konstruojant savadarbį automobilį – apskaičiuoti svorio centrą taip, kad tinkamai pasiskirstytų apkrovos. Ratų geometrija ir daugelis kitų dalykų daroma bandymų būdu – važiuojant, nes atstumo, važiuoklės pločio, svorio, variklio padėties jokie stendai negali apskaičiuoti. Turint didelę praktiką rėmo konstrukcija pavyksta stipri, patikima ir lengva.

Randa kaimuose ir laužyne

Visas detales ar mazgus Aidas stengiasi gamintis pats, nes tai gerokai pigiau nei pirkti. Kai kuriuos elementus ar aksesuarus tenka pirkti ebay.com prekybos portale arba iš kitų tiekėjų. Tačiau dažniausiai reikalingą detalę jis randa automobilių laužynuose arba žmonių kiemuose. Išradingas konstruktorius Juodajai Dūsiai pritaikė daugelio žinomų ir mažiau garsių gamintojų detales.

"Visus gamintojus, kurių detalės panaudotos, būtų sunku net išvardyti. Pavyzdžiui, radiatorius išimtas iš senovinės "Pobedos" (prieš pusšimtį metų gamintas sovietinis automobilis – aut. past.). Jo storis, diametras ir litražas puikiai atitinka "Audi" variklio parametrus, tad kodėl jo nepanaudojus", – šypsosi pašnekovas.

Ieškodamas tokio senovinio radiatoriaus jis apvažiavo ne vieną Lietuvos kaimą, atsirinko keletą tinkamų, bet jie pasirodė kiauri. Galiausiai vienas draugas pasiūlė savąjį jo turimos "Pobedos". Šis buvo puikios būklės ir padėjo išspręsti dar vieną galvosopį.

Dėkingas rėmėjams

Beje, jei ne draugų pagalba – tiek darbu, tiek pinigais, Aido stebuklai nebūtų virtę realybe. Todėl meistras itin dėkingas visiems bičiuliams ir visiškai nepažįstamiems sekėjams, aukojantiems lėšų susimetam.lt platformoje arba kitais būdais.

Pagalba: Ai­do žo­džiais, be žmo­nių pa­ra­mos, jo Juo­do­ji Dū­sia taip ir lik­tų tik sva­jo­ne. / Vilmanto Raupelio nuotr.

"Nesu išlepęs, tad galiu sukurti detalę iš paprastesnės materijos, galiu pasigaminti ir paprastesnes stakles vienam ar kitam darbui atlikti. Jeigu tereikia įdėti daugiau darbo, taip ir darau, bet yra medžiagų, kurių pats nepasigaminsi. Todėl esu labai dėkingas žmonėms už kiekvieną eurą ir galimybę tęsti pradėtą darbą", – kalbėjo vyras.

Meistras ir pats į projektus investuoja daug lėšų, todėl buvo priverstas atsisveikinti su savo konstruotu ir itin mėgtu sportiniu bolidu, kuriuo ne kartą yra dalyvavęs varžybose. Jį išmainė į kito savo kūrinio dažymą ir medžiagas.

Bendraminčiams remiant ir Aidui atkakliai dirbant naujasis projektas sparčiai stumiasi į priekį. Autorius buvo užsibrėžęs jį užbaigti per metus, t.y. iki šios vasaros pabaigos. Panašu, kad planai taps realybe.

Brangina lyg vaikus

Tuomet Juodoji Dūsia papildys kauniečio kolekciją, kurioje ryškiai žiba itin išvaizdus savadarbis, žinoma, pavadintas Dūsia. Šiam žvėriukui pagaminti Aidas paaukojo dvejus metus. Siekiant geriausio vizualinio ir funkcinio rezultato automobilis buvo perdarytas gal kokius keturis kartus.

Darbo vaisiai pateisino lūkesčius – dailus plieninis žirgas sveria vos 900 kg. Jo agregatai varomi 2,3 l "Hondos" variklio. Kadangi automobilio širdis modifikuota panaudojus turbiną, norint galingumą galima kelti ir iki 200 kW. Šis kelių galiūnas registruotas užsienyje ir atitinka visus techninius reikalavimus, tad gali netrukdomas dalyvauti eisme.

Gabumai: dau­giau nei 20 me­tų au­to­mo­bi­lius re­mon­ta­vęs spe­cia­listas iš­mo­ko vi­sus dar­bus at­lik­ti pa­ts. / Vilmanto Raupelio nuotr.

Paklaustas, už kiek parduotų savo šedevrus, Aidas numoja ranka.

"Tai mano vaikai. Kokia suma galima įvertinti savo vaikus? Nėra tokių pinigų. Savo kūryba aš noriu ne uždirbti, o pakeisti bent lašą pilkos savo ir kitų kasdienybės, parodyti pasauliui, kad lietuviai yra naginga, išradinga tauta", – pokalbį baigė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Plikas

Plikas  portretas
Patikrinus numerius rodo kad viskas tvarkoje, yra ir tech visur žale šviesa, šaunuolis Aidas taip ir toliau pavyduoliams nuotaika gadink, kad jie nieko nesugeba daugiau nei verkti ir skųstis.

Artūras

Artūras portretas
Įdomu kaip su TA sekasi jam :D Lietuvoje niekaip nepraeitų :D

Macas

Macas portretas
Gratuliacijos Aidui, Žmogui turinčiam Fantazijos ir Gebančiam tai įgyvendinti. Šančiams ir vėl pasisekė. Linkėjimai nuo pajūrio iš buvusio Kauniečio Jūsų rajono aktyviam bendruomenininkui Virgiui Baranauskui . Širdis džiaugiasi kai mano gimtas Miestas suskamba išdidžiai.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių