„Kino pavasaris“ prasideda: į kino teatrus šaukiantis kinas ir festivalio efektai

Šįvakar Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje prasidėjęs Vilniaus miesto kino festivalis „Kino pavasaris“ kovo 16–26 d. ragina nebandyti atsispirti kino šauksmui ir dėl kino teatro svaigulio, susitikimų su kino kūrėjais ar po gero filmo apimančio pilnatvės jausmo kviečia į šalį nustumti visus kitus savo planus.

„Kai šaukia kinas, tu eini“, – sakė festivalio rengėjai, kino mylėtojus pakvietę festivalio atidarymo vakarą susitikti kino teatre „Forum Cinemas Vingis“ ir prisiminti kino šventės keliamus efektus. Kai po seanso nė neketini palikti kino salės, bandai įrodyti draugams, kad istoriją ne taip suprato jie, o ne tu, arba kai išgirsti ir nenustoji klausyti festivalio dainos, kuria salėje žiūrovus ir pasitiko atlikėja Rūta Mur.

„Kad festivalis įvyktų, reikia žiūrovo – ačiū, kad pašaukti „Kino pavasario“ susirinkote“, – atidarymo metu dėkojo „Kino pavasario“ generalinis direktorius Algirdas Ramaška. – Jau 28-ąjį kartą pradedame kino šventę, kuri, tikiu, mums visiems dovanoja ypatingus efektus. Labai laukiu smagaus šurmulio kino teatruose, kino salės nenorinčių palikti žiūrovų, kokybiško kino pasiilgusių draugų ir pažįstamų, tokių skirtingų ir įdomių atsiliepimų apie filmus. Tačiau labiausiai nekantrauju vėl susitikti su žmonėmis, kurie pasiėmė vienuolikos dienų atostogas tam, kad galėtų pasidžiaugti festivaliu visa širdimi.“

Kad festivalis įvyktų, reikia žiūrovo – ačiū, kad pašaukti „Kino pavasario“ susirinkote.

„Kino pavasaris“ tapo neatsiejama Vilniaus miesto dalimi. Kasmet vilniečiai, miesto svečiai ir kino mėgėjai laukia šios šventės su nekantrumu. Esu dėkinga visai „Kino pavasario“ komandai už tai, kad myli kiną, daro ir tiki tuo, ką daro. Linkiu neblėstančio įkvėpimo ir dėkoju už meilę Vilniaus miestui“, – atidaryme kalbėjo Vilniaus mero pavaduotoja Edita Tamošiūnaitė.

Savo žinutę „Kino pavasariui“ perdavė ir Lietuvos kultūros ministras Simonas Kairys: „11 dienų truksianti kino šventė jo mylėtojams siūlo solidžią programą, platų filmų spektrą, šiemet jautriai atskleidžiantį ne tik universaliąsias žmogiškąsias temas, bet ir už savo bei visų mūsų laisvę būti ir kurti kovojančios Ukrainos temą. Prasminga, kad „Kino pavasario“ organizatoriai greta pripažintų kino meistrų nuolatinį dėmesį skiria naujiems talentams, o šiemet itin gausiai bus pristatomi Lietuvos kūrėjai. Jų dėka mūsų šalies vardas vis ryškiau spindi tarptautinio kino padangėje ir nuskamba prestižiniuose tarptautiniuose forumuose ir apdovanojimuose. Linkiu, kad „Kino pavasaris“ ir toliau augtų, kad tęstųsi ir po paskutinio kino seanso „Kino karavanu“ pasklistų po visą Lietuvą.“

Ypatingas festivalio efektas – du atidarymo filmai

„Dar vienas neatsiejamas festivalio efektas – jame sutikti visų mylimą Vidutę“, – atidaryme sakė „Kino pavasario“ vadovas A. Ramaška, į sceną pakvietęs festivalio įkūrėją Vidą Ramaškienę. Daugybę metų „Kino pavasariui“ atidavusios V. Ramaškienės prieš dvejus metus įkurtas fondas ir toliau skatina jaunuosius kino kūrėjus, o antroji fondo premija – 2000 eurų – buvo įteikta kino prodiuserei Klementinai Remeikaitei.

Atidarymo vakarą žiūrovai buvo pakviesti žiūrėti ne vieno, kaip įprasta, bet dviejų filmų: tarptautinius apdovanojimus skinančio režisierės Charlotte Wells debiuto „Po saulės“ (After Sun) bei Kanuose pernai pristatyto režisieriaus Vytauto Katkaus trumpo metro kino pasakojimo „Uogos“.

„Man vienais įsimintiniausių efektų „Kino pavasaryje” kasmet tampa pilnutėliai, šventiško džiugesio kupini lietuviškų premjerų seansai, kuriuose pasimato, koks įvairus ir veržlus mūsų šių dienų nacionalinis kinas“, – pasakojo „Kino pavasario“ turinio ir programos vadovė Aistė Račaitytė. – O Vytauto filmai vis nustebina. Palieka su šypsena veide, bei daug įdomių minčių pokalbiams po filmo. Svarbu, kad festivalį atidaro filmas, įprasminantis žiūrovo dalyvavimą filmo reikšmių kūrime.“

Festivalio nebūtų be daugybės partnerių, kurie palaiko „Kino pavasarį“. Tai Lietuvos kino centras, kuris, iš dalies finansuodamas festivalį, remia kino sklaidą Lietuvoje, taip pat festivalį globojanti Vilniaus miesto savivaldybė, Europos Sąjungos programa „Kūrybiška Europa“ MEDIA ir kt.

28–asis Vilniaus miesto kino festivalis „Kino pavasaris“ vyks kovo 16–26 dienomis Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senukas

Senukas portretas
Ar bus pozityviu filmu ? Be gyvenimu nuopoliu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių