Nacionalinei bibliotekai padovanoti nacionalinės reikšmės dokumentinio paveldo filmai

  • Teksto dydis:

Spalio 21 d. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka sulaukė mielų svečių – Kėdainių kino studijos „Mėgėjas“ įkūrėjų Vitolio Laumakio ir Adolfo  Morėno. Svečiai Nacionalinei bibliotekai padovanojo studijos per šešis dešimtmečius sukurtą 61 filmą. 

Biblioteka šiuos filmus publikuos skaitmeninto kultūros paveldo portale www.epaveldas.lt, taip sudarydama galimybes su jais susipažinti ne tik šio portalo lankytojams – jie taps pasiekiami platformoje Europeana.

Pasirašant dovanojimo sutartį Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas pasidžiaugė, kad biblioteka gali prisidėti prie regionuose kuriamos kultūros saugojimo ir sklaidos, ypač kai kalbame apie tokius išskirtinius kūrybinius procesus ir rezultatus.

Du kino mėgėjai – stomatologas, poetas V. Laumakys ir inžinierius A. Morėnas prieš 55 metus Kėdainiuose įkūrė vieną pirmųjų Lietuvoje mėgėjiško kino studijų „Mėgėjas“. Vyrų draugystė prasidėjo gatvėje taisant sugedusį motociklą, kai abu išsikalbėjo, kad mėgsta kiną ir svajoja jį kurti. Ilgainiui jų įsteigta kino studija tapo ne tik viena garsiausių mėgėjiško kino studijų Lietuvoje, bet ir jų antraisiais namais, kur nuo 1963 iki 2004 m. buvo sukurtas 61 trumpametražis filmas. 2013 m. studijos filmų kolekcija pripažinta nacionalinės reikšmės dokumentiniu paveldu ir įrašyta į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ Lietuvos nacionalinį registrą (į jį įtraukiami unikalūs ir nepakeičiami dokumentinio paveldo objektai).

Pasak kino kritikų, tai nuosekli kolekcija, atspindinti mėgėjiško kino raidą, technologinius aspektus, sovietinės ir nepriklausomos Lietuvos tikrovę. „Mėgėjo“ filmai išsiskiria menine verte, formos originalumu, kūrimo aplinkybėmis ir metodais. Šie filmai – ne tik unikalus XX a. Kėdainių istorijos šaltinis, bet ir reikšmingas mėgėjiško meno pavyzdys ir įkvėpimo šaltinis šiandienos kino mėgėjams.

Įdomus faktas, kad 1963 m. pagal pačių parašytą originalų scenarijų studijoje buvo sukurtas pirmas vaidybinis antimilitaristinis filmas „Te visad šviečia saulė“ (įkvėptas realaus nutikimo vienoje Kėdainių rajono mokykloje, vaikams radus nesprogusią aviacinę bombą). 1966 m. vykusiame Kanų tarptautiniame mėgėjiškų kino filmų festivalyje ši juosta pelnė sidabro medalį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių