Sostinėje – paroda „Kambariuose ir lauke“: porcelianiniai darbai dažnai aukštesni už lankytoją

Šiuo skulptoriumi žavisi meno lauko profesionalai, o apsilankiusieji pirmą kartą parodoje stoja į gerbėjų gretas. Menininkas kuria jau ne vieną dešimtmetį, ilgą laiką dėstė Vilniaus dailės akademijos Skulptūros katedroje, o jo skandalingasis „Vilniaus sąsiuvinis“ stulbino kiekvieną nerealiomis idėjomis.

Konceptualių skulptūrų meistro įvietintų meno kūrinių galima pamatyti vaikščiojant mieste. Turbūt kiekvienas vilnietis žino Geležinkelininkų kultūros rūmų fasado „Kablį“, o kiekvienas klaipėdietis matė „Simetriškas“ skulptūrų parke. Beje, įdomu tai, kad skulptorius yra išbandęs visas įmanomas medžiagas sukurti trimatę skulptūrą, o rengdamasis naujausiai parodai „Kambariuose ir lauke“ galynėjosi su pretenzinga ir trapia medžiaga – porcelianu.

Kaip sufleruoja pavadinimas, skulptoriaus Mindaugo Navako paroda vyksta ne tik Radvilų rūmų muziejaus erdvėse, bet ir šalia jų – lauke. Viešai matomoje vietoje, prie įėjimo į muziejų, stovi gigantiška granito skulptūra „Koja“. Visgi norint susipažinti ir pajausti šio menininko kūrybos ritmą, būtina užeiti vidun. Keturiuose kambariuose pristatomi per pastaruosius penkerius metus sukurti darbai iš kietojo porceliano. Dalis skulptūrų viena ar dviem galvomis aukštesni už vidutinį lankytojo ūgį. Beje, keletas jo darbų būtent ir kalba apie lankytojus, kuriuos M. Navakas vaizduoja žemyn galva. Gavę parodos planą šyptelėsite, nes M. Navakui būdinga ironija atsispindi ir kūrinių pavadinimuose, pavyzdžiui, „Didelis bananas“, „Kairė – Dešinė“, „Koja“, „Kaklelis“ ir pan.

Šią parodą galima pamatyti iki spalio 31 d. Radvilų rūmų dailės muziejuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių