Tarptautinis gatvės teatro festivalis Vilnių pavers meninių žaidimų aikštele

Menų spaustuvė jau ketvirtus metus kviečia susipažinti su kuo įvairesnėmis gatvės teatro formomis, kviesdama į tarptautinį gatvės teatro festivalį SPOT, kuris tradiciškai liepos antrą savaitę vyksta įvairiose Vilniaus miesto urbanistinėse ir kartais visai netikėtose erdvėse.

Praėjusią vasarą šiuolaikiniam gatvės teatro festivaliui teko iš esmės koreguoti programą, prisitaikyti prie pandeminių aplinkybių, tačiau tai paskatino atsigręžti į Lietuvos kūrėjus, kurie miesto erdvėms kūrė naujus ar pritaikė esamus savo darbus ir puikiai parodė, kad ir Lietuvoje turime menininkų, gebančių įvairiomis meno formomis įveiklinti skirtingas miesto erdves.

Apie judėjimą mieste

Šių metų liepos 8–11 d. vyksiantis festivalis vėl pakvies susipažinti su tarptautine festivalio programa ir imsis plačiau nagrinėti pasirinktą temą – judėjimas mieste.

Prabėgę metai daugelį išmokė keliauti savo rajono gatvėmis ir mieste – nuėjome  daugybę žingsnių, rinkomės ne tik pažintus ir įprastus maršrutus, dažnai pasukdavome ir ten, kur daugiau paslapties, kur slypi istorija ar gamtos grožis. Per pandeminius metus savo miestus ir miestelius atradome iš naujo ir žvelgiame jau visai kitomis akimis. „Formuodami šių metų SPOT programą pastebėjome dėsningumų – renginių vietos nutolo nuo Vilniaus miesto centro, o patys pasirodymai – judantys, kintantys, kupini iššūkių ir staigmenų. Išryškėjo esminis šių metų vardiklis – mobilumas mieste. Mes vaikštome pėsčiomis, keliaujame dviračiais, paspirtukais, automobiliais, tad kyla klausimas – kaip mūsų mobilumas veikia patį miestą, o kaip miesto suplanavimas padeda ar apsunkina mūsų judėjimą, su kokiais iššūkiais tenka susidurti? Festivalio metu bus siekiama atsakyti į šiuos klausimus per kūrybinę prizmę, skatinant tvaresnį judėjimą mieste“, – pasakoja viena festivalio organizatorių Judita Strumilaitė.

Pristatys ir kituose Lietuvos miestuose

Per ketverius gyvavimo metus SPOT sulaukė daugiau kaip 10 000 žiūrovų, festivalio metu pasirodymus rengė trupės iš Prancūzijos, Nyderlandų, Belgijos, Švedijos, Danijos, Lietuvos, Latvijos, Austrijos ir kitų šalių, o pasirodymai įvyko daugiau nei 20 skirtingų Vilniaus miesto erdvių.

D. Putino nuotr.

Ir nors visa šių metų SPOT festivalio programa dar neatskleidžiama, jau dabar galima pristatyti, kad prieš pat šių metų festivalį Vilniuje su šiuolaikiniu gatvės teatru bus supažindinami ir Druskininkų, Alytaus, Biržų, Panevėžio žiūrovai.

Praėjusią vasarą SPOT festivalyje buvo pristatytas unikalus spektaklis lauko erdvėje – „Balansuojantis žmogus“, rodytas festivalio programoje Vilniaus Lukiškių kalėjimo vidiniame kieme ir sulaukęs daugybės puikių atsiliepimų. Šią vasarą Danijos fizinio teatro kompanija DON GNU grįžta į Lietuvą ir kartu su mūsų šalies menininkais spektaklį rodys skirtinguose miestuose. „Praėjusią vasarą Menų spaustuvėje rezidavo DON GNU kūrėjų komanda, kuriai rezidencijos metu kartu su Lietuvos kūrėjais pavyko pastatyti unikalaus spektaklio „Balansuojantis žmogus“ Vilniaus versiją. Labai džiugu, kad gatvės teatro pasirodymai laukiami ir kituose Lietuvos miestuose, ir šią vasarą pavyks juos pristatyti dar platesnei auditorijai“, – teigia Menų spaustuvės vadovė Jolita Balandytė.

Spektaklyje „Balansuojantis žmogus“ susitinka skirtingų šalių ir meno disciplinų atstovai, naudojamos šiuolaikinio šokio ir naujojo cirko technikos, menininkai ir muzikantai sukuria judesio spektaklį ant milžiniškos pusiausvyros platformos. Kūrinyje jėgas sujungia užsienio ir Lietuvos šokio ir cirko menininkai, prie jų prisijungia ir lietuvių muzikantai. „Balansuojantis žmogus“ kvies susimąstyti apie tai, kaip svarbu sukurti pusiausvyrą tarp skirtingų kultūrų ir žmonių, taip pat tai puiki proga pastebėti, kaip negalime judėti nepaveikdami kitų.

Kalbiname spektaklyje dalyvaujančius kūrėjus Petrą Lisauską (P.L.) ir Džiugą Kunsmaną (Dž.K.).

– Koks yra „Balansuojančio žmogaus“ kūrybinis procesas?

P.L.: Visų pirma, labai džiugu, kad Menų spaustuvės komanda domisi užsienyje reziduojančiais ir kuriančiais lietuviais. Aš nemažai metų rezidavau Danijoje, kur ir susipažinau su DON GNU komanda. Spektaklio „Balansuojantis žmogus“ versijų yra ne viena, kiekvieną kartą spektaklis pritaikomas iš naujo kiekvienam miestui, kuriame jis rodomas, pasirodymuose dalyvauja skirtingi menininkai. Praėjusią vasarą sulaukėme kvietimo dalyvauti SPOT festivalyje, buvo atrinkta nauja komanda, kuri per dešimt dienų turėjo priprasti prie pačios balansuojančios platformos. Tik dėl profesionalaus atlikėjų požiūrio, juodai dirbant buvo įmanoma sukurti tai, ką šią vasarą pamatys ir kiti Lietuvos miestai.

Dž.K.: Man, kaip akrobatui, labai svarbu jausti, kur yra paviršius, tačiau šiame projekte būtent to ir netenku, todėl belieka po truputį priprasti prie pagrindo, kuris nuolat svyruoja, sukasi. Spektaklyje dirbame su nuostabia komanda, jaučiame didelį pasitikėjimą vienas kitu. „Balansuojantis žmogus“ man leido pasijusti taip, lyg turėčiau iš naujo mokytis judėti, koordinuoti judesius. Šio projekto metu galėjau tyrinėti savo galimybes tokiu būdu, kurio iki tol net neįsivaizdavau esant.

D. Putino nuotr.

– Kiek jums patiems svarbi pusiausvyra gyvenime?

P.L.: Esu kraštutinumų asmenybė, tad pusiausvyros visada trūksta ir nuolat jos ieškau. Nagrinėti šią temą visada įdomu, o turint tokią priemonę kaip spektaklyje naudojama judanti platforma, tai ir fiziškai, ir emociškai peno apmąstymams atsiranda.

Dž.K.: Sunku atsakyti. Dabar jaučiuosi taip, lyg kaskart investuodamas į vieną kryptį netenku kitos. Rasti pusiausvyrą išbalansuotame pasaulyje sudėtinga, todėl stengiuosi nesipriešinti pokyčiams, keliauti su jais – tik taip galiu rasti pusiausvyrą bent kelioms akimirkoms.

– Ko tikitės iš gastrolių Druskininkuose, Alytuje, Biržuose ir Panevėžyje?

P.L.: Labai tikiuosi, kad žiūrovas, kuris niekada nematė gatvės teatro, šiuolaikinio cirko ir šokio, ateis ir pamėgs tokias kūrybines išraiškas. O tie, kurie jau matė, domisi, atras naujų potyrių, nes platforma yra unikali. Gyvai derinama muzika, balsas ir judesys, ypač Lietuvos kontekste, – nekasdienis reiškinys.


Druskininkų (birželio 26 d.), Alytaus (birželio 29 d.), Biržų (birželio 30 d.) ir Panevėžio (liepos 2 d.) žiūrovų laukia jaudinantis spektaklio „Balansuojantis žmogus“ pasirodymas, o liepos 8–11 d. – tvaresnės judėjimo paieškos Vilniuje, šiuolaikiniame gatvės teatro festivalyje SPOT. Daugiau informacijos www.menuspaustuve.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių