Draugiški reidai: policininkai dviratininkus ragins dėvėti šalmus

  • Teksto dydis:

Visą vasarą Lietuvoje vyks policijos reidai, skirti dviratininkų saugumui. Jie bus raginami dėvėti šalmus.

„Bandysime įtikinti suaugusius žmones, kokie yra dviratininko su šalmu pranašumai, kuo jis rizikuoja nedėvėdamas šalmo ir kad tos rekomendacijos, kurios yra Kelių eismo taisyklėse, būtų įgyvendintos“, – ketvirtadienį Katedros aikštėje Vilniuje pristatydamas akciją žurnalistams sakė Lietuvos kelių policijos tarnybos vadovas Vytautas Grašys.

Jo teigimu, reidai numatyti visoje Lietuvoje, jų tikslas – ne bausti, o mokyti.

Šiemet Lietuvoje per eismo įvykius sužeistas 121 dviratininkas, penki žuvo.

Pasak Lietuvos kelių policijos tarnybos vadovo, nelaimių keliuose metu dažniausiai būna kalti dviratininkai.

„Kelių eismo taisyklės yra mūsų visų susitarimas, kaip turime elgtis kelyje. Visi žinome, kad demokratija yra žaidimas pagal taisykles, o darau, ką noriu, yra anarchija. Tai jeigu mes esame demokratinė valstybė, tai visi žinome taisykles“, – kalbėjo dviračių maratono „Velomaratonas“ iniciatorius ir organizatorius Benediktas Vanagas.

Jis pasakojo, kad pirmą kartą paskelbus maratono taisykles atsirado daug pasipiktinusiųjų ir sakančiųjų, kad pagal Kelių eismo taisykles nėra privaloma dėvėti šalmą. Tačiau po kiekvieno maratono renginio organizatoriai sulaukia dešimtis laiškų, kuriuose žmonės sako, jog dėl „Velomaratono“ įsigijo šalmus, kurie išgelbėjo nelaimės atveju.

Pasak profesionalaus dviratininko, akcijos ambasadoriaus Tomo Vaitkaus, šalmas prideda drąsos.

„Šalmas yra reikalingas dėl pačio saugumo ir, manau, pats saugiau kelyje jauties, kai esi su šalmu“, – teigė dviratininkas.

Kitokią nuomonę išsakė šiemet mokyklą baigusi ir dviratį pamėgusi Ilzė Cibulskaitė.

„Šalmai užima daug vietos ir realiai, jeigu saugiai važinėji, jie nereikalingi“, – kalbėjo mergina.

Anot jos, ji šalmą dėvėdavo tik važinėdama rajoniniais keliais, o mieste – ne.

„Čia yra kiekvieno žmogaus pasirinkimas, ar jis nori dėvėti šalmą, ar ne“, – sakė I. Cibulskaitė.

Nuo šių metų birželio 1 dienos policija yra nubaudusi 350 dviratininkų, kurių didžioji dalis buvo nubausti už Kelių eismo taisyklių pažeidimus.

Šiuo metu galiojančiose Kelių eismo taisyklėse numatoma, kad važiuojant keliu šalmą dėvėti privalo jaunesni nei 18 metų dviratininkai, kitiems tą daryti rekomenduojama. Už taisyklių nesilaikymą pirmą kartą nepilnamečio tėvams skiriamas įspėjimas, o vėliau – bauda iki 128 eurų.

Ketvirtadienio rytą reidas vyko Vilniaus Katedros aikštėje, o vėliau tokie reidai bus surengti visoje Lietuvoje.

Važiuojant dviračiu važiuojamąja kelio dalimi privalu dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba įsijungti baltos spalvos žibintą priekyje bei raudonos spalvos žibintą gale.

Važiuojant keliu tamsiu paros metu ar esant blogam matomumui privalu ne tik dėvėti ryškiaspalvę liemenę, bet ir įsijungti žibintus. Dviratininkai, kaip ir kiti eismo dalyviai, turi paisyti kelio ženklų, būti dėmesingi, rūpintis savo ir kitų eismo dalyvių saugumu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taisonas

Taisonas portretas
Reikia salma deveti

VK

VK portretas
Vietoj šitokiu parodomūjų ale akcijų- atrakcijų, geriau jau eitų į mokyklas ir pirmokus antrokus mokytu keliuose, kaip elgtis visą rugsėjo mėnesį, o ne cirkus krėst bet kada, kai užplaukia, kam nors plunksnas pakedent prieš kameras..Tipo dirbam- artistai..
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių