Pyksta dėl pareigūnų elgesio per Vasario 16-osios renginius: kas atsiprašys dėl paminto orumo?

Kai kurie policijos pareigūnų veiksmai Vasario 16-osios renginių metu įžiebė tautiečių diskusiją, ar pareigūnai neperžengė ribos ir nepamynė kai kurių žmonių, atsinešusių plakatus, orumo. Policijos atstovas teigė, kad pareigūnai „prevenciškai pabendravo“ su žmonėmis, į renginį atsinešusiais prieš šalies valdžią nukreiptus plakatus, tačiau plakatai nebuvo paimti, o asmenims leista ir toliau dalyvauti renginiuose.

Kvietė eiti prie policijos automobilio

Socialiniame tinkle „Facebook“ plinta vaizdo įrašas, kuriame užfiksuoti pareigūnai, priėję prie vyro, kuris laikė plakatą su užrašu „Buvau Sąjūdyje, tapau Jedinstva!“. 

„Būkite geras, pareigūne, parodykite įstatymą, kuo remiantis man draudžiama būti su mano ženklu“, – policijos pareigūno prašė senjoras, laikęs plakatą.

Vyro pokalbis su policijos pareigūnu, vykęs Baltijos valstybių vėliavų pakėlimo ceremonijos prie Prezidentūros rūmų metu, neprasprūdo praeiviams pro akis: viena moteris klausė, koks įstatymas leidžia jam mitinguoti ir turėti tokius plakatus, kiti gynė vyrą, kad jis nieko neleistina nedaro.

„Aš atėjau į šventę, bet atėjau su savo mintim, su savo nuomone, su savo laisve“, – kalbėjo plakatą laikęs vyras.

Vaizdo įrašo stop kadras.

Policijos pareigūnai prašė plakatą laikiusio vyro parodyti asmens dokumentus, kvietė eiti prie policijos automobilio.

Vienas pareigūnas teigė, kad turi patikrinti, ar šis asmuo neturi apribojimų dalyvauti tokiuose renginiuose.

 

 

Citavo Konstituciją

Pareigūnų pokalbis su plakatą laikiusiu vyru įžiebė internautų diskusiją. Apie tai pasisakė ir kultūros istorijos tyrinėtojas, visuomenės veikėjas, pirmasis atkurtos valstybės kultūros ir švietimo ministras, prezidento Valdo Adamkaus buvęs patarėjas Darius Kuolys.

„Mes turime patikrinti, ar šis asmuo turi apribojimų dalyvauti tokiuose renginiuose“, –  paaiškino šiandien žmonėms policijos pareigūnas, pareikalavęs, kad „šis asmuo“ su plakatu pasitrauktų iš Vilniaus aikštės ir eitų į jų automobilį. „Gal be šitų plakatų, mielasis“, – mestelėjo „šiam asmeniui“ praeidamas Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda“, – citavo D. Kuolys. 

Anot jo, plakatą laikęs asmuo – Kazys Grabys, Atgimimo ir pirmaisiais Nepriklausomybės metais buvęs Lietuvos Sąjūdžio Panevėžio skyriaus sekretoriumi, 1991-ųjų sausį gynęs Parlamentą, ilgai priklausęs Tėvynės Sąjungos politinei partijai.

„Regis, šiandien Vilniuje vidaus reikalų ministrė, nežinia, ar merui pritarus, buvo sustabdžiusi Lietuvos Respublikos Konstitucijos veikimą. Jos 20 straipsnis sako: „Žmogaus laisvė neliečiama. Niekas negali būti savavališkai sulaikytas arba laikomas suimtas.“ Jos 21 straipsnis skelbia: „Žmogaus asmuo neliečiamas. Žmogaus orumą gina įstatymas.“ Jos 25 straipsnis mums visiems užtikrina: „Žmogus turi teisę turėti savo įsitikinimus ir juos laisvai reikšti.“ Jos 33 straipsnis teigia: „Piliečiams laiduojama teisė kritikuoti valstybės įstaigų ir pareigūnų darbą, apskųsti jų sprendimus. Draudžiama persekioti už kritiką.“ Galvoju: kas iš valstybės pareigūnų šį vakarą atsiprašys piliečio Kazio Grabio dėl Vasario 16-ąją Vilniaus Simono Daukanto aikštėje paminto jo orumo?“ – trečiadienį rašė D. Kuolys.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko pavaduotojas „valstietis“ Dainius Gaižauskas socialiniame tinkle „Facebook“ skelbė, kad „policijos veiksmai prieš šį žmogų nepateisinami!  Atsiprašyti šio žmogaus jau nepakaks. Tiesiog užverda kraujas, kai matai, kas vyksta Lietuvoje.“

Kodėl buvo varžomos taikių piliečių teisės? Parlamentinis tyrimas privalo būti inicijuotas nedelsiant. Gėda! Pikta!

Po pasidalintu vaizdo įrašu politikas neslėpė emocijų: „Čia BAISU! Privalo būti paaiškinta, kokiais pagrindais vadovavosi policija. Kodėl buvo varžomos taikių piliečių teisės? Parlamentinis tyrimas privalo būti inicijuotas nedelsiant. Gėda! Pikta!“

Tiesa, ne visiems tautiečiams kliuvo policijos elgesys – jie teigė, kad pareigūnai tvyrant įtampoms visuomenėje taip užtikrino saugumą. 

Plakatų neatiminėjo

Policijos departamento Komunikacijos departamento vedėjas Ramūnas Matonis portalui kauno.diena.lt teigė, kad jam nėra žinoma atvejų, kai iš asmenų per Vasario 16-osios renginius buvo paimti plakatai arba dėl plakatų turinio žmonėms neleista dalyvauti renginiuose. 

„Mes tikrai nepaėmėm plakatų. Neturiu duomenų, kad būtų neįleistų asmenų“, – teigė policijos atstovas. 

Jis teigė, kad asmuo, laikęs plakatą su užrašu „Buvau Sąjūdyje, tapau Jedinstva!“, po pokalbio su policijos pareigūnais ir toliau dalyvavo renginiuose. 

R. Matonis aiškino, kad su žmonėmis, kurie laikė tam tikrus plakatus, buvo bendraujama prevenciškai. „Tiesiog prevenciškai buvo pabendrauta su tokiais asmenimis, paaiškinti tam tikri teisiniai reikalavimai, papasakota, kad saugotųsi kažkokių provokacijų, nes gali tapti provokacijų aukomis. Dažniausiai toks tikslas buvo“, – sakė policijos atstovas. 

Jis teigė neturįs duomenų, kad bent vienas asmuo būtų palydėtas iki policijos pareigūnų automobilio, kad būtų patikrinti jo asmens duomenys, sužinota, ar žmogus gali dalyvauti renginiuose.

„Iš esmės viskas buvo tikrinama vietoje“, – sakė R. Matonis.

Ketvirtadienį „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“ policijos generalinio komisaro pavaduotojas Arūnas Paulauskas teigė, kad šalia plakatus laikančių žmonių, reiškiančių kitokią nuomonę, stovėjo vienas ar du policijos pareigūnai. Kai kuriais atvejais pareigūnai prašė, kad, jei galėtų, žmonės tuos plakatus susuktų.

Renginiai praėjo gana ramiai

Policijos departamento Komunikacijos departamento vedėjas R. Matonis ketvirtadienį pakartojo, kad Vasario 16-osios renginiai praėjo gana ramiai. Per Vasario 16-osios renginius sostinėje fiksuoti keli pažeidimai, administracinių nusižengimų protokolai surašyti dviem asmenims.

Kaip BNS trečiadienį informavo R. Matonis, vienam asmeniui protokolas surašytas už pareigūnų reikalavimų nevykdymą, kitam – už viešosios tvarkos pažeidimą esant neblaiviam.

„Vienas žmogus atsisakė pateikti savo dokumentus. Kitas neblaivus asmuo šlapinosi viešoje vietoje, prie katedros“, – sakė policijos atstovas.

Jis taip pat teigė, kad prieš iškilmingą ceremoniją prie Prezidentūros pareigūnai „prevenciškai pabendravo“ su žmonėmis, į renginį atsinešusiais prieš šalies valdžią nukreiptus plakatus, tačiau jiems leista likti renginyje su plakatais. R. Matonis patikino, kad už plakatų turėjimą pareigūnai žmonių nebaus, nebent tai būtų įžeidžiantys ar neapykantą kurstantys plakatai.

„Policija dėkoja visiems žmonėms, kurie susirinko švęsti valstybės atkūrimo dienos. Vasario 16-ąją į viešus renginius susirinkus gausiam dalyvių skaičiui, rimtų incidentų ar provokacijų išvengta. Geranoriškai nusiteikę žmonės vykdė pareigūnų nurodymus, atsižvelgė į pareigūnų prašymus ar reikalavimus“, – trečiadienį pabrėžė policijos atstovas spaudai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Baisi propaganda

Baisi propaganda portretas
Kuo skiriasi mūsų ir Baltarusijos policija,palaikanti viešąją tvarką renginių metu?Tik tuo,kad mūsiškiai aprūpinti visomis galimomis tramdymo priemonėmis.Mūsiškių šarvai,kaip viduramžiuose,jie turi dujas,antrankius,"bananus"elektro šokerius.Taigi,Baltarusiams iki mūsų dar toli.Bet vertinami,atvirkščiai -baltarusiai blogiečiai,mūsiškiai gėriečiai.Kodėl tokia neteisybė?Baltarusijoje,Rusijoje,Mitinguotojų liesti negalima,o mūsiškiams net garsus leisti draudžiama.

Jonas

Jonas portretas
Apie ką ta vasario 16-os šventė..? Apie laisvę sakyt tą, ką liepia esantys prie lovio? :)

Ugnė

Ugnė portretas
Gėda ir bėda, kad turime tokią policiją - nei padeda, nai saugo, nei apgina
VISI KOMENTARAI 71

Galerijos

Daugiau straipsnių