Paveldosaugininkai įtraukė P. Cvirkos skverą į saugomų vertybių sąrašą

Paveldosaugininkai įtraukė sostinės Petro Cvirkos skverą į saugomų vertybių registrą.

Kaip BNS sakė Kultūros paveldo departamento (KPD) direktorius Vidmantas Bezaras, antradienį Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba patvirtino sprendimą, kartu nustatydama skvero vertingąsias savybes.

„Priimtas sprendimas suteikti apsaugą skverui, kuris yra tarp Pylimo ir Pamėnkalnio gatvių. Vertinimo taryba nusprendė nustatyti vertingąsias savybes, tų savybių sąrašas ne toks jau mažas. Svarbiausi yra planavimo sprendiniai – takų tinklas, reljefas, kuris eina terasomis, kad būtų išsaugotas, akmeninės sienutės ir akmeniniai laiptai, pati išplanavimo kompozicija“, – teigė V. Bezaras. 

Anot jo, taip pat apsispręsta dėl želdinių, kuriuos bus privaloma saugoti, o kuriuos būtų galima šalinti.

„Beveik viskas iš tų elementų, kurie kuria kompoziciją, prašoma išsaugoti. Bet ten yra daug savaiminių medžių, netgi invazinių rūšių – į tai nekreipiama dėmesio. Taip pat nustatyta, kad vertybės reikšmingumo lygmuo yra regioninis. Tai reiškia, kad jei ir bus kokių nors vertingųjų savybių keitimas, tai darys Kultūros paveldo departamento vertinimo taryba, o ne savivaldybės“, – pridūrė KPD vadovas.

Skveras atlikus smulkius pataisymus į registrą turėtų būti įtrauktas kitą savaitę.

Rugpjūčio pabaigoje Nekilnojamojo kultūros paveldo ekspertų taryba išbraukė dešimtmečius diskusijų kėlusį paminklą sovietmečio rašytojui ir politiniam veikėjui P. Cvirkai iš kultūros vertybių registro. Paminklo nukėlimui pritarė ir sostinės taryba, jį Vilniaus valdžia tikisi nukelti dar šiemet ir vėliau perduoti Nacionaliniam muziejui.

Nesutarimai kilo dėl P. Cvirkos vaidmens – paminklo nuėmimo šalininkai akcentuoja jo kolaboravimą su sovietų valdžia ir prisidėjimą prie kitų to meto rašytojų represijų. Besipriešinantys nukėlimui tikina, kad beatodairiškai naikinti sovietinį paveldą niekuo nesiskirtų nuo sovietinės cenzūros, o P. Cvirkos literatūrinis talentas turi būti įvertintas ir atskirtas nuo politinės veiklos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
Paminkla reik nuimt,bet skvera issaugot!Gal ka ir pakeist galima,bet ne stiklainius statyt!

ooo

ooo portretas
sveikas protas nugalejo...?

Gėda represiniam režimui

Gėda represiniam režimui portretas
Panašu, kad tik nacių palikuonys priima tokius sprendimus.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių