Policija ruošiasi Vasario 16-ajai: gali tikrinti automobilius, neleis neštis būgnų, stebės srautus

Tam, kad nepasikartotų per Sausio 13-osios minėjimą kilę neramumai, kai dalis susirinkusiųjų trukdė rimtį, Vilniaus apskrities pareigūnai papasakojo, kokių priemonių imsis viešajai tvarkai Vasario 16-ąją užtikrinti. Į renginius nebus galima neštis būgnų, švilpynių ir kitų triukšmui sukelti skirtų priemonių. Žadama tikrinti atvykstančius automobilius ir kontroliuoti žmonių srautus.

„Pareigūnai kruopščiai ruošiasi artėjantiems Vasario 16-osios renginiams, vertina ir socialiniuose tinkluose pasirodančią informaciją. Vilniaus miesto savivaldybė neišdavė leidimų vykti jokiems mitingams. Tačiau pareigūnai, įvertinę visas galimas grėsmes, renginiams skirs didžiulį dėmesį – stiprins savo pajėgas, kad būtų užtikrinta viešoji tvarka ir piliečių saugumas. Atvykstantieji į minėjimą bus iš anksto perspėjami, kad nesineštų triukšmą sukelti galinčių priemonių – būgnų, švilpynių, kurios trukdytų renginiams. 30 metų vykdant renginius, trukdžių nebūdavo, todėl norėtųsi, kad renginiai ir toliau vyktų ramiai – be priešiškai nusiteikusių asmenų, nes už tai gresia atsakomybė“, – portalo kauno.diena.lt žurnalistams sakė Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) atstovas Tomas Bražėnas.

Sausio 13-osios protestas Vilniuje. Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

Pasak jo, Vilniaus apskrities VPK viršininkas Saulius Gagas yra minėjęs, kad kuriamos pareigūnų grupės, dirbsiančios ir prie įvažiavimų į Vilnių, nes neatmetama tikimybė, kad tam tikri piktybiškai nusiteikę asmenys gali atvykti ir iš kitų miestų. 

„Esant poreikiui pareigūnai gali pasirinktinai stabdyti transporto priemones ir tikrinti, ką žmonės vežasi. Jei bus aptikta neleistinų, taikų renginį sutrukdyti galinčių priemonių, perspės, kad jų su savimi turėti negalima“, – dar kartą pabrėžė T. Bražėnas.

Esant poreikiui pareigūnai gali pasirinktinai stabdyti transporto priemones ir tikrinti, ką žmonės vežasi.

Jei, pavyzdžiui, paaiškino pašnekovas, ekipažai pastebės autobusiukus, kuriais vyksta daug žmonių su vėliavomis, būgnais ir panašia atributika, tikėtina, kad tokios transporto priemonės bus sustabdytos, o pareigūnai pasiteiraus, kur ir kokiu tikslu žmonės vyksta. Atvažiuoti į Vilnių jiems bus leidžiama, tačiau žmonės bus įspėti, kad laikytųsi tvarkos ir nesivežtų draudžiamų daiktų.

Pareigūnai skirs didelį dėmesį ne tik Vasario 16-osios renginių saugumui, bet ir konkrečioms vietoms – užtikrins, sklandų atvykstančio ir išvykstančio transporto judėjimą. Taip pat stebės, kad nebūtų žmonių susibūrimų, susistumdymų ir kitų panašaus pobūdžio neramumų.

Sausio 13-osios protestas Vilniuje. Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

Viena tokių vietų, kurią ketinama akylai stebėti – sostinės Pilies gatvė, nes Signatarų namų balkone planuojama Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininko Vytauto Landsbergio kalba. Gatvė – siaura, todėl ketinama palikti tam tikrus pravažiavimus, jei prireiktų čia patekti specialiųjų tarnybų, tarkime, greitosios medicinos pagalbos automobiliams.

„Vilniaus senamiestis nėra didelis. Transporto priemones pasistatyti sunku. Tad tikriausiai jau visi vilniečiai žino, kad automobilius turės pasistatyti toliau. Patekimas į didžiąją dalį senamiesčio automobiliais, kol vyks Vasario 16-osios renginiai, bus apribotas“, – akcentavo Vilniaus apskrities VPK atstovas.

Pareigūnai, patruliuodami mieste, stebės situaciją ir pagrindinėse aikštėse, prie Seimo bei kitose vietose. Taip pat žadama užtikrinti ir žiniasklaidos atstovų saugumą.

Sausio 13-osios protestas Vilniuje. Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

„Visi renginiai bus filmuojami, o medžiaga analizuojama. Tokiu būdu galima išsiaiškinti pažeidimus padariusius asmenis, nustatyti jų tapatybes ir patraukti atsakomybėn, kuri numatyta administracinių nusižengimų kodekse“, – teigė T. Bražėnas.

Artėjant Vasario 16-ajai Vilniaus apskrities pareigūnai, bendradarbiaudami su Policijos departamentu, svarbia informacija apie tvarką ketina dalytis socialiniuose tinkluose, informuoti visuomenę per renginius.

„Žmonėms vis priminsime, kad būtų sąmoningi. Norint, kad tokie renginiai būtų saugūs, kiekvienas turime elgtis saugiai“, – kalbėjo pašnekovas.

Tikslaus skaičiaus, kiek pareigūnų ketinama pasitelkti, jis neįvardijo. Tačiau pabrėžė, kad jų bus tiek, kad būtų užtikrinta viešoji tvarka, visuomenės saugumas ir rimtis. Esant poreikiui, numatyta, kad papildomos pareigūnų pajėgos atvyktų ir iš kitų šalies apskričių.

„Norėčiau, kad tų žmonių, kurie galvojo, kad švilpimo, rėkimo ir būgnų trankymo per Sausio 13-osios minėjimą pareigūnai nepastebės ir jie liks nenubausti, iliuzijos subliūkštų – pareigūnai tikrai pastebės ir sukontroliuos. Renginiai – filmuojami. Atsakomybė už netinkamus veiksmus gali pasivyti ne tą pačią dieną, o ir vėliau“, – įspėjo Vilniaus apskrities VPK atstovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lėja

Lėja portretas
Teisingai, nėra ko triukšmą kelti ir žmonėms šventę gadinti. Savo namuose rėkaukit

Vilė

Vilė portretas
Represijos prasidėjo .Greit ir kvėpuoti uždrausite... GĖDA.

Cha

Cha portretas
Burnu neuzciaupsit musorai
VISI KOMENTARAI 150

Galerijos

Daugiau straipsnių