R. Karbauskis apie Lukiškių aikštę: tokių patyčių, kaip buvo vasarą, nebebus

Vyriausybės sudaryta darbo grupė siūlys nutraukti panaudos sutartį su Vilniaus miesto savivaldybe dėl Lukiškių aikštės valdymo, jį žadama perduoti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui, sako „valstiečių“ lyderis Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Anot jo, darbo grupės sprendimo dar nėra, tačiau apie tokį planuojamą siūlymą jam žinoma.

„Darbo grupė, kurią sudarė Vyriausybė dirbo... ir kiek suprantu, ir kiek žinau informaciją, tikriausiai bus nutraukta panaudos sutartis su Vilniaus miesto savivaldybe, ir šios aikštės valdymas bus perduotas institucijai, tikriausiai Genocido centrui“, – Žinių radijui trečiadienį sakė R. Karbauskis.

Anot jo, Lukiškių aikštės savininkė yra valstybė, o Vilniaus miesto savivaldybei buvo patikėta ją valdyti pagal panaudos sutartį.

„Darbo grupės pasiūlymas, kiek man žinoma, – panaikinti panaudos sutartį ir baigti visą šią istoriją su Vilniaus miesto valdymu. Tegul jie užsiima pliažais, tikrais savo pliažais, tegul juos tvarko, tegul šiukšles surenka, tegul prižiūri, turi tikrai pakankamai daug vietų, kur galėtų pliažų kultūrą gerinti ir plėsti, bet ne Lukiškių aikštėje“, – kalbėjo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas.

„Visi tie renginiai, žiemos ledo arena ar kažkas, jie gali būti. Bet tokių patyčių, kurias darė Vilniaus savivaldybė šią vasarą, jau negalės būti, nes Vilniaus savivaldybė paprasčiausiai su šia aikšte nieko negalės daryti“, – pridūrė jis.

Bet tokių patyčių, kurias darė Vilniaus savivaldybė šią vasarą, jau negalės būti, nes Vilniaus savivaldybė paprasčiausiai su šia aikšte nieko negalės daryti.

Vyriausybė prieš kelias savaites pranešė, kad su sostinės savivaldybe pradėjo derybas dėl prieš penkerius metus sudarytos Lukiškių aikštės panaudos sutarties keitimo.

Rugsėjo 4 dieną kultūros ministro Mindaugo Kvietkausko vadovaujama darbo grupė su savivaldybės atstovais aptarė klausimus, susijusius su Lukiškių aikštės įstatyme numatytu aikštės memorialiniu statusu, taip pat 2015-aisiais sudarytą panaudos sutartį, pagal kurią aikštė perduota savivaldybei.

„Posėdyje aptarti klausimai dėl įstatymo nuostatų įgyvendinimo, keičiant panaudos sutartį“, – tuomet nurodė Vyriausybė, tačiau siūlomų pakeitimų nedetalizavo.

Vilniaus vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis BNS tuomet patikino, kad apie galimą sutarties nutraukimą su savivaldybės atstovais komisija nekalbėjo.

Darbo grupėje M. Kvietkausko pavaduotoju paskirtas teisingumo ministras Elvinas Jankevičius, joje taip pat  dirba Vyriausybės kanceliarijos, Kultūros paveldo departamento, Nacionalinės žemės tarnybos, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro, Lietuvos architektūros meno tarybos atstovai.

Genocido tyrimų centras pasiruošęs perimti Lukiškių aikštę

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (LGGRTC) pasiruošęs perimti Lukiškių aikštę iš Vilniaus savivaldybės, sako centro direktorius Adas Jakubauskas.

Anot jo, centras imsis šių pareigų, jei tokiam svarstomam siūlymui ketvirtadienį pritars kultūros ministro Mindaugo Kvietkausko vadovaujama darbo grupė.

„Jei taip įvyks ir bus į Lukiškių aikštės įstatymą įrašyta nuostata dėl aikštės valdytojo, mes būtumėme pasirengę ją paimti valdyti“, – BNS sakė A. Jakubauskas.

Buvome aikštėje, tai, iš tiesų, aikštė nors dar nėra priduota, ji stipriai apgadinta: tepalai išpilti nurenkant pliažą, suskaldyta viena memorialinė lenta, prigrežiota skylių, kyšo plastikiniai kištukai.

Jis palaiko valdančiųjų kritiką šiuo metu aikštę valdančiai Vilniaus savivaldybei, be kita ko pabrėždamas, kad išardant kelis mėnesius čia buvusį dirbtinį paplūdimį aikštė buvo stipriai apgadinta.

„Greta, Gedimino prospekte 40 yra mūsų padalinys – Genocido aukų muziejus. Buvome aikštėje, tai, iš tiesų, aikštė nors dar nėra priduota, ji stipriai apgadinta: tepalai išpilti nurenkant pliažą, suskaldyta viena memorialinė lenta, prigrežiota skylių, kyšo plastikiniai kištukai“, – tvirtino centro vadovas.

„Taip atsainiai aikštę eksploatuojant atrodo truputį keistokai. Dabar įstatymas, priimtas rugpjūčio 1-ąją, kalba, kad tai – pagrindinė Lietuvos aikštė, tai turi būti visa derama pagarba, jos įveiklinimas turi būti atitinkamas“, – pabrėžė jis.

Vicemeras: aikštės perėmimas – tik R. Karbauskio nuomonė

Vilniaus miesto vicemeras Vytautas Mitalas teigia, kad „valstiečių“ lyderio R. Karbauskio teiginiai, jog Vyriausybė rengiasi perimti Lukiškių aikštės valdymą iš savivaldybės, kol kas tėra politiko nuomonė.

Anot jo, dėl to, kaip patikslinti panaudos sutartį, sprendžia kultūros ministro Mindaugo Kvietkausko sudaryta darbo grupė, ji į posėdį rinksis ketvirtadienį,

„Tai yra pono Karbauskio nuomonė, laimei, jis vienas Lietuvoje dar negali visko nuspręsti. Kalbamės su Kultūros ministerija ir Nacionaline žemės tarnyba, kartu sprendžiame, kaip geriau patikslinti Lukiškių aikštės panaudos sutartį, bet apie nutraukimą iš šių institucijų aš negirdėjau, tik iš pono Karbauskio“, – BNS teigė V. Mitalas.

Tai yra pono Karbauskio nuomonė, laimei, jis vienas Lietuvoje dar negali visko nuspręsti.

Jis priminė R. Karbauskio aštrius pasisakymus birželio pabaigoje, kai Seimo Kultūros komiteto pirmininkas„grasino uždaryti“ savivaldybės keliems mėnesiams aikštėje įrengtą dirbtinį paplūdimį.

„Laimei, tai tebuvo jo ambicijos, kurios, kaip žinome, taip ir liko neįgyvendintos, ir vilniečiai gyva Lukiškių aikšte ir paplūdimio instaliacija galėjo džiaugtis kaip ir buvo suplanuota – iki vasaros pabaigos”, – tvirtino V. Mitalas.

Kaip vėliau feisbuke teigė Vilniaus meras Remigijus Šimašius, aikštės miestuose „tūkstantmečiais yra miestiečių susibūrimo vieta“.

„Kai Seimas priėmė įstatymą apie vieną iš Vilniaus miesto aikščių, dabar daugybė žmonių iš įvairių institucijų kantriai dirba. Dirba galvodami, kaip protingai pritaikyti neprotingą įstatymą. Valstiečių lyderis gi lyg niekur nieko pareiškia, kad miestas „nieko negalės daryti šioje aikštėje“. Ar suvokiame apie ką tai – „miestas nieko negalės daryti aikštėje“? Apie tai, kas ten bus, o ko nebus, nori spręsti Naisių kolūkio paveldėtojas“, – rašė sostinės meras.

„Labai džiaugiuosi, kad spalio 11 dieną rinkimai. Kartu su visais laisvais Lietuvos žmonėmis tikiuosi, kad Seime bus mažiau piktų, kompleksuotų, neišsilavinusių ant sovietinių privilegijų išaugintų veikėjų, kurie visą Lietuvą paverčia įkaitais tik dėl to, kad svajoja būti dideliais vadukais. Gana!“ – pridūrė jis.

Nuo Lietuvos nepriklausomybės atgavimo pradžios vykstančios diskusijos dėl Lukiškių aikštės tvarkymo ir memorialinių akcentų paaštrėjo šią vasarą, kai Vilniaus savivaldybės valdžia birželio pabaigoje nusprendė čia įrengti dirbtinį paplūdimį su gultais, tinklinio aikštele – jis išardytas rugpjūčio pabaigoje.

Idėjos kritikai teigė, kad projektas netinkamas Lukiškių aikštei, nes ji istoriškai svarbi šalies rezistencinėms kovoms atminti, taip pat priekaištaujama dėl to, kad planuojant projektą nesitarta nei su visuomene, nei su savivaldybės taryba ar administracija. Sprendimą pasirinkti paplūdimiui šią vietą kritikavo tiek kai kurie Seimo politikai, tiek ir premjeras bei prezidentas.

Seimas reaguodamas į paplūdimį taip pat priėmė specialų Lukiškių aikštės įstatymą, nustatantį, kad tai yra pagrindinė šalies reprezentacinė aikštė su Vyčio monumentu, erdvė turi būti tvarkoma užtikrinant rimtį bei deramą pagarbą kovotojams ir sukilėliams, o jos naudojimas negali prieštarauti viešajai tvarkai bei gerai moralei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alis...

Alis... portretas
jei ne patyčios čia,- tai apsoliutus neišmanymas...

Anonimas

Anonimas portretas
ai pastatys fortepijona o maestro paklekins arabiskos klasikos su barasku mekenimu pritarimu

Puikus pasiūlymas

Puikus pasiūlymas portretas
todėl belieka pakartoti: Dar taip neseniai, dar vos prieš porą metų, atvežėmė patį Romos popiežių į buvusius KGB rūmus, Jis iš ten išėjęs susirinkusiems sakralius žodžius pasakė: "Šioje atminties vietoje meldžiame Tave, Viešpatie, kad Tavo šauksmas išlaikytų mus budinčius. Kad Tavo šauksmas, Viešpatie, išlaisvintų iš dvasinės ligos, kuria, kaip tauta, esame nuolat gundomi: užmiršti savo tėvus ir tai, kiek jie yra išgyvenę ir kentėję.", o Vilniaus savivaldybė gultus tingiam poilsiui išsitiesė priešais pat buvusius KGB rūmus ir jiems, kaip dabar sakoma, "dzin". Lai Vilniaus savivaldybės jauni žmonės dar ką tik buvusią LT istorija pasikartoja.
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių