Šildymo išlaidoms kompensuoti Vilnius ieško visų įmanomų galimybių

  • Teksto dydis:

Europoje ir toliau brangstant gamtinėms dujoms, sostinė stengiasi sumažinti vilniečiams kiekvieną mėnesį vis augančias šildymo sąskaitas. Pagal naujai įsigaliojusią tvarką šildymo kompensaciją šiemet gali gauti dvigubai daugiau gyventojų, jei kompensacijos nepakanka ar ji nepriklauso, gyventojai gali pasinaudoti mokėjimų atidėjimo galimybe.

Per paskutinius tris praėjusių metų mėnesius kompensacijomis būsto šildymui pasinaudojo daugiau nei 19 tūkst. vilniečių – jiems kompensuota beveik 1,5 mln. eurų (1 478 285 eurai). Išlaidos kompensacijai lyginant spalį su lapkričiu augo 4,9 karto, o gruodį su lapkričiu – išaugo tris kartus. Šiemet (iki sausio 13-osios vidurdienio) jau gauta 3 919 gyventojų prašymų.

„Natūralu, kad padidėjusios šildymo sąskaitos baugina, bet labai svarbu priminti, kad gyventojai pasinaudotų jiems priklausančia kompensavimo galimybe. Šiemet ją gali gauti daugiau asmenų, be to, dėl ekstremaliosios situacijos laikinai nevertinamas turimas turtas. Kompensacijų negalintiems gauti vilniečiams sukūrėme mokėjimų atidėjimo mechanizmą leidžiantį sumažinti už šilumą gaunamas sąskaitas“, – sakė Vilniaus vicemeras Tomas Gulbinas.

Šiemet ją gali gauti daugiau asmenų, be to, dėl ekstremaliosios situacijos laikinai nevertinamas turimas turtas.

Kadangi dujų kaina šiuo metu rinkoje yra rekordinėse aukštumose ir artimiausiu metu situacija, numatoma, nesikeis, Vilniaus savivaldybė pateikia svarbiausius atsakymus vilniečiams apie šildymo kompensavimą.

– Kur vilniečiai gali susižinoti kompensacijos dydį?

– Sostinės gyventojai gali pasitikrinti preliminarų kompensacijų dydį pasinaudoję skaičiuokle www.spis.lt.

– Kaip gyventojas gali pateikti prašymą kompensacijai gauti?

– Prašymą gyventojai gali teikti elektroniniu būdu www.spis.lt, tel. 8 700 35545, el. paštu sis@vilnius.lt arba atvykę į Klientų aptarnavimo centrą Konstitucijos pr. 3 (tik su galimybių pasu).

– Ar nuo šildymo būdo priklauso kompensacija šildymui?

– Šildymo kompensacija galima pasinaudoti nepriklausomai nuo naudojamo šildymo būdo, t. y. tiek būstą šildant centralizuotai, tiek kitos rūšies kuru (malkomis, anglimi, dujomis ar pan.), taip pat kompensacija geriamojo vandens ir karšto vandens išlaidoms.

– Ar vertinamas turtas pateikiant prašymą kompensacijai gauti?

– Skiriant kompensacijas, laikinai (dėl ekstremalios situacijos) turimas turtas nevertinamas.

– Ar prašymą dėl kompensacijos skyrimo turi užpildyti vienas ar visi kartu gyvenantys asmenys?

Šildymo kompensacija skiriama atsižvelgus į būste gyvenamąją vietą deklaruojančių asmenų bendras pajamas, todėl norint gauti kompensaciją, dėl jos prašymus atskirai turi pateikti visi viename būste gyvenamąją vietą deklaravę arba būstą nuomojantys vieniši asmenys arba šeimos.

– Ar darbo neturinčiai daugiavaikei mamai priklauso kompensacija?

– Teisė į kompensaciją priklauso, jei vaikams nustatyta tėvystė ir mama yra sudariusi teismo patvirtintą sutartį dėl vaikų materialinio išlaikymo; mama registruojasi Užimtumo tarnyboje; jei šeima nuomoja būstą - yra sudaryta teisėta nuomos sutartis; o atveju, kai būste yra kitų deklaruotų asmenų, jie pateikia prašymus ir pan. Jeigu šeimai yra taikoma atvejo vadyba arba vienam iš šeimos narių yra nustatytas neįgalumas, o iš paminėtų sąlygų nesutvarkytas tik vaikų išlaikymo klausimas, prašymas išimties tvarka gali būti nagrinėjamas.

– Kas kiek laiko reikia teikti prašymus dėl kompensacijų?

– Kompensacijos skiriamos trims mėnesiams nuo prašymo pateikimo mėnesio. Priklausomai nuo asmens aplinkybių (pasikeitusios šeimos sudėties, šeimyninės padėties, pajamų ir pan.) kompensacijos gali būti skirtos trumpesniam (vienam / dviem mėnesiams) ir ilgesniam terminui (pusei metų). Kaskart kreipiantis dėl kompensacijų, teikiamas prašymas, o informaciją apie kompensacijų teikimo laikotarpį asmuo gauna informaciniame pranešime apie nustatytą teisę į kompensacijas.

– Kodėl turiu apmokėti visą sąskaitą, o tada kelis mėnesius laukti kompensacijos?

– Sprendimas dėl teisės į kompensaciją priimamas per vieną mėnesį nuo prašymo su visais reikiamais dokumentais pateikimo. Priėmus sprendimą, duomenys perduodami kompensacijas skaičiuojančioms įstaigoms (šilumos tiekėjams). Pasitaiko atvejų, kad asmenims atkeliauja visa sąskaita, tačiau kitoje sąskaitoje už priklausantį laikotarpį būna pritaikyta kompensacija.

Pavyzdžiui, jei prašymą pateikėte gruodžio 28-ąją kompensacijai nuo spalio 1 d. gauti, o prašymas ir sprendimas teikti kompensacijas priimtas sausio 3 d., tai duomenys Vilniaus šilumos tinklams perduoti sausio 7 d. Informaciją apie pritaikytą kompensaciją gyventojas gaus vasarį. Taigi kompensacija nuo spalio 1 d. bus pritaikyta tik vasarį – po keturių mėnesių.

Išaugus kreipimosi dėl kompensacijų srautams, yra rizika, kad prašymų nagrinėjimo trukmė pailgės ir gyventojams kompensacijų laikas išsitęs.

Be šildymo sąskaitų apmokėjimo taip pat patiriu sunkumus apmokant renovacijos išlaidas. Ar turiu teisę į pagalbą? Butų savininkai, gaunantys būsto šildymo kompensaciją, gali kreiptis ir dėl teisės į kredito ir palūkanų apmokėjimą nustatymo daugiabučio namo modernizavimo atveju.

– Šildymo kompensacija nepriklauso. Ar yra kitų lengvatų, kuriomis galėčiau pasinaudoti šį šildymo sezoną?

– Jei šildymo kompensacija nepriklauso ar jos nepakanka, finansinę naštą galima sumažinti pasinaudojant Vilniaus šilumos mokėjimų atidėjimo galimybe.

Pasinaudojus tokia galimybe, už šilumą mokamos sąskaitos suma šį sezoną būtų ne didesnė negu 35 proc., lyginant su pernai metų tuo pačiu laikotarpiu.

Pavyzdžiui, jeigu pernai gruodžio mėnesį už šildymą ir karštą vandenį mokėjote 60 eurų, o šiemet sąskaitos suma 120 eurų, vadinasi, iki sąskaitoje numatyto termino turite mokėti 81 eurą. Likusi mokėjimo dalis, šiuo atveju 39 eurai, yra atidedama iki šildymo sezono pabaigos, Jūsų pasirinktam terminui (nuo vieno iki aštuoniolikos mėnesių).

Mokėjimų atidėjimo modelis netaikomas automatiškai, todėl norint atidėti mokėjimus iki šildymo sezono pabaigos reikia atvykti į Vilniaus šilumos tinklų Klientų aptarnavimo centrą, adresu Spaudos g. 6-1, Vilnius, arba kreiptis tel. 19118.

Medžiaga parengta pagal Vilniaus miesto savivaldybės užsakymą. Turinys apmokėtas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

varguoliai vilnieciai

varguoliai vilnieciai  portretas
mat...patys vargingiausi LT zmones yra vilnieciai :D...o siaip tai ignitis tokia turtinga imone valdiska, tokias algas mokanti, nesugebejo sumoketi laiku pastaty deginimo siuksliu jegaines...tai butu ir siuksles atpigusios ir siluma...na nezinau, ka cia bekomentuoti,,,

juk

juk portretas
wilno pilna lenku zydu ir kt plauko pilieciu negi lenkai paliks savo tevynainius salt juk tai krikscionys ir ne veidmainiai kaip musu ackiai tomkevyc ir dk juk dujos tai pajungtos negi simsaika pakels kainas su kubilgentvilyniais uzurpatoriais kuriuos deretu sodint su visais masiuliais bei zydais kurie iki siol po dasos skvernu prieziura ir saikos is kt dimensijos dar plesikauja nejausdami kad tai ju paskutinis pasispardymas ======

Rici

Rici portretas
Iš Ignitis pelno paimkit,jie gi nepastatė biokatilo.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių