Vilnius imasi šienauti ažiotažą sukėlusias pievas: kur prasidės darbai?

  • Teksto dydis:

Natūralių pievų estetika dalija vilniečius į dvi stovyklas: vieniems jos patinka, kitiems ne. Vis tik nešienauti kai kurių miesto vietų nutarta dėl svarbių priežasčių: taip siekiama mažinti klimato kaitos padarinius, neįprastus karščius, gausias liūtis bei taip kovoti su oro tarša. Natūralios pievos šienaujamos du kartus per metus – birželio viduryje ir dabar, rugpjūtį, iškart po Žolinės, praneša LNK.

„Manau, kad ne tik gražiau, bet ir patogiau, kai sutvarkyta, bet gal kažkokioms bitutėms reikia aukštesnės žolės, – svarstė vilnietė. – Kai kur gražu, bet pastebėjau, kad labai nepatogu, kai būna gatvė ir vidury gatvės žolynas. Tada norint pasukti į kairę pusę, nelabai matai, ar kažkas atvažiuoja, ar ne. Trukdo eismui.“

Kiti aukštos žolės bijo dėl ten besislepiančių erkių.

„Erkės baisų. Mieste susidūrusi nebuvau, bet yra tekę [susidurti kitur]. Nemalonu“, – prisiminė moteris.

„Tos erkės yra neišvengiama, kad ir kur būsi vasarą. Gali susidurti ir parke, ir miške, bet aš už tai, kad būtų nušienauta bent jau ten, kur renkasi žmonės“, – dėstė vilnietė ir pridėjo, kad aukšta žolė, pavyzdžiui, žiedinėse sankryžose, trukdo eismui, nes vairuotojai nebemato kitų automobilių.

Kiti sostinės gyventojai su nešienautomis pievomis jau susitaikė, nes supranta jų paskirtį.

„Pripratau. Kažkaip man jos [pievos] netrukdo, nes žinau, kad čia sveikai padaryta pagal skandinavų principą ir čia jos pjaunamos tam, kad sumažinti karštį. Man tai yra priimtina ir aš palaikau. Manau, kad reikėtų daugiau medžių, nes jie labiau sugeria šilumą ir to vėsumo suteikia. Aš gal būčiau labiau už medžius, bet pievos irgi gerai“, – kalbėjo praeivė.

„Nuo erkių esu pasiskiepijusi, tai baimės neturiu, bet jų iš tikrųjų yra labai daug ir iš miško nemažai jų parsinešame, todėl nereikia į krūmus lįsti miške“, – juokėsi moteris.

Kai kuriems nešienautos pievos – gražus sostinės akcentas.

„Kol nebuvo nurudavę, buvo tikrai gražu ir jaukiau nei nupjauta žolytė, – sakė vilnietė. – Takeliuose tikiuosi erkių nėra, o į pievas pati nebrendu.“

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Pievos bus šienaujamos du kartus per metus.

Viskas nuosekliai bus šienaujama, tik pradedame nuo bendro naudojimo teritorijų ir transporto žiedų.

„Šiais metais pievos šienaujamos pirmą kartą, tačiau apskritai, kalbant apie tvarų šienavimą, šienaujama bus du kartus per metus. Tvarus šienavimas – kai šienaujame pievas ne taip dažnai, kaip kitas teritorijas – kiemus, vaikų žaidimo aikšteles, sporto aikšteles, skverus, aikštes ir t. t. Taip vykdome racionalesnį miesto tvarkymą“, – komentavo Vilniaus savivaldybės atstovė Evilin Lubienė.

Pradės šienauti nuo žiedinių sankryžų ir bendro naudojimo teritorijų.

„Nuo šios savaitės pradedame šienauti tvarias pievas, t. y. šienausime transporto žieduose ir bendro naudojimo teritorijose. Viskas nuosekliai bus šienaujama, tik pradedame nuo bendro naudojimo teritorijų ir transporto žiedų“, – teigė E. Lubienė ir pridėjo, kad pievos Neries krantinėje taip pat sulauks savo eilės ir bus nušienautos.

Tvarioms Vilniaus pievoms bus vykdomas monitoringas.

„Vyksta pievų monitoringas, kurio tikslas – išsiaiškinti pievų būklę ir pasiskaičiuoti, kiek yra invazinių augalų ir pasiūlyti patį tinkamiausią veiksmų planą šių teritorijų prižiūrėjimui, – sakė E. Lubinienė. – Tvarus šienavimas švelnina klimato pokyčių sukeltas problemas, pasekmes, taip pat mažina taršą, suteikia erdvėms jaukumo ir išskirtinumo, tausoja biologinę įvairovę.“

Vilniečiai jau pastebėjo nušienautose pievose paliktą džiūti žolę.

„Šienas nebus paliekamas, tegul gyventojai nesijaudina, jis bus surenkamas. Mes šieną paliekame apie savaitę pagulėti, kad visos sėklytės nukristų ir mes kitais metais vėl turėtume gražią, tvarią pievą“, – tvirtino Vilniaus savivaldybės atstovė.

Ji teigė, kad kitais metais tvarių pievų Vilniuje gali atsirasti ir daugiau.

„Mes svarstome tokią galimybę ir kitais metais toliau judėsime tvaraus šienavimo link bei didinsime teritorijas“, – teigė E. Lubinienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanas

Antanas portretas
Reiki skubėt nusifotkint prie tų dilgėlių. prie Žaliojo tilto.

Wilno nasze

Wilno nasze portretas
Ne Wilno imasi,o Šik kašėn.

čia ne pievos tvarios

čia ne pievos tvarios portretas
o tvarus šūdas Vilniaus valdžiagyvių galvose
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių