Tarp sostinės įmonių – teisiniai ginčai dėl teritorijos prie buvusio taksi parko

Sostinės verslininkai teismuose aiškinasi, ar teisėtai privatizuota aikštelė prie buvusio taksi parko Vilniuje.

Ginčas kilo dėl aplink sklypą esančios įmonės „Baltoil“ įsigytos 2,17 hektaro ploto teritorijos.

Buvusio taksi parko teritorijoje įsikūrusios įmonės „T Parkas“ atstovas Alfredas Eitutis tikina, kad prie parko esančią degalinę „Alauša“ valdanti įmonė „Baltoil“ sklypą įsigijo, nepaisydama teismo draudimo.

„Baltoil“ atstovai kaltinimus atmeta.

Vilniaus miesto apylinkės teismas birželio 6 dienos nutartimi yra pritaikęs laikinąsias apsaugos priemones, uždraudžiančias „Baltoil“ sudaryti sandorius valstybiniame žemės sklype iki teismo sprendimo šioje byloje įsiteisėjimo.

Teismas sprendimo leisti privatizuoti aikštelę plačiau nekomentuoja.

Pasak teismo atstovo Aurimo Žukausko, „šiuo metu bylą rengiamasi nagrinėti“.

Kaip BNS informavo Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) atstovas Ruslanas Golubovas, pagrindo nutraukti pirkimo ir pardavimo sandorį nėra.

Jo teigimu, sudarant sutartį NŽT nebuvo žinoma, kad Vilniaus miesto apylinkės teismas pritaikė laikinąsias apsaugos priemones – uždraudė įmonei „Baltoil“ sudaryti sandorius valstybinės žemės sklype.

Anot tarnybos, teismo nutarties įrašas pradėjo galioti birželio 9 dieną, praėjus dienai po sutarties sudarymo.

NŽT teigimu, kreiptasi į sandorį tvirtinusią notarę, ši patvirtino, kad sandorio tvirtinimo metu nutartis nekilnojamojo turto registre nebuvo išviešinta. Dėl to nesą pagrindo nutraukti sudarytą sandorį.

Pasak R. Golubovo, prokuratūroje šiuo metu sprendžiamas klausimas dėl galimo viešojo intereso gynimo. 

BNS kreipusis į Vilniaus apygardos prokuratūrą, ši klausimo nekomentavo.

Nesutvarkytas asfaltas

A. Eitučio teigimu, „Baltoil“ minėtą teritoriją nuomojo iki 2017 metų.

2018 metais Nacionalinė žemės tarnyba sklypą išnuomojo bendrovei „T Parkas“.

Pasak „Baltoil“, Lietuvos Aukščiausiasis Teismas 2020 metų lapkričio 18 dienos nutartimi šią sutartį panaikino.

Anot „T Parko“ atstovo A. Eitučio, po šio žingsnio „Baltoil“ pradėjo siekti įsigyti valstybei priklausiusį sklypą.

Jo teigimu, norint teritoriją įsigyti, NŽT pareikalavo, kad būtų išklotas naujas asfaltas, nes dabartinis esą nusidėvėjęs.

„NŽT pareikalavo, kad 1984 metais paklotas asfaltas būtų pakeistas. Mes kreipėmės į NŽT, kad asfaltas yra sueksploatuotas ir sklypas prie jo negali būti nei išnuomotas, nei parduotas“, – BNS sakė A. Eitutis.

Anot jo, matydami, kad asfaltas nėra tvarkomas ir įregistravus atnaujinimo projektus bandoma neatsižvelgti į įstatymus, „T Parkas“ kreipėsi į Vilnius miesto apylinkės teismą.

„Ribojimai nepažeisti“

Anot A. Eitučio, Vilniaus miesto apylinkės teismui uždraudus sandorius sklype, kol bus išspręstas teisinis ginčas, Vilniaus miesto pirmasis notarų biuras užsakė sklypo pirkimo-pardavimo pažymą.

Kitą dieną minėtame notarų biure „Baltoil“ su NŽT pasirašė minėtą sutartį ir sandorį užregistravo Registrų centre.

„Septintą dieną (birželio 7 d. – BNS) prasideda susijudimas. Pirmasis notarų biuras užsako pažymą ir ji yra paruošiama. Aštuntą dieną 11.10 val. pasirašoma sutartis, 11.20 val. įkeliama į Registrų centrą ir 12.06 val. jau nuosavybė registruota“, – sandorio operatyvumu stebėjosi „T Parko“ atstovas.

„Ir tada visi, kaip organizuotas nusikaltimas, viską atlieka. Įeina į Registrų centro duomenų bazę, visi išsiima pažymėjimus be apribojimų“, – pridūrė jis.

Įmonės „Baltoil“ atstovai savo ruožtu pabrėžė, kad sudarant sklypo pirkimo ir pardavimo sutartį „jokie teismo nustatyti apribojimai nebuvo pažeisti“.

„Vilniaus miesto apylinkės teismas išnagrinėjo „T Parkas“ prašymą skirti baudą „Baltoil“ vadovui už teismo nustatytų apribojimų pažeidimą sudarant 2022 metų birželio 8 dienos žemės sklypo dalies pirkimo-pardavimo sutartį, ir 2022 metų liepos 19 dienos nutartimi (...) nusprendė „T Parkas“ prašymo dėl baudos skyrimo netenkinti, nes sudarant 2022 metų birželio 8 dienos sutartį informacija apie teismo taikytus apribojimus nebuvo išviešinta ir apie apribojimus nebuvo pranešta „Baltoil“, – BNS komentavo įmonė.

Korupcijos požymių nerado

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Komunikacijos skyriaus atstovė Renata Keblienė BNS teigė, kad tarnyba, gavusi pranešimą apie minėto sklypo pardavimo ir pirkimo aplinkybes, nenustatė korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų požymių ir ikiteisminio tyrimo nepradėjo.

Pasak įmonės „Baltoil“, jie nėra informuoti, kad Vilniaus apygardos prokuratūroje šiuo metu būtų sprendžiamas klausimas dėl galimo viešojo intereso gynimo pradėjimo.

„T Parkas“ noras valdyti didesnę žemės sklypo dalį „Baltoil“ sąskaita ir tuo tikslu peržiūrėti įsiteisėjusius teismų sprendimus vargu, ar gali būti suprantamas, kaip viešas interesas. Tikimės, kad tokios pozicijos laikysis ir Vilniaus apygardos prokuratūra, jei bus nagrinėjamas klausimas dėl galimo viešojo intereso gynimo“, – BNS komentavo „Baltoil“.

Kaip teigia „Baltoil“ už įsigytą žemę, įmonė mokėjo rinkos kainą – 940 tūkst. 322 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių