Vilnius neišduoda leidimų statyboms: priekaištų turi ir STT

  • Teksto dydis:

Naujų būstų sostinėje iškiltų ir daugiau, tačiau nekilnojamojo turto plėtotojus, norinčius pradėti statybos darbus, stabdo Vilniaus savivaldybė. Anot Lietuvos banko, pastaroji yra vienintelė savivaldybė Lietuvoje, kurioje išduotų leidimų statyboms skaičius mažėja, pasakojama LNK reportaže.

„Vien šiais metais turime puikų pavyzdį: nuo kovo 1 d. Vilniuje beveik tris mėnesius neišduotas nė vienas statybos leidimas nuomojamoje valstybinėje žemėje. Turtas nepagrįstai sparčiai brangsta, nes yra nepakankama pasiūla“, – kalbėjo Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos vadovas Mindaugas Statulevičius.

Tačiau Vilniaus savivaldybė su Lietuvos banko statistika nesutinka.

„Negaliu tos ataskaitos komentuoti, kur tie skaičiai buvo neteisingai pateikti“, – pasakojo Vilniaus savivaldybės vyr. architektas Mindaugas Pakalnis.

Savivaldybė neneigia, kad yra problemų dėl statybų leidimų išdavimo, tačiau dėl daugiau nei tris mėnesius neišduodamų leidimų kaltina Žemės ūkio ministeriją, esą būtent ji neparuošė namų darbų, įvesdama naują žemės paskirties ir naudojimo būdo keitimo apmokestinimą.

„Įsigaliojo naujas mokestis ir iki pat birželio vidurio nebuvo aišku, kaip susimokėti tą mokestį, todėl tie statybų leidimai, dėl kurių tas mokestis turėjo būti mokamas, nebuvo išduoti“, – tęsė M. Pakalnis.

Pagal tai, kiek Vilniaus savivaldybė jau anksčiau yra išdavusi leidimų, sostinėje galėtų atsirasti iki 5 tūkst. naujų būstų. Naujų leidimų išdavimas, anot Savivaldybės vyriausiojo architekto, netrukus turėtų pajudėti į priekį.

„Tai nebuvo Savivaldybės kaltė. Tai tiesiog buvo neparuošta metodika, kurią turėjo paruošti Žemės ūkio ministerija. Kadangi ministerija gerai išmano apie žemės ūkį, apie miesto ūkį išmano ne taip gerai“, – pasakojo M. Pakalnis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Nekilnojamojo turto ekspertai sako, kad subalansuoti pasiūlą ir paklausą Vilniuje užtruks, net jei Savivaldybė išduotų daugiau leidimų būsto statyboms. Situacija rinkoje pasitaisytų, geriausiu atveju, tik po metų ar daugiau.

„Jeigu susikoncentruotume išskirtinai į statybos leidimus, tai reikėtų rinkai sostinėje pasiūlyti bent jau 2 tūkst. butų, tačiau teisinis leidimas juos statyti dar nereiškia, kad jie bus statomi“, – kalbėjo nekilnojamojo turto analitikas Tomas Sovijus Kvainickas.

Artimiausiu metu balansas bus pasiektas sunkiai. Kainos išaugusios, todėl statyti brangu, įpirkti – sudėtinga.

Ekspertai pabrėžia, kad statybų leidimai – ne vienintelė problema. Paprastai Vilniuje gyventojų padaugėdavo 5 tūkst. Prasidėjus karui Ukrainoje, per kelis mėnesius skaičius įprastą prieaugį viršijo kelis kartus.

„Artimiausiu metu balansas bus pasiektas sunkiai. Kainos išaugusios, todėl statyti brangu, įpirkti – sudėtinga“, – tęsė T. S. Kvainickas.

Priekaištų dėl leidimų išdavimo Vilniaus savivaldybei turi ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). Ji sako, kad statybos projektai vertinami pagal nerašytas taisykles, kurios sudaro galimybę statyti nebūtinai tai, kas nurodyta dokumentuose. Pavyzdžiui, svečių namai projektuojami kaip gyvenamieji, o komercinės patalpos net nebūna statomos.

„Jiems keliami tokie patys reikalavimai, kaip gyvenamosios paskirties statiniams. Visa tai vyksta teritorijoje, kurioje gyvenamoji statyba nėra galima“, – kalbėjo STT direktoriaus pavaduotoja Rūta Kaziliūnaitė.

Pernai metų pabaigoje atliktas tyrimas rodo, kad problemų dėl statybos leidimų išdavimo Savivaldybė turi jau seniai. Daug vietos ir korupcijos apraiškoms.

„Tyrėme apie 240 veikų, susijusių su Vilniaus miesto savivaldybės administracijos veikla, kuri yra susijusi su statybomis, įskaitant ir statybas leidžiančių dokumentų išdavimą. Matome, kad yra sisteminės problemos“, – kalbėjo R. Kaziliūnaitė.

Po STT vertinimo gali prasidėti ir daugiau patikrinimų. Buvo kreiptasi į Valstybinę teritorijų planavimo tarnybą ir Statybos inspekciją, prašant įvertinti atskirų projektų statybų teisėtumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių