Miręs buvęs ambasadorius Rusijoje išteisintas dėl prekybos poveikiu

Miręs buvęs ambasadorius Rusijoje Rimantas Šidlauskas neteisėto vizų išdavimo dviem Rusijos piliečiams byloje išteisintas dėl prekybos poveikiu.

R. Šidlauskas išteisintas, nes nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių, trečiadienį paskelbė Vilniaus apygardos teismas.

R. Šidlauskui dar gyvam esant Vilniaus miesto apylinkės teismas pernai kovą buvo paskyręs 17,5 tūkst. eurų baudą, tačiau ji tūkstančiu eurų sumažinta, kadangi jis dešimt parų praleido suimtas. Dabar šis apkaltinamasis nuosprendis velioniui panaikintas, tačiau R. Šidlauskas jo nesulaukė – jis mirė pernai rudenį.

Vilniaus apygardos teismo išteisinamasis verdiktas įsiteisėjo iškart.

Teismas nusprendė taip pat išteisinti ir su R. Šidlausku nuteistą Rusijos pilietį Rinatą Nasyrovą, jo apeliacinis skundas tenkintas. Rusijos pilietis taip pat išteisintas, kadangi nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių. Anksčiau jam skirta 13,7 tūkst. eurų bauda panaikinta.

„Įvertinęs visumą byloje esančių įrodymų, kurie surinkti ne žvalgybinių veiksmų atlikimo metu, teismas priėjo prie išvados, kad neginčijamai nenustatyti nei objektyvieji (tarimasis duoti kyšį ir kyšio davimas), nei subjektyvieji (R. N. tyčia per R. Š. paveikti Lietuvos Respublikos ambasadorių Rusijos Federacijoje) prekybos poveikiu požymiai“, – rašoma teismo trijų teisėjų kolegijos priimtoje nutartyje.

Apeliacinės instancijos teisėjų kolegija teigia, kad, įvertinusi aptartus visų kaltinamųjų parodymus, jų nuoseklumą bei sutapimą esminėse detalėse, nematė pagrindo jais nesivadovauti, šių asmenų parodymai nebuvo paneigti jokiais kitais byloje surinktais įrodymais.

Trijų teisėjų kolegija priminė Baudžiamajame kodekse įtvirtintą nuostatą, jog bylą apeliacine tvarka nagrinėjantis teismas, švelninantis nuosprendį nuteistiesiems, kurie nuosprendį apskundė ar dėl kurių nuosprendis apskųstas, tai remdamasis pagrindais, taikytinais ir kitiems nuteistiesiems, jis gali sušvelninti nuosprendį ir pastariesiems.

„Teisėjų kolegija, atsižvelgdama į tai, kad nuteistojo R. Š. kaltė pirmosios instancijos teismo nuosprendyje buvo grindžiama iš esmės tais pačiais įrodymais kaip ir R. N., bei vadovaudamasi pirmiau nurodyta Baudžiamojo proceso kodekso norma, sprendė, kad yra pagrindas išteisinti ir R. Š., nenustačius, kad buvo padaryta veika, turinti nusikaltimo požymių“, – rašoma Vilniaus apygardos teismo verdikte.

Byla apeliacine tvarka buvo nagrinėta likus vienam nuteistajam – Rusijos piliečiui R. Nasyrovui.

Dar ją svarstant pirmos instancijos teisme, taip ir nesulaukęs nuosprendžio, mirė verslininkas Albinas Bieliauskas, pernai rugsėjį mirė ir antras bylos dalyvis – minėtas diplomatas R. Šidlauskas.

Galiausiai Vilniaus apygardos teismas aiškinosi, ar pagrįstai nuteistas Rusijos pilietis R. Nasyrovas. R. Šidlausko artimieji nenorėjo tęsti proceso dėl jo reabilitacijos.

Išteisinimo siekiantis R. Nasyrovas teigė, kad pirmos instancijos teismas padarė įstatymo pažeidimų, suvaržė jam garantuojamas teises ir sutrukdė nešališkai išnagrinėti bylą.

Buvęs ilgametis diplomatas ir verslo atstovas R. Šidlauskas šioje byloje kaltintas neteisėtai padėjęs gauti vizas dviem Rusijos piliečiams – minėtam R. Nasyrovui ir jo sūnui.

Trečias bylos kaltinamasis, verslininkas A. Bieliauskas, buvo išteisintas dar apylinkės teismo.

Bylą tyrę pareigūnai teigė, kad R. Šidlauskas, būdamas Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų asociacijos vadovas, tiesiogiai reikalavo ir susitarė paimti iš dabar jau mirusio verslininko A. Bieliausko ir R. Nasyrovo 10 tūkst. eurų kyšį už įtaką sprendžiant dėl vizų išdavimo.

R. Nasyrovas ir A. Bieliauskas kaltinti, kad veikdami kartu siekė, jog R. Šidlauskas, pasinaudodamas pažintimis ir kita įtaka paveiktų valstybės tarnautoją, ambasadorių Rusijoje Remigijų Motuzą, jog R. Nasirovui ir jo sūnui būtų išduotos Šengeno vizos.

Bylos duomenimis, 3 tūkst. eurų R. Nasirovas R. Šidlauskui perdavė Vilniuje esančiame „Kempinski“ viešbutyje.

R. Nasirovo advokatas Linas Belevičius yra sakęs, kad R. Nasirovo R. Šidlauskui perduoti 3 tūkst. eurų buvo skirti kaip parama patekus į sunkią padėtį.

R. Šidlauskas teismui yra pasakojęs, kad prašė A. Bieliausko paskolinti 10 tūkst. eurų, jie reikalingi buvo sumokėti už butą paimtam kreditui. Tačiau verslininkas atsisakė padėti.

R. Šidlauską ir kitus įtariamuosius Specialiųjų tyrimų tarnyba sulaikė 2019 metų balandį.

Vilniaus apygardos nuosprendis dar nėra galutinis – šalys dar gali rašyti skundus Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių