Pašauto „Rimi“ apsaugininko kolegos ištikti šoko: tai pirmas toks atvejis mūsų įmonės istorijoje

  • Teksto dydis:

Po įvykusio incidento, kai užsidėti veido kaukės atsisakęs parduotuvės lankytojas pašovė apsaugos darbuotoją, jo kolegos ir vadovai neslepia išgąsčio bei šoko, praneša LNK žinios.

Žurnalistai kalbėjosi su spalio 19 dienos popietę sužaloto apsaugininko kolega, apsaugos tarnybos „Griffs AG“ direktoriumi Vytautu Kregžde.

– Kaip jis jaučiasi?

– Kontaktuojame su darbuotoju trumpais pokalbiais ir susirašinėjimu. Darbuotojas jaučiasi stabiliai, jo gyvybei pavojus negresia. Kadangi sužalotos abi kojos, antradienį jam buvo atlikta operacija. Darbuotojas ilsisi, stengiamės per daug jo nevarginti, kadangi ir stresas, ir fizinis skausmas. Dabar labai svarbi ir darbuotojo psichologinė būsena, ir tinkama medikų pagalba. Mes labai tikimės, kad viskas bus sutvarkyta ir neliks kažkokių ilgalaikių pasekmių – kad jis galės vaikščioti, judėti ir gyventi pilnavertį gyvenimą kaip gyveno iki šiol.

– Taip pat buvo minėtas faktas, kad apsaugos darbuotojas bandė gintis panaudodamas dujų balionėlį, tačiau nespėjo. Ar tai tiesa?

– Taip, apsaugos darbuotojas turėjo dujų balionėlį kaip spec. priemonę, bandė panaudoti, bet buvo pašautas lauke. Tada jau nebandė nieko.

– Įtariamasis, pašovęs apsaugos darbuotoją, turi teisę turėti ginklą – jis gautas legaliai, tačiau šovinys pataikė labai taikliai. Ar mes galime daryti išvadą, kad žmogus tikrai mokėjo naudotis ginklu, ir, kad tai nebuvo impulsyvus veiksmas, nes jis ginklą gerai pažįsta?

Tas pilietis, kuris pašovė mūsų darbuotoją, nepasišalino iš įvykio vietos ir pradžioje bandė padėti tvarstyti.

– Sunku vertinti, nes viskas vyko labai greitai, tačiau taip, jis šovė apsaugos darbuotojui į kojas. Galima manyti, kad šovė tikslingai. 

– Ar tiesa, kad jis vėliau bandė suteikti pagalbą ir tvarstyti žaizdą?

– Taip, tas pilietis, kuris pašovė mūsų darbuotoją, nepasišalino iš įvykio vietos ir pradžioje bandė padėti tvarstyti. Paskui priėjo kiti žmonės, kurie perėmė pagalbą, kol atvažiavo greitosios medicinos pagalba, policija. 

– Ar šis apsaugos darbuotojas galės ir norėtų grįžti į darbą po tokio įvykio?

– Visada vykdome apmokymus – kaip elgtis stresinėse, ekstremaliose, konfliktinėse situacijose. Po įvykių taip pat teikiame psichologinę pagalbą. Šiam darbuotojui pasiūlysime tokią galbūt išorinę psichologinę pagalbą, kad po įvykio kuo greičiau atsistatytų. 

– Ar nepasipylė prašymai atleisti iš darbo?

– Po šio įvykio negavome nė vieno prašymo atleisti iš darbo. Aišku, darbuotojai susirūpinę ir tikrai yra klausimų. Kolegos, kurie pažįsta šį apsaugos darbuotoją, taip pat su juo kontaktavo, bet darbuotojai supranta savo misiją – kur eina, ką dirba ir kad tam tikros konfliktinės situacijos iškyla mūsų darbe.

– Kokią pamoką po šios situacijos patys išmokote?

– Toks įvykis – išskirtinis. Pirmą kartą mūsų įmonės istorijoje darbuotojas buvo sužalotas šaunamuoju ginklu. Yra buvę kitokio tipo sužalojimų ir konfliktinių situacijų su tam tikromis pasekmėmis, bet kad su šaunamuoju ginklu, – pirmas atvejis. Imsimės papildomų priemonių – susitelksime į mokymus ir prevenciją. Kad gali atsitikti toks atvejis, numatyti labai sudėtinga arba beveik neįmanoma, bet vis tiek konfliktinių situacijų sprendimas ir prevencija yra pagrindinis mūsų tikslas. Ir mes, aišku, suprantame, kad turime daryti papildomus mokymus. Suprantame, kad situacija visuomenėje yra pakitusi. Tam tikra dalis žmonių galbūt yra nepatenkinti, pavargę, pikti ir turime, galbūt irgi tam tikrose situacijose elgtis kitaip.

Šiuo atveju, galbūt reikėtų atkreipti dėmesį į ginklų išdavimo kontrolės tvarką – galbūt sugriežtinimą ir periodinį tų žmonių papildomą medicininį patikrinimą. Visas pasaulis diskutuoja apie, viena vertus, ginklų įsigijimo laisvę, kita vertus, kontrolę ir riziką, ką ginklai kartais atneša...

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Manau savigyna

Manau savigyna portretas
Ne pirmas apsauginis nukenčia dėl savo neadekvačių veiksmų. Užpuolė žmogų. Pasitaikė nepėsčias pirkėjas, kuris turėjo teisę nedėvėti kaukę.Gal apsauginis daugiau nekibs prie žmonių

Anonimas

Anonimas portretas
ZUDYK fasistinio rezimo pakalikus.

Pil.

Pil. portretas
Visi draudimai ir reikalavimai galimybių paso pateikimas, iššauks daugiau tokių konfliktų. Manau sąmoningai kažkas nori, kad Lietuvoje būtų neramumų .Galvokite ką darote ,manau Lietuvai to nereikia.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių