„MG Baltic“ byloje R. Kurlianskiui ir E. Masiuliui siūloma skirti 6,5 ir 7 metus kalėjimo

Prokuratūra penktadienį paprašė dėl papirkimo ir prekybos poveikiu kaltu pripažinti buvusį koncerno „MG Baltic“ viceprezidentą Raimondą Kurlianskį ir skirti jam pusseptintų metų laisvės atėmimo bausmę.

Buvusiam Liberalų sąjūdžio pirmininkui Eligijui Masiuliui prašoma skirti septynis metus kalėjimo.

Vilniaus apygardos teisme abiem kaltinamiesiems prokuroras Justas Laucius taip pat pasiūlė skirti beveik 38 tūkst. eurų baudas.

Tai paaiškėjo einant į pabaigą „MG Baltic“ politinės korupcijos bylos nagrinėjimui Vilniaus apygardos teisme.

R. Kurlianskiui taip pat prašoma atimti teisę septynerius metus eiti vadovaujamas pareigas viešajame ir privačiame sektoriuose.

Iš E. Masiulio prašoma konfiskuoti 106 tūkst. eurų, kurie, įtariama, buvo R. Kurlianskio duotas kyšis. Taip pat prašoma konfiskuoti ir išieškoti beveik 138 tūkst. eurų, įtariama, įgytų neteisėtai praturtėjus.

Buvusiam Seimo nariui taip pat siūloma atimti teisę septynerius metus būti išrinktam ar paskirtam į visas valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas.

R. Kurlianskis kaltinamas kyšių davimu politikams už koncernui naudingų sprendimų priėmimą.

Tiek jį, tiek E. Masiulį prokuroras siūlo po nuosprendžio suimti teismo salėje.

Kitos bausmės

Byloje dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu kaltinamam buvusiam „darbiečiui“, Seimo nariui Vytautui Gapšiui prokuroras paprašė taip pat skirti pusšeštų metų laisvės atėmimo bausmę, valstybės naudai išieškoti 27 tūkst. eurų, gautus kaip kyšiai, ir septyneriems atimti teisę eiti pareigas viešajame ir privačiame sektoriuje.

Eksparlamentarui Šarūnui Gustainiui pasiūlyta skirti daugiau nei 28 tūkst. eurų baudą, išieškoti dar 8,7 tūkst. eurų kaip netiesiogiai gautą kyšį, bei atimti teisę eiti pareigas viešajame ar privačiame sektoriuje penkerius metus.

Kitam buvusiam liberalui ir Seimo nariui Gintarui Steponavičiui prašoma skirti beveik 7 tūkst. eurų baudą ir uždrausti eiti pareigas septynerius metus.

Koncernui „MG Baltic“, vasarą pakeitusiam pavadinimą į „MG Grupė“, kaip juridiniam asmeniui J. Laucius prašo skirti maždaug 1,5 mln. eurų dydžio baudą, Liberalų sąjūdžiui – apie 565 tūkst. eurų baudą, Darbo partijai – beveik 373 tūkst. eurų baudą.

„Korupciniai nusikaltimai buvo neatsitiktiniai“

Prokuroras J. Laucius per teismo posėdį sakė, kad kaltinamieji yra charakterizuojami teigiamai, turi šeimas, išskyrus kaltinamąjį Seimo narį V. Gapšį, anksčiau yra neteisti, bet tai negali būti lemiančios aplinkybės bausmei.

„2015–2016 metais vykdyti korupciniai nusikaltimai buvo neatsitiktiniai, tai gyvenimo būdo, bendradarbiavimo tarp R. Kurlianskio ir politikų pasekmė (...). Kaip nurodoma Konstitucijoje, valdžios įstaigos tarnauja žmonėms, kuo aukštesnes pareigas tarnautojai užima, tuo sunkesni padariniai valstybės interesams. Kad padarė nusikaltimus Seimo nariai, tai rodo neeilinį jų pavojingumą“, – kalbėjo prokuroras.

Jis pažymėjo, kad „MG Baltic“ naudingi įstatymo projektai buvo priešingi visuomenės interesams.

L. Laucius citavo kriminalinės žvalgybos ir liudytojų pateiktus duomenims, jų vertinimu, R. Kurlianskis yra „žmogus, galintis padaryti politiniame lauke bet ką“, „neoficialus lobistas tarp politikų“, „be jo politiniai procesai nevyksta“, „R. Kurlianskis jungė verslo, politikos ir žiniasklaidos pasaulius“.

Prokuroras pažymėjo, kad korupciniai nusikaltimai daryti intensyviai.

Kaltinamieji tvirtina, kad ikiteisminis tyrimas vykdytas tendencingai, ir kaltę neigia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

geriau

geriau portretas
iskart pakart dar ir stukaciu stiopa kartu.Valio!!!

Anonimas

Anonimas portretas
Pagailejo atmatos, teisejams, prokurorams geru KYSIU. Teisejai irgi zmones. BIJO per daug imti. tokiose skambiose bylose. Dar zino savo ribas.

to klaipėdietė

to klaipėdietė portretas
manau kad tą ,,kitą teismą" patį reikėtų teisti arba jau bent ,,išpurtyti" visus prikišusius nagus prie šio aiškaus partinių kyšių rinkimo istorijos nublukinimo.Jau vien tas faktas kad vietoje liberalų partijos pasirinkti du iešmininkai (nesakau kad nekalti) yra ciniška apgavystė. Pagrindas, taigi pati partija?Jau seniai žmonės žino kaip verslas, savanoriškai priverstine tvarka :D) finansuoja partijas. O kaip kitaip? Kas gali turėti tiek pinigų kad užsipirktų rinkiminę reklamą ir kitas reikalingas informacinės sklaidos priemones? Iš kur pvz. konservatoriai per praeitus prezidento rinkimus ,,nepartinei"Šimonytei ,,metė" 500 000Eu?Iš nario bilieto?:D) O kur dar skaičiuotojai, elektroniniai specialistai ir kt.panaši šušara kurią reikia nuolat pusę metų šerti? Taigi jeigu ne didžiuliai pinigai tai kad ir liberastai laisvės pideriai ar teroristai konservai valdžią matytų kaip savo ausis be veidrodžio.
VISI KOMENTARAI 36

Galerijos

Daugiau straipsnių