Riaušių prie Seimo byloje pradedamas kaltinamojo akto skaitymas

Trečiadienį didelės apimties riaušių prie Seimo bylos posėdyje, nepaisant kai kurių kaltinamųjų nedalyvavimo, pradėtas kaltinamojo akto skaitymas.

Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Remigijus Matevičius atkreipė dėmesį, kad posėdyje nedalyvauja 12 kaltinamųjų, devynių iš jų nedalyvavimo priežastis nėra aiški, todėl siūlė posėdį atidėti.

„Aš manau, kad tikslinga būtų atidėti posėdį, kad visi būtų susirinkę“, – kalbėjo prokuroras.

Jis taip pat pasiūlė nepasirodžiusiems posėdyje 1,5 tūkst. eurų baudas ir priminė, kad numatyta, jog posėdyje nedalyvaujantys kaltinamieji turėtų būti atvesdinti arba jiems turėtų būti sugriežtintos kardomosios priemonės.

Tokią poziciją palaikė ir gynėjai, ir kai kurie kaltinamieji.

Kaltinamasis Andrejus Lobovas pareiškė, kad „surinkti 87 žmones į vieną krūvą yra neįmanoma.“

Savo ruožtu teisėjų kolegija nutarė pradėti garsinti kaltinamąjį aktą. Anot teisėjų, toks sprendimas priimtas atsižvelgus į bylos apimtį ir sunkumą.

Teisėjai pridūrė, kad nebus pažeistos nedalyvaujančių kaltinamųjų teisės, nes proceso veiksmai bus atliekami tik jiems dalyvaujant.

Be to, anot jų, sudėtinga užtikrinti 87 kaltinamųjų dalyvavimą posėdžiuose.

Kaltinamajame akte didelė dalis jų kaltinami išprovokavę žmonių sambūrį viešai smurtauti, niokoti turtą ir kitaip šiurkščiai pažeisti viešąją tvarką bei tą darę patys. Kaltinamieji, bylos duomenimis, priešinosi, nepakluso pareigūnams, kai kurie jų į pareigūnus, jų tarnybinius automobilius bei Seimo rūmus mėtė akmenis, plastikinius butelius ir kitus nenustatytus daiktus.

Per posėdį trečiadienį A. Lobovas pareiškė norą nušalinti vieną iš teisėjų Mindaugą Striauką, tačiau teisėjų kolegija ir vėl nutarė šį pareiškimą atmesti.

Prokuroras R. Matevičius per praėjusį posėdį savavališkai pasišalinusiam kaltinamajam Antanui Kandrotui, pravarde Celofanas, pasiūlė skirti suėmimą, o kartu su juo išėjusiems –1,5 tūkst. eurų baudas.

Teisėjų kolegija sprendimą dėl A. Kandroto suėmimo ir baudų kitiems kaltinamiesiems skyrimo pasišalinus iš posėdžio priims kitą savaitę.

Trečiadienį, kaip įprastai nuo bylos nagrinėjimo pradžios, teismo salėje ir pastato prieigose tvarką prižiūrėjo policijos pareigūnai.

Kitas posėdis numatytas birželio 21 dieną.

Riaušių byloje per ikiteisminį tyrimą byloje buvo apklausta 317 liudytojų, tarp jų – 40 Seimo narių, 27 asmenys pripažinti nukentėjusiais, daugiausiai – policijos ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai.

Bendra fizinių asmenų ir institucijų ieškinių suma siekiant turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo siekia beveik 120 tūkst. eurų.

Riaušės prie parlamento rūmų Vilniuje kilo 2021 metų rugpjūčio 10-osios vakarą po mitingo prieš Vyriausybės ribojimus, skirtus imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Pasibaigus Seimo posėdžiui dalis protestuotojų užtvėrė išėjimus iš parlamento rūmų bei išvažiavimą iš vidinio kiemo. Prieš protestuotojus policija panaudojo ašarines dujas, šie savo ruožtu mėtė į pareigūnus akmenis.

Policija pažymi, kad organizuoto mitingo metu ir po jo grupė asmenų „organizavo ir išprovokavo žmonių sambūrį viešai smurtauti, niokoti turtą ar kitaip pažeisti viešąją tvarką“, riaušių metu asmenys tai ir darė, panaudojo sprogmenis bei pasipriešino policijos bei Viešojo saugumo tarnybos pareigūnams.


Šiame straipsnyje: riaušės prie seimoriaušės

NAUJAUSI KOMENTARAI

?

? portretas
iš kur akmenys niekam neįdomu...

Ech,

Ech, portretas
kaip gaila,kad ne 1940 ieji! Niekas nebeapgins zmoniu nuo kraugeriu valdzios. Niekas nebepavezes iki Laptevu teisesaugos "teisuoliu"... Net vokieciai ir tie nebenori cia siusti savo kulkosvaidininku!

Lora

Lora portretas
Ar ne laikas baigt šį farsą? Ar galvojate kad reikalingas toks pats susidorojimas kaip Venckienės byloje kur iš 38 kaltinimų liko 4? Tikrai bjauru žiūrėti į aiškų teismų šališkumą ir vergišką paklusnumą nešvariems politiniams nusikaltėliams ir kitiems neaiškiems veikėjams. Ar jūs jau visai užmiršote žodžius nepriklausoma Lietuvos RespublikosTeisėsauga? Negerbiu. Visai. Ir niekinu.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių