Teismas panaikino VSD įspėjimą Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojui

Vilniaus apygardos teismas panaikino Valstybės saugumo departamento (VSD) skirtą įspėjimą Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) viršininko pavaduotojui Sauliui Briginui.

Ši nuobauda vienam iš aukštų policijos vadovų buvo skirta už galimą įslaptintos informacijos administravimo ar apsaugos reikalavimų pažeidimą.

Vilniaus apygardos teismas penktadienį paskelbė, kad, įvertinęs byloje nustatytas aplinkybes, daro išvadą, jog surinkti duomenys nesudaro pagrindo spręsti, kad VSD nutarimu S. Briginas pagrįstai patrauktas administracinėn atsakomybėn.

S. Briginas anksčiau nuobaudą skundė įvairių instancijų teismams, tačiau jie skundų netenkino.

Administracinei bylai pasiekus Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą, buvo priimtas kitas sprendimas – ji grąžinta dar kartą nagrinėti į Vilniaus apygardos teismą.

Dabar šis teismas panaikino Vilniaus miesto apylinkės teismo pernai gegužę priimtą nutartį administracinio nusižengimo byloje ir administracinio nusižengimo teiseną LKPB pavaduotojui nutraukė.

Vilniaus apygardos teismas konstatavo, kad S. Brigino veikoje nenustatyti visi būtinieji administracinio nusižengimo sudėties požymiai, todėl skundžiama apylinkės teismo nutartis naikintina ir administracinio nusižengimo teisena jam nutrauktina.

Nutarimas įsiteisėja jo paskelbimo dieną.

ELTA primena, kad S. Briginas nuobaudos sulaukė po istorijos, kai buvęs LKPB vyriausiasis tyrėjas Algimantas Martinkus 2021 metų lapkritį biuro patalpose slapta padarė garso įrašą, o šio įrašo padarymo aplinkybes paskui papasakojo per surengtą spaudos konferenciją. Joje buvęs pareigūnas kaltino buvusius ir kai kuriuos esamus policijos vadovus neteisėtu oponentų sekimu.

VSD įspėjimą S. Briginui skyrė, nes esą nebuvo užtikrinta, jog patalpa, kurioje vyko pokalbis, nustatyta tvarka būtų patikrinta dėl vaizdą ir garsą fiksuojančių priemonių, taip pat pasigesta pažymėjimo, patvirtinančio, kad patalpa patikrinta dėl jos apsaugos nuo neteisėto informacijos fiksavimo ir perdavimo.

Be to, VSD nusprendė, kad nebuvo užtikrinta tai, kad į įslaptinto posėdžio ar pasitarimo vietą nebūtų įnešami jokie prietaisai, skirti informacijos įrašymui ir prietaisai, galintys informaciją siųsti elektromagnetinėmis bangomis.

Nuobaudos dėl slapta įrašyto pokalbio sulaukė ir A. Martinkus. VSD jį nubaudė už įslaptintos informacijos administravimo pažeidimus, jam taip pat buvo taikytas įspėjimas.

Buvęs LKPB darbuotojas buvusius aukštus pareigūnus kaltino, kad šie esą kovodami dėl įtakos jam nurodė be pagrindo sekti tuometinį Valstybės apsaugos sienos tarnybos (VSAT) vadą, dabartinį policijos generalinį komisarą Renatą Požėlą, tuometinį Vyriausybės kanclerį Algirdą Stončaitį, tuometinį Kauno apskrities policijos viršininką Darių Žukauską, Seimo narį ir vėliau aplinkos ministrą Kęstutį Mažeiką, parlamentarą Artūrą Skardžių ir kitus.

Policijos departamentas teigė, buvęs Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnas A. Martinkus buvo atleistas iš tarnybos dėl ryšių bei informacijos nutekinimo asmenims, siejamiems su organizuotu nusikalstamumu, taip pat dėl kriminalinės žvalgybos teisės aktų, veiklos ir procedūrų reglamentuojančių kriminalinę žvalgybą, policijos tarnybinės informacijos naudojimą, pažeidimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių