Ugniagesiai užgesino Maskvos namų pastate kilusį gaisrą

  • Teksto dydis:

Ugniagesiai pirmadienį po pietų užgesino Vilniaus centre, Maskvos namų pastate, kilusį nedidelį gaisrą.

„13.41 val. ugniagesiai gavo pranešimą, kad pirmame pastato aukšte matomos liepsnos, septynių aukštų neeksploatuojamas pastatas A. Juozapavičiaus gatvėje“, – BNS sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Edita Zdanevičienė.

Į įvykio vietą buvo išsiųstos dvi ugniagesių autocisternos ir automobilis su kopėčiomis.

Pasak E. Zdanevičienės, 14 val. gaisras užgesintas, žmonių pastate nebuvo, niekas nenukentėjo.

Pernai gruodį Vilniaus miesto apylinkės teismas suteikė teisę Statybos inspekcijai nugriauti Maskvos namus bei paskyrė pastatą valdančiai viešajai įstaigai po 300 eurų baudos už kiekvieną dieną, kai sprendimas nevykdomas.

Teismas dar 2016-ųjų gruodį pripažino 2008-aisiais Vilniaus savivaldybės išduotą statybą leidžiantį dokumentą negaliojančiu ir įpareigojo statytoją, t. y. viešąją įstaigą „Maskvos kultūros ir verslo centras Maskvos namai“ išsiimti naują leidimą ir pagal jį pertvarkyti statinį.

Statytojui nepertvarkius statinio, viešoji įstaiga įpareigota jį nugriauti, o šiai to nepadarius, teismas leido griovimo darbus vykdyti Statybos inspekcijai. 2020-ųjų vasarį sprendimo vykdymą pratęsė dviem metams, galutiniai jo vykdymo terminai suėjo pernai spalį. 

Inspekcija teigė įvykdžiusi visas įstatymuose numatytas prievoles ir tik tuomet kreipėsi į antstolę, kuri pradėjusi vykdomąją bylą teisės aktų nustatyta tvarka kreipėsi į teismą dėl teismo sprendime numatytų pasekmių taikymo atsakovei: baudos už teismo sprendimo nevykdymą taikymo ir galimybės Statybos inspekcijai organizuoti griovimo darbus.

Statybos inspekcija anksčiau tvirtino, jog pastatą nugriauti ketinama iki 2023 metų pabaigos.

Maskvos namų Vilniuje idėja vystyta nuo 2004-ųjų, po tuomečio Maskvos mero Jurijaus Lužkovo apsilankymo Vilniuje, karaliaus Mindaugo karūnavimo 750 metų jubiliejaus iškilmėse. Tuomet nutarta panašų Vilniaus namų projektą vykdyti ir Maskvoje.

Skelbta, kad Maskvos namai būtų kultūros ir verslo bendradarbiavimo centras, kurio tikslas – sukurti ir toliau plėtoti gerus kaimyninius santykius tarp Maskvos ir Vilniaus.

2017 metų Valstybės saugumo departamentas Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime pažymėjo, kad „Maskvos namų“ projekto perspektyvos Vilniuje „turi palyginti didelę simbolinę ir praktinę reikšmę Rusijai kaip potencialus jos įtakos, tėvynainių politikos ir viešosios diplomatijos instrumentas“. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietis

kaunietis portretas
Maskva turi iki pelenu suplesketi,mordoro simbolis tik ruzzkiu fasistams ir vatai reikalingas.

Wilno nasze

Wilno nasze portretas
O"vyšyvanka" ant sienos neapdegė?Nuo to reikia pradėti.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių