Atskleidė, kuri savaitės diena bus šalčiausia ir kada sulauksime sniego

  • Teksto dydis:

Praėjusią naktį didžiojoje dalyje Lietuvos spaudė šaltukas. Šiauriniuose ir vakariniuose šalies rajonuose šalo iki beveik trijų laipsnių, o dirvos paviršius įšalo ir dar daugiau, kai kur iki beveik septynių laipsnių šalčio. Tad vos pradėjus džiaugtis sužydėjusiais medžiais ir išsprogusiais gėlių pumpurais, šie nušalo.

Šalna, naktį iš pirmadienio į antradienį, kandžiojosi beveik visoje šalyje. Minusinė temperatūra užfiksuota tiek ore, tiek dirvos paviršiuje.

„Anksti ryte pastebėjome, kad visos pievos baltos, priminė žiemą. Nors iš vakaro jau matėsi, kad nėra debesų ir galėjome tikėtis, kad šalnos bus“, – teigė VU Šiaulių akademijos botanikos sodo direktorius Martynas Kazlauskas. 

Žemiausia oro temperatūra buvo išmatuota Šeduvoje, kur šalo iki kone trijų laipsnių šalčio, tad ir netoli Šeduvos esančių Šiaulių šalčiai neaplenkė. 

„Smarkiausios šalnos buvo būtent šiauriniuose rajonuose, o pietiniuose, pietvakariniuose rajonuose šalnų pasitaikė tik dirvos paviršiuje, ten buvo silpniausios šalnos“, – sakė sinoptikė Ineta Daunoravičiūtė. 

Šiaulių botanikos sode labiausiai nukentėjo magnolija, ankstyvieji rododendrai, tulpės ir narcizai. Šiemet sužydėti dar kartą jiems jau nepavyks.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Žymiai rimtesnius nuostolius mato ūkininkai. Šaltis pakenkė ne tik jų augalų išvaizdai, bet ir tolesniam augimui. Nenukentėjo tik pasėliai.  

„Anksti sukrovę pumpurus šilauogynai, serbentynai ar obelų sodai, gali patirti tam tikrų nuostolių, kadangi temperatūra buvo anomalinė šiam metų laikui“, – tikino jaunųjų ūkininkų ir jaunimo sąjungos atstovas Paulius Astrauskas.  

Minusinės temperatūros praeitą naktį nefiksavo tik Nida, Ventė ir Lazdijai. O ūkininkai pastebi, kad būtent praeitą savaitę aplankę itin šilti orai apgavo augalus ir leido sužydėti anksčiau. Bet ūkininkas įsitikinęs, kad pastarųjų kelių naktų šalnos dar nėra nuosprendis visam derliui, mat augalai nėra tokie lepūs, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Šiokį tokį šaltį jie ištverti gali. 

„Jei dar po savaitės ar dviejų pasitaikytų didesnės šalnos ir užsitęstų ilgesnį laikotarpį, tai jos gali turėti įtakos, pavyzdžiui, žieminių rapsų pasėlių derlingumui“, – kalbėjo P. Astrauskas. 

Deja, būtent ilgesnius šalčius sinoptikai ir numato. 

„Paltų dar reikėtų nepadėti dėl to, kad ši savaitė bus vėsi ir dienomis temperatūra nelepins, saulės bus mažai, o ciklonai atneš kritulių“, – prognozėmis dalinosi sinoptikė. 

Botanikai sodininkams ir ūkininkams pataria neatiduoti likimui į rankas savo augalų ir jais pasirūpinti patiems. 

„Jeigu žmogus gali skirti laiko vakare apdengti augalus, tai tikrai rekomenduočiau, nes net ploniausi dangalai, pavyzdžiui, agro plėvelė, tikrai apsaugo“, – teigė M. Kazlauskas. 

Šalčiausia savaitės diena, sinoptikų manymu, bus šeštadienis. Tuomet kai kurie šalies rajonai sulauks netgi sniego, tad šilumos dar kantriai teks palaukti. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ko čia šydytis su tais atskleidimais,a?

Ko čia šydytis su tais atskleidimais,a? portretas
Užsuka šildymą,a patam šydyjasi su sniegu ir šalčiausiomis savaitės dienomis.A nuo to mums šilčiau bus,jei sužinosim kada stipriau dubą duosim?

Joo

Joo portretas
Vilniuje nutraukė šildymą. Kaip reikės iškentėti tą šaltą orą? Kaune valdžia protingesnė.

Laimute

Laimute  portretas
Dar temdykot saule .saldykit jlimata Aliuminiu. Bario.Stroncio nuou aerozoliais purskit dangu .vandenynus gyvensit kaip reptilijos .viska kas auga ir gyva isnaikine Bill Gates pasejejai bus cia Antarktida ! Ir est nieko neturesit nes tamsoje nieks neauga !
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių