Garsiausi broliai liūtai kviečia susipažinti artimiau

  • Teksto dydis:

Lietuvos zoologijos sodo karaliais tituluojami broliai liūtai Rudis ir Juodis rugpjūčio 19 d. visus kviečia susipažinti artimiau ir paminėti solidų dešimtąjį jų jubiliejų. Apie netikėtai Žaliakalnio ramybę perskrodžiantį liūtų riaumojimą sklando legendos.

Nors aplink ne Afrikos savana, liūtų riaumojimą Ąžuolyno prieigose gyvenantys kauniečiai gali girdėti jau 58 metus. Tiek laiko Lietuvos zoologijos sode laikomi vieni stambiausių katinių šeimos atstovų – liūtai. Dabartiniai sodo karaliai – Rudis ir Juodis – ruošiasi dešimtajam gimtadieniui. Tiksliau – jų gimtadieniui ruošiasi Zoologijos sodo darbuotojai.

„Iš tiesų Rudį ir Juodį galime vadinti garsiausiais Lietuvos zoologijos sodo gyventojais, nes liūtų riaumojimas girdimas net už kelių kilometrų“, – pasakojo Lietuvos zoologijos sodo gyvūnų priežiūros specialistė Vilda Jucytė.

Pirmieji liūtai į Lietuvos zoologijos sodą atkeliavo dar 1966 m., o šie broliai į čia buvo atvežti prieš devynerius metus. Gamtoje liūtai gyvena šeimomis.

„Tokios šeimos yra vadinamos praidais. Įprastai praide yra dominuojantis patinas, šiuo atveju tokį vaidmenį atlieka Juodis“, – liūtų gyvenimo gamtoje paslaptimis dalijasi V. Jucytė.

Pasak jos, šie broliai yra labai skirtingi: „Skiriasi ne tik karčiais, nuo kurių spalvos jie gavo savo vardus, bet ir charakteriu. Juodis labiau linkęs bendrauti su prižiūrėtojais, į aplinką reaguoja ramiau, o Rudį dažniau pamatysite urzgiantį prie stiklo, skiriančio liūtų aptvarą nuo lankytojų. Nors galima pastebėti konkurenciją tarp brolių, tačiau vakarui atėjus, vienam ar kitam užriaumojus ir pranešus visam rajonui, kas čia tikrasis Ąžuolyno karalius, jie sugula kartu, šonas į šoną ar nosis į nosį ir laukia kitos dienos“, – teigė V. Jucytė.

Lietuvos zoologijos sodo nuotr.

Gamtoje liūtai išgyvena apie 10–14 metų. Suaugusio gyvūno svoris gali siekti net 272 kg. Liūtai priskiriami pažeidžiamų rūšių klasei. Natūralioje aplinkoje jų mažėja dėl buveinių nykimo, kuriam didelę įtaką daro žmogaus ūkinė veikla, taip pat brakonieriavimo, nelegalios prekybos šiais gyvūnais.

Dar daugiau įdomios informacijos apie liūtus Zoologijos sodo lankytojai galės sužinoti apsilankę Juodžio ir Rudžio gimtadienio šventėje rugpjūčio 19 d. Išskirtinis liūtų pristatymas vyks nuo 13 val. šalia liūtų voljero, esančio viršutinėje Lietuvos zoologijos sodo dalyje. Šventėje svečiai ne tik įgis naujų žinių, bet ir galės stebėti, kaip liūtai vaišinsis specialiai jiems paruoštu gimtadienio tortu.

Visą dieną vyks ir kitų Lietuvos zoologijos sode laikomų gyvūnų pristatymai. Nuo 11 val. lankytojai galės dalyvauti egzotariumo gyventojų pristatyme, 12.30 val. susipažinti su kupranugariais, 13 val. – su žaismingosiomis ūdromis. Po pietų veiksmas kelsis į žemutinę teritorijos dalį, kur bus galima dalyvauti žirafų ir raganosių pristatymuose. Pažintis su naminiais gyvūnais vyks nuo 15.30 val., o 16 val. lankytojai tradiciškai galės stebėti skruzdėdos maitinimą.

Tiek mažų, tiek suaugusių gamtos mylėtojų taip pat lauks aktyvios pramogos. Norintys įsiamžinti brolių liūtų gimtadienio šventės siautulyje, nemokamai tai padaryti galės interaktyvioje fotobūdelėje. Detali renginio programa – zoosodas.lt/events/lietuvos-zoologijos-sodo-liutu-gimtadienis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių