Nebeįmanoma išgelbėti Austrijos ledynų – po 45 metų visiškai išnyks?

  • Teksto dydis:

Ekspertai piešia niūroką ateitį Austrijai. Šalis gali likti be ledo. Po 45 metų šioje slidinėtojų ir alpinistų pamėgtoje šalyje nunyks ledynai.

Ochsentalerio ledynas stipriai aptirpęs, bet vis dar įprastas alpinistų maršrutas, nors dėl daugybės plyšių į jį kopti tenka apsiginklavus tik specialia įranga.

Austrijos Alpių asociacija savo naujausioje ledynų matavimo ataskaitoje įspėjo, kad tokių Austrijos ledynų nebeliks.

„Po kelių dešimtmečių Austrijos ledynų nebeliks. Gali būti, kad šešėlyje esančiose vietose bus jų likučių. Galbūt prie Glocknerio ledyno šiaurės rytų pusėje, kai kuriose vietovėse Oetztalio slėnyje. Bet faktiškai po 40 ar 45 metų visa Austrija bus beveik be ledo“, – prognozavo ledynų matavimo tarnybos vadovas Andreas Kellerer-Pirklbauer.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Per porą metų šalyje sparčiai sumenko visi 93 tirti ledynai. Labiausiai ledo prarado Pastercės ledynas. Skaičiuojama – 203 metrus ledo.

„Nebeįmanoma išgelbėti Austrijos ledynų, nes jų sistemos pernelyg vangios. Vadinasi, ledynų nykimas nebesustabdomas. Aukštesnėse ledynų vietose turėtų pradėti formuotis sniego atsargos, kad ledynai artimiausiais metais stabilizuotųsi, o gal net augtų. Bet tokiems dariniams reikia dešimtmečių, o laikas išseko. Viskas jau prarasta“, – konstatavo geografas Gerhard Lieb.

Mokslininkai tikisi, kad šie tyrimai suveiks kaip dar vienas pavojaus signalas politikams pagaliau pabusti, nes šylanti ir teršiama planeta keičiasi pernelyg greitai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Edgaras

Edgaras portretas
Kur žmogus ranką padės, ten Žemelė aimanuos. Kur žmogus koją pastatys, ten Žemelė išnyks...

GGG

GGG portretas
Žemės sukimasis lėtėja, reiškia saulės spindulių į taška papuola daugiau, kuo tamsesnis paviršius tuo temperatūra didesnė, tik ko čia stebėtis...Ne žmonėms tokius procesus valdyti...

Anonimas

Anonimas portretas
Žinoma kirskime daugiau miškų plynai, barbariškai naikinkime augmeniją, tai ledynų tuoj neliks ne Austrijoje bet ir Antarktidoje!!!!!!!!!
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių