Palangoje - konferencija apie bebrų poveikį gamtai

  • Teksto dydis:

Palangoje tris dienas vyko tarptautinė aplinkosaugininkų ir miškininkų konferencija „Miškas, vanduo, bebras“. Susitikime dalyvavę 20 atstovų iš Švedijos, Lenkijos, Estijos, Latvijos, Kaliningrado srities diskutavo aplinkosaugos klausimais, dalinosi savo šalių patirtimis. Pagrindinė konferencijos tema – bebrai, jų daroma žala, poveikis aplinkai. Konferencijos dalyviai vyko apžiūrėti bebraviečių Kretingos miškų urėdijos teritorijoje, taip pat dalyvavo susitikime su Žemaitijos nacionalinio parko atstovais, rašp pajurionaujienos.com.   

Baltijos šalyse bebrų klausimas yra aktualus: vienur jie - itin saugoma rūšis, o kitur, kaip pas mus Lietuvoje, yra taikoma išimtis – dėl jų didelio kiekio ir daromos žalos bebrai medžiojamai. Konferencijoje bebrų žinovai pristatys savo šalių patirtis“,- informavo Miškų departamento vyresnysis specialistas Zbignev Glazko.

Konferencijoje dalyvavęs Miškų departamento Miškininkystės skyriaus vedėjas Stanislovas Žebrauskas konferencijos pradžioje priminė apie bebrų situaciją Lietuvoje. Anot jo, situacija – sudėtinga, tačiau valdoma.

„Per paskutinius penkerius metus kasmet bebrai sunaikina apie 20 hektarų miško. Dėl bebrų užtvenktų miško plotų daugiausia žūsta spygliuočių. Nors bebrai yra naudingi bioįvairovei, tačiau, mano manymu, bebrų daroma žala viršija jų daromą teigiamą darbą. Pavyzdžiui, neseniai buvo gautas miško savininko skundas – jis pranešė, jog yra užtvenkta trys hektarai nebrandaus miško. Dabar jis rengiasi teisiniu keliu ieškoti žalos atlyginimo. Yra pateiktos metodikos, kaip nustatoma žala, – visas žalos atlyginimas gula ant medžiotojų pečių, tačiau jie yra finansiškai nepajėgūs kompensuoti už bebrų padarytą žalą miško savininkams, todėl drauge stengiamės likviduoti padarinius, ir susitarti su privačių miškų savininkais“,- kalbėjo Miškininkystės skyriaus vedėjas.

Bebrų daromos žalos klausimas svarbus ir Kretingos urėdijai. Jos zonoje praeitais metais buvo sumedžiota apie 750 bebrų. Anot Kretingos urėdo Antano Baranausko, tai tik įrodo, kiek daug mūsų miškuose yra šių gyvūnų.
 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Teip

Teip portretas
Tikriausiai kazkoks "ponulis" ne ten zeme nusipirko, dabar reikia bebrus naikint... :)))

ddr

ddr portretas
o kiek sunaikina 1 zmogus? :)

skaitytojas

skaitytojas portretas
jo,tie bebrai tai tikras gamtos kenkejas,,,o dar kitas kenkejas yra udra,vieni naikina miskus o, kiti zuvy, bandzeu paskaiciuot:- 1bebras per metus sunaikina nuo 5 iki 15 kubiniu metru medienos,viena udra sunaikina apie 300 kg zuvies,.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių