Punios gamtinis rezervatas didėja penkis kartus

Vyriausybė trečiadienį pritarė gamtinio rezervato išplėtimui Alytaus rajone esančiame viename vertingiausių šalies miškų – Punios šile.

Numatyta rezervatą išplėsti nuo 456,95 hektaro iki 2237,13 ha – tokiu atveju rezervatas apims beveik visą Nemuno juosiamo miško plotą.

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas teigė, kad išplėtus rezervatą, Punios šilo lankymas bus apribotas, tačiau ateityje ketinama rasti kompromisą.

„Pagal dabartinius reikalavimus rezervatų lankymas be galo stipriai apribotas, bet mes matome, kad iš esmės gyventojams galima ten lankytis, ten ir partizanų žieminės yra, žymūs ąžuolynai, už rezervato teritorijos yra gyvenamoji sodyba, tad perspektyvoje rasime tokį kompromisinį vidurį“, – žurnalistams sakė S. Gentvilas.

Jo teigimu, šiuo metu į rezervatus gali patekti tik mokslininkai arba asmenys specialiais tikslais.

Pakeitimų, anot ministro, galima tikėtis Seimo pavasario sesijoje.

Aplinkos viceministras Danas Augutis informavo BNS, kad dabar Punios šile bus galima lankytis su Nemuno kilpų regioninio parko darbuotojų leidimu ir jiems patiems dalyvaujant arba pažintiniais takais.

Anot viceministro, regioninis parkas dar turės pažymėti vietas, į kurias eiti draudžiama.

Vyriausybės nutarimu taip pat išskirti ir Punios šilo pušies ir eglės genetiniai draustiniai, užimsiantys atitinkamai 236,88 ir 46,23 ha.

Pietinėje dalyje išskiriamas Punios šilo kraštovaizdžio draustinis –160,12 ha.

Alytaus rajone Nemuno kilpos gaubiamas Punios šilas yra vienas vertingiausių Lietuvoje plytinčių miškų masyvų. Jis yra Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ dalis.

Jame gausu šimtamečių gamtos paminklais paskelbtų ąžuolų ir kitų medžių, taip pat čia randama daugiau nei 100 į Raudonąją knygą įrašytų augalų ir gyvūnų rūšių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mecislovas

mecislovas portretas
Būtų gražu parodyti dabartinį vaizdą iš viršaus. Kirtavietės ar spėta tam pasipriešinti ?.

senelis girinis

senelis girinis portretas
Puiku,nes mes turime maziausiai misku is visu Pabaltijo valstybiu tad kiekvienas issaugotas misko hektaras mums yra vertybe.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių