Pirmieji telefonai: tokių dabar tikrai nesinešiotumėte rankinėje

  • Teksto dydis:

Mobilųjį telefoną dabar turi kone kiekvienas. Telefonu žmonės ne tik skambina ar rašo žinutes, dažniausiai telefonas atstoja kur kas daugiau prietaisų. Jame integruota kamera, navigacija ir kitos plačiai naudojamos programos. Balandžio 3-ąją buvo minimas mobiliojo telefono 51-asis gimtadienis. 1973 metai „Motorola“ buvo pirmoji įmonė, kuri masiškai pradėjo gaminti pirmąjį nešiojamąjį telefoną. Šie pirmieji mobilieji telefonai dažnai vadinami 0G arba nulinės kartos mobiliaisiais telefonais.

Kaip per 50 metų pasikeitė mobilieji telefonai papasakojo telefonijos muziejaus direktorė Dalia Urbonavičienė. 

– Papasakokite apie 1986 metų telefoną. Šiek tiek modernesnį, naujesnį. Ką su tokiu buvo galima nuveikti? 

– Pirmasis telefonas pasirodė 1973 metais. Už jo atsiradimą turime būti dėkingi inžinieriui Martinui Kuperiui ir „Motorolos“ komandai, kuri sugalvojo nešiojamą telefono aparatą. Tokiu modernesniu telefonu jau buvo galima paskambinti ir išėjus iš patalpos. M. Kuperis tuo laiku pasakė vieną įdomią frazę: „Manau, kad ateis laikas, kada kiekvienas žmogus turės mobilų telefoną, o jeigu jis juo neatsilieps, tai galbūt tas žmogus jau yra miręs“.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kokie buvo pirmieji telefonai?

– Pirmieji telefonų aparatai buvo labai sunkūs, nepatogūs. Įsivaizduokit, jeigu dabar reikėtų nešiotis 1,5 kilogramo rankinėje. Kalbėti buvo galima tik 30 minučių, o telefonas kraudavosi apie aštuonias valandas. 

– Kada atsirado žinutės?

– Maždaug 1992-aisiais. Žinutę buvo galima parašyti, bet neįmanoma atrašyti. Vėliau jau ir žinutes rašėm, ir telefonas turėjo vis daugiau galimybių. Buvo galima naudotis ir kalendoriumi, atsirado elektroninis paštas. Dabar jau mes savo išmaniajame telefone turime labai daug galimybių, jos tapo mūsų antrosiomis smegenimis. 

                   LNK stop kadras

– Kada mobiliuosiuose atsirado kamera?

– Maždaug po 2000-ųjų. Pradžioje jos buvo tokios įdomios, priminė senesnį fotoaparatą. Ir aišku, nuotraukų talpykla buvo labai menka. Galėdavome išsaugoti vos keletą nuotraukų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ką noriu

ką noriu portretas
tą nešiojuosi. Nokia - liuksiškas telefoniukas.

Taip,

Taip, portretas
Kiek kartų teko praeiti pro telefonų kioską Kalvarijų turguje, vis girdėti ieškančių pirkti "muilinę" - mygtukinį telefoną, ilgai ir patikimai veikiantį pokalbiams.

D.

D. portretas
Nešiojasi... Ir nemažai žmonių. Jie patikimi. Užtenka pasikalbėtis ar SMS parašyti. Kaip rašo ponia "Aš", tikrai, veikia, kaip bitutė. "Išmaudžiau" netyčia vonioje, išėmiau bateriją, padėjau ant radiatoriaus išskirsčius dalimis - ir toliau tarnauja man ištikimai... Turiu irgi "protinguolį" : didelis, ne visur įsidėsi... O kompiuteriu su internetu naudojuosi tik namuose, bet ne gatvėje... Žodžiu, senutės "NOKIOS" - ištikimos pagalbininkės bendraujantiems, o gyvenantiems "virtualiame" ( ne realiame ) gyvenime jos, matai,"atgyvenos"...
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių