Lietuvių idėja: ankstyva ligų diagnozė iš seilių

  • Teksto dydis:

Proveržis medicinoje. Lietuvos startuoliai skelbia atradę būdą ligas diagnozuoti anksčiau – sukūrė technologiją, kuria galima nustatyti ligas iš seilių mėginio.

Dar prieš dvejus metus universiteto suole sėdėjusi Austėja dabar turi unikalią idėją Lietuvai.

Medicinos genetikė įkūrė startuolį, kuris padės lietuvių ligas diagnozuoti anksčiau. 

„Padaryti, jog mūsų gyvenimas būtų ne tik ilgesnis, bet ir taptų sveikas, kokybiškas, aktyvus“, – LNK Žinioms sakė „Ingenes“ bendraįkūrėja Austėja Kilikevičiūtė.

Pasak jos, ligai diagnozuoti nereikia jokios sudėtingos technologijos. Pakanka žmogaus seilių. Paštomatu į namus atsiunčiamas mėginys, kuris vėliau paštomatu iškeliauja į laboratoriją. 

„Nebūtina vykti į kliniką, tiesiog reikia pasiimti seilių mėginį – iš vidinės žando pusės paimti ląstelių mėginį – ir atsiųsti į laboratoriją. Visa kita atliekame mes savo laboratorijoje. Ir tyrimo atsakymai atkeliauja suprantamu skaitmeniniu raporto pavidalu“, – aiškino A. Kilikevičiūtė.

Visas vaizdo įrašas – čia:

Laboratorijoje analizuojama DNR struktūra ir ieškoma genuose pakitusių funkcijų. Maždaug po dviejų savaičių žmogus gauna atsakymą – serga ar ne.

„Mes dar nematome simptomų, bet žinome, kad ja sirgsime ir iš anksto galime ruoštis gydymui“, – pasakojo A. Kilikevičiūtė.

Universitete gimusi idėja tobulinama – šiuo metu startuolis grynina tris pirmuosius produktus: Alzheimerio bei Parkinsono ligos ir sportininkų fizinės sveikatos problemas.  Tačiau seilių mėginiai galėtų diagnozuoti bet kokią ligą. 

„Šis startuolis dar ieško savo nišos, dalyvauja programoje. Šiuo metu dirbame prie kelių pagrindinių (aspektų, aut.past.). Sportininkai yra mūsų tikslinė rinka – ir ankstyvas nustatymas, tiek ir ligų, kurias reikia pirmoje stadijoje gydyti, ankstyva diagnostika“, – sakė Vilniaus universiteto ekonomikos ir verslo administravimo fakulteto atstovas Gediminas Rumšas. 

Anot kūrėjų, testas ypač pasitarnautų būsimiems atletams. Paėmus seiles ir ištyrus genetiką, paaiškėtų, kurioje šakoje žmogus turi daugiausiai galimybių pasiekti sportinių aukštumų.

„Galbūt jie turi mutacijų, kurios lemia jų didesnę ištvermę, arba greitesnį atsistatymą po fizinio krūvio, tarkim, lankstumą“, – pasakojo A. Kilikevičiūtė.

Plačiau apie šią technologiją – šiame vaizdo įraše:

Būdų diagnozuoti ligas jau yra atradę kauniečiai – robotas-prototipas gali išgelbėti gyvybę, mat robotas atpažįsta insulto, infarkto ir kitų ligų požymius. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

n

n   portretas
pagaliau atsirado isgelbetoja. manjau 3 m. medicinos asai nenustato diagnozes.is zmogaus pavirtau visiska darzovee . isas kunas tirta.svaigsta galvairnelaikau pusiausvyros .sutrikus jdesiu koordinacija pinasi liezuvis . atrodo viskas panasui parkinsona.taciau medikam per geri mano refleksaiir jiepatvirtint to negali ar nenori kabinretu sienos nukabintos diplomais setrtifikataisr t.t. atseit gilina savo znias.,taciau to nesimato .jeigu nezino ,tai bent pasidometu.mano jegos senka kaSDIEn tyrimam neguldo .atseit covid infeekotais uzimtos palaytos. SOS dar noriu gyventi
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių