Medikus keičia dirbtinis intelektas: užstrigus kamerai – gyvybę kainuojančios klaidos?

  • Teksto dydis:

Rastas receptas, kaip užpildyti trūkstamas medikų darbo vietas. Taivane žmonių gyvybes gelbėja bei sveikata rūpinasi robotai ir dirbtinis intelektas. Tačiau tokia technika kol kas visiškai pasitikėti negalima. Ji jau padarė gyvybę kainuojančių klaidų.

Galbūt ateityje jūsų gyvybes taip pat gelbės ne greitosios pagalbos medikai, o robotai ir 5G technologija.

Taivano atstovas papasakojo apie greitosios medicinos pagalbos automobilį, važinėjantį Taivano gatvėmis.

„Taivano valdžia nori pasiekti ne tik miesto zonas, bet ir tolimesnius kraštus, pavyzdžiui, nuo sostinės nutolusius kaimus ar vakarines salas. Taigi, siunčiame tokius automobilius, kad skubi pagalba žmones pasiektų kuo greičiau. Kiekviename greitosios pagalbos automobilyje galima matyti dvi vaizdo stebėjimo kameras. Viena jų skirta stebėti pacientą iš arti, pavyzdžiui, ar jis kvėpuoja. O apačioje įmontuota dar viena vaizdo kamera, kuri stebi paciento kūno sužalojimus“, – teigė Taivane dirbantis medikas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Gauta informacija sparčiai keliauja 5G ryšiu nuotoliu dirbantiems medikams. Jie peržiūri gautus duomenis ir nusprendžia, ką reikia atlikti skubios pagalbos automobilyje įmontuotai aparatūrai.

„Užstrigus kamerai ar sulėtėjus vaizdo ryšiui, galima pamanyti, kad pacientas nebekvėpuoja. Taigi, tai pasiunčia neteisingus signalus aparatūrai. Pavyzdžiui, stabilios būsenos pacientui  aktyvuoti elektrošoką, nors jam viskas gerai“, – pasakojo medikas.

„Turime visokių istorijų, bet reikia džiaugtis geromis. Pernai turėjome tokį nutikimą vienoje iš salų, kai vienam gyventojui sustojo širdis ir tik dėl šių sistemų jis gavo greitą skubią pagalbą dar vairuotojui jo neatvežus iki ligoninės“, – tęsė jis. 

Tikimasi, kad ateityje taip gyvybės bus gelbėjamos ir Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žemaitis

Žemaitis portretas
Dirbtinis intelektas galės taisyti nebent grindų valymo bei vejų skutimo iki žemės robotus.

ka ka

ka ka portretas
nenustebsiu, jei po dulkio reformu ir robotai prades zudytis
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių