- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Į Lietuvą sugrįžus šiltiems orams, prasidėjo ir visų lauktas kepsnių ant grotelių sezonas. Tačiau tradiciniai grilio atributai kaip šašlykų majonezo marinatas ir jų gardinimas pomidorų padažu – tikra atgyvena.
Šį sezoną išbandykite naujus ir neįprastus grilio patiekalų receptus, įkvėptus naujausių kulinarinių madų ir tendencijų. Picerijų tinklo „Čili pica“ virtuvės šefė Liucija Makovska dalinasi patarimais ir gudrybėmis, kurios nustebins jus ir padės nustebinti svečius.
1. Marinatas be majonezo
Daugelis lietuvių neįsivaizduoja šašlykų arba grilio mėsos marinato be majonezo. Toks marinatas populiarus, nes nereikia daug produktų, o marinavimo procesas yra greitas ir paprastas. Bet kodėl neatrasti įdomių, išskirtinių marinato skonių. Pavyzdžiui, pakeisti įprastą marinatą saldžiarūgščiais ar azijietiškais deriniais, kurie dabar ypač populiarūs.
„Šį sezoną rinkitės azijietiškoje virtuvėje sutinkamus ingredientus: ciberžolių, česnakų, kalendrų, cukraus ir kukurūzų krakmolo derinį. Į šį mišinį nepamirškite įlašinti keleto lašų azijietiško žuvies padažo, įpilti pusę stiklinės vandens bei įmušti pusę kiaušinio. Kodėl kiaušinis? Šis neįprastas ingredientas suminkštins mėsą, ši taps labai sultinga. Toks marinatas ypač tiks vištienos patiekalams“, – teigė L. Makovska.
Marinuojant kiaulieną, įprastus ingredientus kaip citrina, svogūnas, bazilikas, gali papildyti sojų padažas, česnakai, kalendros arba net mėtos, kurios suteiks mėsai egzotiškesnį skonį. Žuvis galėtų taip pat tapti puikiu pasirinkimu kepti ant grotelių: jai marinuoti rinkitės natūralius prieskonius, žoleles, pipirus.
L. Makovska siūlo vietoje įprastų šašlykų išmėginti ploną jautienos didkepsnį: „Ant grotelių apkepta iš abiejų pusių, esant 55-60 laipsnių temperatūrai mėsa tampa sultinga ir minkšta. Ją galima valgyti kaip karštą patiekalą arba kaip salotų priedą, taip pat galima naudoti mėsainiams“.
2. Kiek marinuoti – 15 minučių ar dvi paras?
Kasmet tas pats klausimas: kiek laiko marinuoti mėsą? Visgi kiekviena mėsa skirtingai sugeria marinatą, todėl lengva supainioti, kuriai užtenka vos 2 valandų, o kuriai prireiks net 2 dienų. Virtuvės šefė siūlo nustatyti brandinimo laiką pagal marinato tipą. Anot jos, kuo natūralesnis marinatas, tuo trumpiau mėsa turi būti brandinama, – kad išlaikytų savo natūralų skonį.
„Žuviai marinuoti reikia mažiausiai laiko – užtenka 15 ar 20 minučių. Mėsos marinavimas užtrunka šiek tiek ilgiau: jautienai marinuoti reikia apytiksliai 2 valandų, vištieną marinate reikėtų brandinti apie 6 valandas, kiaulieną norėtųsi palikti nakčiai, kad ji pastovėjusi suminkštėtų, o marinato skonis susigertų. Ilgiausiai marinuoti reikia ėrieną ir veršieną, – net iki 2 dienų”, – teigia L. Makovska.
3. Keičiame pomidorų padažą
Pomidorų padažas – neatsiejama lietuviškos iškylos gamtoje dalis. Save ir kitus leiskite pradžiuginti įdomesniais padažais. Vienas jų – rabarbarų skonio padažas, kuris puikiai tiks prie vištienos, kiaulienos ar jautienos. Anot L. Makovskos, šio padažo skonis rafinuotas ir įdomus, o jį pasigaminti nesudėtinga.
„Sudėkite į puodą 3 susmulkintus rabarbarus, užpilkite pusę stiklinės vandens ir ant silpnos kaitros pavirkite apie 10 minučių. Tada sudėkite vieną smulkiai supjaustytą svogūną, 2-3 skilteles česnako, vieną stiklinę bet kokio pomidorų padažo, pusę stiklinės rudojo cukraus, ketvirtį stiklinės obuolių sidro acto, valgomąjį šaukštą Vorčesterio padažo ir šiek tiek garstyčių. Viską sudėję, patroškinkite dar apie 15 minučių“, – receptu dalijosi šefė.
Jeigu norite nuo tradicinės lietuviškos virtuvės pabėgti tolėliau, L. Makovska siūlo rinktis ispanų ir meksikiečių pamėgtą Salsos padažą. Šis padažas yra labai spalvingas, charakteringas, vasariškas bei lengvas. Jis taip pat yra labai sveikas – kupinas vitamino C, jame labai mažai riebalų. „Salsai pagaminti reikia labai susmulkintų daržovių: pomidorų, paprikų, aitriųjų paprikų. Jų mišinį pagardiname bazilikais arba kalendromis, žaliųjų citrinų sultimis, smulkiai supjaustytu raudonuoju svogūnu, druska, pipirais ir alyvuogių aliejumi“, – ingredientus vardija virtuvės šefė.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...