Aktorius S. Uždavinys – tarp dangaus ir gurmaniškos virtuvės (receptai)

  • Teksto dydis:

„Prabudęs, visada pagalvoju, koks šiandieną oras?“, – taip prasideda kiekvienas teatro ir kino aktoriaus Sakalo Uždavinio rytas, bet tam yra intriguojanti priežastis, apie kurią svečias prakalbo tik TV pusryčių „Gardu Gardu“ pabaigoje.

„Svečius vaišinu plovu ir karštu šokoladu!“. Sūris – maistas, be kurio Sakalas neįsivaizduoja savo namų šaldytuvo, ir juoda kava, kurią aktorius apibendrino dramatiška fraze: „Juoda kaip mano gyvenimas!“. Sužavėtas tobulo šokoladinio pyragaičio skonio, laidos svečias negailėjo komplimentų virtuvės meistrui Deivydui Praspaliauskui ir su dideliu malonumu klausėsi retai į viešumą išlendančių bei legendomis apipintų virtuvės istorijų.

„Skraidymo niekada, niekada negana!“, – mįslinga profesionalaus aktoriaus šypsena patvirtina beribį apetitą nuo vaikystės puoselėtai aistrai. Jau keturis metus sportinio sklandytuvo valdymo meną tobulinantis vaidybos profesionalas patvirtina, kad bet kokiam siekiui pasiekti tereikia laiko ir noro, o visa kita palaipsniui susiformuoja dėka nuoseklaus darbo.

„Gardu Gardu“ – šeštadieniais 9.30 val. per TV3.

Šviežiai iškeptos duonos su kakava sumuštinis

Duonai reikės:

* 350 g „Easy bread“ duonos mišinio, 

* 350 g kvietinių miltų,

* 500 g vandens, 

* 15 g mielių,

* 15 g kakavos, 

* 35 g medaus, 

* saulėgrąžų sėklų, 

* moliūgų sėklų, 

* linų sėmenų, 

* sezamo sėklų. 

Sumuštiniui reikės: 

* 2 riekelių iškeptos duonos, 

* sviesto, 

* anties kepenėlių pašteto, 

* marinuotų agurkų, 

* virtų burokėlių, 

* druskos, 

* žalumynų (rukolų, špinatų), 

* alyvuogių aliejaus.

Į maišymo indą suberti duonos mišinį, miltus ir kakavą. Viską išmaišyti, įdėti medaus ir užpilti 30°C temperatūros vandenyje ištirpintomis mielėmis. Viską išmaišyti iki vientisos masės. Išmaišytą tešlą palikti 40 minučių, kad iškiltų. Pakilusią tešlą sudėti į duonos kepimo formą. Išlyginti paviršių ir apibarstyti įvairiomis sėklomis. Vėl palikti 30 minučių, kad dar kartą tešla iškiltų. Iškilusią suformuotą duoną pašauti į iki 230°C įkaitintą orkaitę ir iš karto sumažinti kaitrą iki 190°C. Kepti apie 40 minučių. Duonos riekeles aptepti sviestu ir paštetu. Ant apteptų riekelių sluoksniuoti pjaustytus marinuotus agurkus ir virtus burokėlius. Apibarstyti druska, žalumynais bei pašlakstyti alyvuogių aliejumi.

Karamelinio šokolado pyragaitis „Lava cake“

Reikės:

• 350 g karamelinio šokolado,

• 110 g sviesto,

• 2 kiaušinių,

• 2 kiaušinių trynių,

• 40 g miltų,

• cukraus pudros,

• mėtos šakelės.

Karamelinį šokoladą ištirpinti kartu su sviestu. Atskirame inde išplakti kiaušinius ir trynius. Šokolado masę supilti į kiaušinių plakinį ir išmaišyti. Tada suberti miltus ir vėl viską gerai išmaišyti iki vientisos masės. Paruoštą masę išpilstyti į sviestu išteptus ir miltais pabarstytus porcijinius kepimo indelius. Kepti iki 200°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 9 minutes. Iš apversto kepimo indėlio ant lėkštutės išimti iškepusį desertą. Apibarstyti cukraus pudra ir papuošti mėtos lapeliu.

Vyšnių arbata su čiobreliais

Reikės:

* 50 g pasterizuotos vyšnių tyrės „Morello“,

* čiobrelių arbatžolių,

* karšto vandens.

Į arbatos puodelį įdėkite kelias šakeles šviežių čiobrelių. Įpilkite šlakelį vyšnių tyrės. Viską užpilkite karštu vandeniu ir lengvai pamaišykite.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
Daugiau straipsnių