- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vienas po kito noksta raudonskruosčiai pomidorai – nebespėjame suvalgyti. Šias daržoves lengva išsaugoti – tereikia pasiruošti jų žiemai. Tam pravers kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės receptai, kurie patiks norintiems sutaupyti ir mėgautis puikiu pomidorų skoniu net ir šaltuoju metų laiku.
Pomidorai su svogūnais
123rf.com nuotr.
4 švieži mėsingi pomidorai,
1 kg svogūnų,
1 l vandens,
1,5 šaukšto cukraus,
1 šaukštas druskos,
50 ml 10 proc. acto.
Svogūną nulupkite, supjaustykite plonais pusžiedžiais. Sudėkite į sietelį, užpilkite verdančiu vandeniu (taip sušvelninsite aštrumą). Palikite kelioms minutėms, kad nutekėtų visas skystis. Kruopščiai nuplaukite pomidorus. Kiekvieną supjaustykite į 4–5 storas skilteles arba į 4 pailgus gabalėlius, išpjaukite kietą šerdį. Į sterilizuotus ir sausus stiklainius ant dugno sudėkite sluoksnį svogūnų. Tada dėkite pomidorų, vėl sluoksniuokite svogūnus ir taip kartokite, kol stiklainis bus pilnas. Paskutinis sluoksnis turėtų būti svogūnų. Paruoškite marinatą. Į verdantį vandenį įberkite druskos ir cukraus, supilkite actą. Marinatą virkite kelias minutes, kol druska ir cukrus visiškai ištirps, nukelkite nuo ugnies. Karštą marinatą iš karto supilkite į stiklainius iki pat stiklainio kaklelio. Stiklainius lengvai pajudinkite, kad iš jų pasišalintų oro burbuliukai. Uždarykite stiklainius sterilizuotais dangteliais ir pasterizuokite. Apverskite stiklainius aukštyn, uždenkite rankšluosčiu ir palikite visiškai atvėsti. Stiklainius laikykite rūsyje arba kitoje vėsioje patalpoje.
Naminis pomidorų padažas
123rf.com nuotr.
4 kg sunokusių pomidorų,
4 raudonos saldžiosios paprikos,
4 svogūnų galvutės,
2 česnako galvutės,
2 aitriosios paprikos,
300 g cukraus,
80 g druskos,
200 g obuolių acto,
1 šaukštas alyvuogių aliejaus,
maltų juodųjų ir kvapiųjų pipirų,
gvazdikėlių,
lauro lapų,
žalių prieskonių (petražolių, bazilikų, kalendrų, rozmarinų, čiobrelių).
Pomidorus supjaustykite gabaliukais ir sudėkite į puodą. Išimkite paprikų sėklytes ir taip pat gabaliukais pjaustytas dėkite į puodą prie pomidorų. Smulkintuvu pomidorus ir paprikas sutrinkite iki vientisos masės. Susmulkinkite svogūnus, česnakus ir aitriąsias paprikas ir atskirame dubenyje juos sutrinkite smulkintuvu. Šią masę sukrėskite į trintus pomidorus. Suberkite druską, cukrų, pipirus, pasirinktus prieskonius ir žoleles. Užkaiskite puodą ir virkite 2–3 valandas – virimo laikas priklauso nuo norimo padažo tirštumo. Tada supilkite actą ir alyvuogių aliejų. Paruoštą padažą išpilstykite į paruoštus švarius stiklainius.
Marinuoti vyšniniai pomidorai
iStock.com nuotr.
1 kg šviežių vyšninių pomidorų,
kiekvienam stiklainiui:
5 skiltelės česnakų,
1 šaukštelis garstyčių sėklų,
2 lauro lapai,
šviežių krapų,
krieno šaknies,
1 šaukštelis druskos 1 l vandens.
Pomidorus, česnakus, krapus, krienus ir prieskonius sandariai sudėkite į stiklainius. Užvirinkite vandenį su druska, gerai išmaišykite ir užpilkite pomidorus. Stiklainius gerai uždarykite ir palikite šiltoje vietoje kelioms dienoms. Paskui perneškite į vėsesnį rūsį ar sandėliuką.
Naminis kečupas
123rf.com nuotr.
2 kg šviežių pomidorų,
100 ml obuolių acto,
1 svogūnas,
2 skiltelės česnako,
1 šaukštas sviesto,
½ puodelio cukraus,
druskos,
kvapiųjų pipirų,
1 šaukštelis aitriųjų pipirų,
1 šaukštas garstyčių.
Į puodą suberkite kubeliais supjaustytą svogūną ir smulkintą česnaką, sudėkite nuplikytus ir nuluptus pomidorus, supjaustytus mažesniais gabalėliais. Troškinkite ant mažos ugnies, kol pomidorai suirs. Tyrę pertrinkite per sietelį, kad pašalintumėte sėklas. Į pomidorų tyrę sudėkite likusius ingredientus ir vėl virkite, kol pomidorai sutirštės, – apie 30 minučių, tada perpilkite į sterilizuotus stiklainius ir pasterizuokite 15 minučių.
Pomidorų džemas
123rf.com nuotr.
3 kg šviežių pomidorų,
1 puodelio cukraus,
1/3 puodelio vyno acto,
1/3 puodelio vandens,
3 šaukštelių druskos,
1,5 šaukštelio aitriųjų paprikų dribsnių.
Į puodą supilkite actą ir vandenį. Suberkite cukrų. Virkite, kol cukrus ištirps. Supjaustykite pomidorus ir įmeskite juos į susidariusį sirupą. Įberkite druskos ir aitriųjų paprikų dribsnių. Kruopščiai išmaišykite ir virkite apie 3 valandas, dažnai maišydami. Džemo turėtų gerokai sumažėti. Tuomet masę pertrinkite per sietelį ir dar kartą pašildykite. Karštą džemą supilstykite į stiklainius, uždarykite ir palikite apverstus, kad atvėstų.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...
-
Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)
Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...