- Aida Valinskienė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Tikslas: penkerius metus Danijoje gyvenanti K. Zibartė pasvajoja ir apie nuosavą kavinę.
-
Gaminti K. Zibartę privertė gyvenimas, o pamėgti gaminti – bendramintės
-
Gaminti K. Zibartę privertė gyvenimas, o pamėgti gaminti – bendramintės
-
Gaminti K. Zibartę privertė gyvenimas, o pamėgti gaminti – bendramintės
-
Gaminti K. Zibartę privertė gyvenimas, o pamėgti gaminti – bendramintės
-
Gaminti K. Zibartę privertė gyvenimas, o pamėgti gaminti – bendramintės
-
Gaminti K. Zibartę privertė gyvenimas, o pamėgti gaminti – bendramintės
-
Gaminti K. Zibartę privertė gyvenimas, o pamėgti gaminti – bendramintės
-
Gaminti K. Zibartę privertė gyvenimas, o pamėgti gaminti – bendramintės
-
Gaminti K. Zibartę privertė gyvenimas, o pamėgti gaminti – bendramintės
-
Gaminti K. Zibartę privertė gyvenimas, o pamėgti gaminti – bendramintės
-
Gaminti K. Zibartę privertė gyvenimas, o pamėgti gaminti – bendramintės
Prieš trejus metus kelios moterys, besisukančios virtuvėje, sukūrė feisbuko grupę „Nesislėpk virtuvėje“ ir ėmė dalytis savo receptais. Įdomiausia, kad Kristina Zibartė, viena grupės iniciatorių, anksčiau neturėjo nieko bendra su maisto gamyba, o dabar netgi pasvajoja apie savo kavinukę.
Iki šiol mokosi
Į „Facebook“ grupę „Nesislėpk virtuvėje“ susibūrė moterys, kurioms patinka gaminti. Jos orientuojasi į kokybišką maistą – jokių pusfabrikačių ar pirktinių gaminių! Čia laukiami visi, kurie nori ne tik pasidalyti receptais, bet ir pabendrauti, daugiau sužinoti apie maisto gamybą.
„Gyvename ne tam, kad valgytume, o valgome tam, kad gyventume“, – šiuo filosofo Sokrato posakiu raginami vadovautis visi grupės nariai.
Kristina teigia ilgą laiką apie maisto gamybą žinojusi nedaug. Ji dvylika metų vienoje Kauno mokyklų dirbo etikos ir filosofijos mokytoja, Kaune ir gyveno, vėliau į darbą važinėdavo iš Elektrėnų.
„Anksčiau aš nieko bendra su virtuve neturėjau – buvau daugiau dešrelių šildytoja nei maisto gamintoja, – juokiasi moteris. – Prieš penkerius metus iš Lietuvos su savo vaiku persikėliau gyventi į Daniją pas mano dabartinį vyrą, taip pat lietuvį. Ir po truputį, po truputį pramokau gaminti. Nors, tiesą sakant, iki dabar vis dar mokausi, manau, daugiau nemoku negu moku.“
Anksčiau aš nieko bendra su virtuve neturėjau – buvau daugiau dešrelių šildytoja nei maisto gamintoja.
Danams patiko cepelinai
K. Zibartė šiuo metu augina aštuonių mėnesių mažylį, rūpinasi šeima, tad maistui gaminti reikia skirti nemažai laiko ir dėmesio.
„Gaminu viską, bet man įdomiau kepti – tortus, pyragus, bandeles. Juk kepti bulves nelabai įdomus užsiėmimas, o kai prisideda kūryba – jau daug įdomiau“, – sako pašnekovė.
Ji pagalvoja apie tai, kad norėtų turėti kokią savo kavinukę, kepti tortus ir joje pardavinėti, bet kol kas tiek nepasitiki savo jėgomis, tad nedrįsta. Tiesa, danams jau teko kepti – vienai pažįstamai danei vestuvėms suruošė visą saldų stalą.
Kristina Danijoje gamina ir lietuviškus, ir daniškus patiekalus. Danams patiko lietuviški cepelinai – Kristinai teko jais vaišinti, o Kristinos šeima mėgsta daniškus kukulius kario padaže (boller i karry), danišką kalėdinį kepsnį (flæskesteg), daniškas bandeles (mormor's boller).
Pomėgiai suartina
Danų virtuvė, anot Kristinos, panaši į lietuvių. Danai taip pat mėgsta mėsą, tik labiau jautieną, o ne kiaulieną, nors jos čia tikrai daug. Net yra pokštas, kad Danijoje gyvena daugiau kiaulių nei žmonių, o Orhuse, antrame pagal dydį Danijos mieste, stovi paminklas kiaulei su paršeliais.
„Danai suvalgo daug bulvių, žinokite, nesmarkiai jie atsilieka nuo lietuvių, – juokiasi Kristina. – Jie labai mėgsta ir keptą mėsą. Savo kalėdinį kepsnį ruošia įdomiai – tik barsto druska kiaulieną ir kepa.“
Kristinai kol kas nepavyko išmokti daniškai. „Dirbau lietuviškame kolektyve, tai nebuvo didelio poreikio mokytis kalbos, o paskui prasidėjo pandemija, buvo be galo daug darbo – važiuodavome dezinfekuoti patalpų, tad nebuvo laiko mokytis. Dabar, kai auginu mažą vaiką, vėl trūksta laiko“, – apgailestauja lietuvė, vis dėlto pasiryžusi ateityje įveikti kalbos barjerą.
Maisto gaminimas jai tapo mėgstamu užsiėmimu, o feisbuko grupė padeda atsipalaiduoti nuo kasdienybės ir susirasti naujų draugų.
Beždžionių duona
50 ml šilto vandens,
7 g sausų mielių,
3 šaukštai cukraus,
druskos,
350 ml kefyro,
0,5 šaukštelio sodos,
600 g miltų,
60 ml aliejaus,
šiek tiek ištirpinto sviesto,
cukraus,
cinamono.
Šiltame vandenyje ištirpinkite sausas mieles, cukrų ir druską. Supilkite į kefyrą ir įdėkite sodos, išmaišykite. Suberkite miltus ir supilkite aliejų. Išminkykite tešlą ir leiskite pakilti. Tešlą plėšykite gabaliukais, mirkykite į sviestą, cukrų, cinamoną ir dėkite į kepimo formą. Kepkite 180 °C temperatūroje apie 40 minučių.
Vaikystės kokorai
1 kg bulvių,
šiek tiek druskos,
2 šaukštai krakmolo,
šlakelis aliejaus,
pora saujų raugintų kopūstų,
1 didelė svogūno galvutė,
šiek tiek miltų.
Išvirkite bulves pasūdytame vandenyje. Nukoškite, nulupkite ir sutrinkite. Suberkite krakmolą ir išminkykite. Aliejuje apkepkite raugintus kopūstus, prieš tai pasmulkinę ir sumaišę su smulkiai supjaustytu svogūnu. Įmaišykite į bulvių masę. Formuokite blynelius, apvoliokite miltuose ir dėkite ant kepimo skardos. Kepkite orkaitėje 200 °C temperatūroje, kol apskrus. Valgykite su grietine, nors mano močiutė dar laistė riebalais.
Česnakinis plėšomas batonas
50 ml vandens,
7 g sausų mielių,
1 šaukštelis cukraus,
druskos,
350 ml kefyro,
0,5 šaukštelio sodos,
600 g miltų,
60 ml aliejaus,
50 g sviesto,
raudonėlio,
česnako.
Šiltame vandenyje ištirpinkite mieles, cukrų ir druską. Supilkite į kefyrą, įdėkite sodos. Supilkite miltus ir aliejų. Išminkykite tešlą ir leiskite pakilti. Ištirpinkite sviestą, į jį dėkite druskos, raudonėlio ir kelias susmulkintas skilteles česnako. Tešlą padalykite į tris dalis ir iškočiokite vienodus lakštus. Juos sutepkite sviesto ir česnako mišiniu, sudėkite vieną ant kito, susukite į ritinį ir supjaustykite maždaug 2–3 cm storio riekelėmis. Jas sudėkite šonu į kepimo skardelę, išklotą kepimo popieriumi ir išteptą sviestu. Kepkite 180 °C temperatūroje apie 40 minučių.
Karaimų kibinai
Tešlai:
25 g šlapių mielių,
125 ml šilto vandens,
2 šaukšteliai cukraus,
1 šaukštelis druskos,
200 g lydyto sviesto,
500 g miltų.
Įdarui:
Sprandinės,
svogūnų,
česnakų,
druskos,
pipirų.
Iš tešlai skirtų ingredientų suminkykite tešlą ir 20 min. pašaldykite ją šaldymo kameroje. Pasiruoškite įdarą. Mėsą ir svogūną supjaustykite smulkiais kubeliais, česnakus – smulkiai, pagardinkite druska ir pipirais. Formuokite paplotį, į vidurį dėkite įdaro ir, suspaudę papločio kraštus, padarykite garbanėles. Kepkite 200 °C temperatūroje mažiausiai 30, daugiausia – 40 minučių.
Bandelės su kardamonu ir „Nuga“ kremu
200 g sviesto,
100 g cukraus,
2 šaukštai vanilinio cukraus,
žiupsnelis druskos,
2 kiaušiniai,
200 ml pieno,
50 g šviežių arba pakelis sausų mielių,
1 šaukštelis kardamono,
750 g miltų,
„Nuga“ kremo pagal poreikį.
Minkštą sviestą išsukite su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir žiupsneliu druskos. Įmuškite kiaušinius ir vėl išsukite. Šiltame piene ištirpinkite mieles ir supilkite į paruoštą mišinį. Įberkite kardamono ir miltų. Minkykite ilgai, kildinkite kelias valandas. Formuokite bandeles, į vidurį įdėkite kremo. Jei „Nugos“ neturite, galima dėti „Nutellos“. Tik „Nuga“ kremas labai saldus, todėl tešla daroma nesaldi. Kepkite bandeles 20 minučių 180 °C temperatūroje.
Karamelinis kavos skonio tortas
Biskvitui:
5 kiaušiniai,
200 g cukraus,
250 g sviesto,
3 šaukštai grietinės,
2 šaukštai kakavos,
9 šaukštai miltų,
1 šaukštelis kepimo miltelių.
Kremui:
500 ml grietinėlės,
250 g maskarponės,
1 skardinė „Rududu“,
kapučino kavos.
Kiaušinius išsukite su cukrumi. Pilkite ištirpintą sviestą ir grietinę. Įsijokite kakavą ir miltus su kepimo milteliais. Kepkite biskvitą 50 minučių 180 °C temperatūroje. Grietinėlę išplakite, sudėkite maskarponę ir „Rududu“, išmaišykite. Biskvitą dalykite į keturias dalis, kiekvieną sulaistykite kapučino kava, pertepkite kremu ir papuoškite.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...
-
Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)
Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...