- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Grilio kepimo čempionai dalijasi šašlykų marinavimo receptais: apsilaižysite pirštus
-
Grilio kepimo čempionai dalijasi šašlykų marinavimo receptais: apsilaižysite pirštus
-
Grilio kepimo čempionai dalijasi šašlykų marinavimo receptais: apsilaižysite pirštus
-
Grilio kepimo čempionai dalijasi šašlykų marinavimo receptais: apsilaižysite pirštus
-
Grilio kepimo čempionai dalijasi šašlykų marinavimo receptais: apsilaižysite pirštus
-
Grilio kepimo čempionai dalijasi šašlykų marinavimo receptais: apsilaižysite pirštus
-
Grilio kepimo čempionai dalijasi šašlykų marinavimo receptais: apsilaižysite pirštus
-
Grilio kepimo čempionai dalijasi šašlykų marinavimo receptais: apsilaižysite pirštus
-
Grilio kepimo čempionai dalijasi šašlykų marinavimo receptais: apsilaižysite pirštus
Kaip paruošti lietuvių pamėgtus šašlykus, kad netektų raudonuoti prieš svečius, o jų skonis verstų apsilaižyti pirštus? Šie klausimai šiltuoju metų laiku kyla ne vienam. Interneto platybėse galime rasti aibę šašlykų marinavimo receptų, tačiau kokį receptą naudoja grilio profesionalai?
Anot Europos ir pasaulio barbekiu čempionatų prizininkės, Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narės Halinos Bovševič, pirmasis uždavinys ruošiantis kepti šašlykus – išsirinkti tinkamą mėsą: geriausiai tinka kiaulienos sprandinė, turinti šiek tiek riebalų, jei norisi liesiau – galima rinktis kalakuto, vištienos krūtinėlę arba paukštienos šlaunelių mėsą.
„Jeigu neturite daug patirties kepant mėsą, rinkitės sprandinę. Ją lengva marinuoti, prieskoniai greitai įsigeria. Šašlykams puikiai tinka ir kiaulienos išpjova, bet ji yra gana sausa, todėl svarbu neperkepti. Kepti galite ir šoninės gabaliukus. Juos tinka marinuoti su žolelėmis, citrina, šlakeliu alyvuogių aliejaus, saldžiąja paprika. Iškepus šios mėsos šašlykus, sudėkite juos į puodą ir uždarykite, kad susilygintų temperatūra, o sultys išsiskirtų tolygiai“, – pataria „barbekiu mama“ vadinama H. Bovševič.
Lietuvių pamėgtos kiaulienos marinatui patariama rinktis svogūnus. Jų sultys minkština mėsą, todėl iškepusi ji bus sultingesnė.
Visi norintys išgirsti daugiau patarimų, kaip išsirinkti tinkamą mėsą ir ją paruošti kepimui ant laužo, o taip pat paskanauti H. Bovševič bei kitų patyrusių grilio meistrų kepto 20 metrų ilgio šašlyko, tai padaryti gali liepos 12-13 dienomis nuo 11 iki 19 val. apsilankę grilio šventėje Vilniuje, aikštelėje prie Šiaurės miestelio „Rimi“ parduotuvės.
Marinuojant mėsą svarbiausia – saikas
Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, marinuojant šašlykus specialistai ragina būti išmintingais ir pasitelkti fantaziją – tai gali garantuoti puikų mėsos kepinių skonį. Lietuvių pamėgtos kiaulienos marinatui patariama rinktis svogūnus. Jų sultys minkština mėsą, todėl iškepusi ji bus sultingesnė. Prieskonių pasirinkimas – labai platus, tad grilio ekspertai ragina drąsiai eksperimentuoti. Mėgstantiems egzotiškus ir intensyvius skonius, mėsos marinatui patariama rinktis cinamoną, gvazdikėlius, čiobrelius ar rozmarinus. Nors dauguma yra linkę skeptiškai vertinti pomidorų padažo ar majonezo naudojimą marinuojant šašlykus, grilio kepimo profesionalai teigia, kad svarbiausia – nepersistengti su kiekiu.
„Truputis natūralaus padažo tikrai nepakenks marinavimui, priešingai – jis mėsai suteiks stipresnio skonio, minkštumo. Mėsą puikiai minkština ir citrusiniai vaisiai: geltonosios ar žaliosios citrinos, apelsinai. Jeigu naudosime per daug rūgšties, tai gali išsausinti mėsą, tad ir čia svarbu jausti ribas. Cukrus, medus taip pat tinka šašlykų marinatui. Tai padeda mėsai karamelizuotis. Visas šias sudedamąsias dalis galima maišyti tarpusavyje, tik nepamirškite gamybos metu ragauti“, – pataria H. Bovševič.
„Barbekiu mama“ pažymi, kad mėsai marinuoti galima naudoti ir majonezą: jei naudosite porą majonezo šaukštų, jis įsigers, ištirps ir nedegs, todėl neišskirs sveikatai pavojingo kancerogeno. „Majonezą galime pasigaminti patys: išplakti kiaušinio trynį, citriną, truputį alyvuogių aliejaus ir garstyčių. Galima improvizuoti ir pagaminti Aioli padažą: vietoje citrinos rūgšties įdėti trintų aviečių ar spanguolių, serbentų“, – patarimais dalijasi H. Bovševič.
Lietuvos grilio čempionas Mykolas Lučiūnas pastebi, kad kepdami mėsą žmonės dažnai renkasi netinkamus produktus arba jų naudoja per daug.
„Dažna klaida, pasitaikanti kepant mėsą, – per didelio majonezo kiekio naudojimas. Dėl šios priežasties mėsa apanglėja. Produktus ir prieskonius marinavimui reikia rinktis apgalvotai. Pavyzdžiui, jeigu kepate kiaulienos šašlyką, pamirškite actą, naudokite tokius prieskonius, kaip kardamonas, kuminas, aitrusis pipiras, anyžiaus sėklos“, – pataria jis.
Grilio patiekalas per 20 minučių
Dažnai manoma, kad grilio patiekalų gamyba atima daug laiko, tačiau maisto kokybės technologas, grilio ekspertas Gintas Grinevičius griauna šį mitą ir sako, kad gardų grilio patiekalą galima nesunkiai paruošti vos per 15-20 minučių. Jis pateikia keletą paprastų kepimo ant žarijų idėjų, kurias nesunkiai gali įgyvendinti kiekvienas.
„Pakepinkite daržovių – cukinijų, paprikų, smidrų ar pomidorų (žiūrint ką mėgstate), padėkite ant grilio šilti keletą tortilijų paplotėlių, o kol viskas kepa, pasiruoškite greitą padažą iš graikinio jogurto ir prieskoninių žolelių: puikiai tinka dašis, jauni petražolių lapeliai ir pipirmėtės“, – greito ir nesudėtingo grilio patiekalo idėja dalijasi G. Grinevičius.
Jis priduria, kad vienas geriausių pasirinkimų greitam grilio patiekalui yra vištienos filė, kuriai marinuoti pakanka vos 5-10 minučių. Tiek laiko pakaks ir jai iškepti.
„Vištienos marinavimui naudokite alyvuogių aliejų, šviežius rozmarinus, čiobrelių lapelius ir truputį druskos. Prieš kepimą vištieną apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis“, – pažymi G. Grinevičius.
Vištienos šašlykų marinato su avietėmis receptas pagal grilio kepimo profesionalę H. Bovševič
Avietes sutrinkite ir perkoškite jas per sietelį. Ant trintų aviečių pilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, išspauskite žaliąją arba geltonąją citriną. Viską išplakite, įdėkite keletą mėtų lapelių (galite naudoti ir citrininius čiobrelius). Įberkite šiek tiek anyžiaus ir cinamono. Šiame marinate vištieną reikėtų laikyti 15-20 minučių. Dalį marinato atidėkite – jį galėsite naudoti ir kaip daržovių padažą.
Kiaulienos nugarinės kepsnelių su kaulu marinatas pagal Lietuvos grilio čempioną M. Lučiūną
Mėsos marinavimui reikės: druskos, trupučio kumino, vanilės ekstrakto, šalavijo lapelių. Įtrinkite mėsą šiais prieskoniais, marinuokite keletą valandų.
Skanaus!
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...