- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Šią vasarą viduryje savaitės švenčiamos Joninės kelia papildomų rūpesčių, kaip ir kur jas sutikti, kaip tarp darbų spėti paruošti vaišes Jonams ir Janinoms bei, galiausiai, ką gaminti. Apie tai „Virtuvės mitų griovėjai“ (VMG) rekomenduoja pagalvoti dar šiandien, o rytoj visus kviečia į netradicines Joninių sutiktuves sostinės centre su DJ muzika ir kepsninėmis ant prekybos ir pramogų centro „Ozas“ stogo.
„Planuodami šventę atvirame ore, šiandien apsispręskite, kokią mėsą rytoj kepsite. Jei planuose – visos vištos kepimas, tuomet geriausia ją marinate palikti per naktį, tačiau blauzdelėms ar filė užtenka ir kelių valandų. Ruošdami marinatą mėsai, derinkite dvi sudedamąsias dalis – rūgštį, pavyzdžiui, citrusinių vaisių – žaliųjų citrinų, apelsinų sultis, vyno actą, ananasus, kivius, jogurtą, ir aliejų. Viską pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis“, – pataria VMG komandos lyderis Alfas Ivanauskas ir paneigia mitą, jog geriausia mėsą marinuoti su majonezu.
Pasak jo, marinuojant mėsą prieskonių mišiniu, svarbu jo netrinti per stipriai – taip pažeidžiama mėsos faktūra ir rizikuojama padauginti prieskonių. „Prieš kepdami mėsą nepamirškite jos nusausinti popieriniais rankšluoščiais – labai drėgni kepsniai nepaskrunda. Ir galiausiai – nekilnokite labai dažnai kepsninės dangčio ir nevartykite mėsos. Geriausią skonį kepsniai įgauna tada, kai kuo ilgiau išbūna neliečiami, išskyrus, žinoma, šašlykus“, – sako A. Ivanauskas.
Nusprendusiems Joninėms lauke ant kepsninių kepti kiaulieną, jis primena, jog nugarinė yra kietesnė nei kiaulienos išpjova, todėl ją kepti reikės ilgiau. „Kelias minutes iš abiejų pusių palikę virš karštų žarijų, nugarinę toliau apie 20 minučių kepkite netiesioginės kaitros zonoje. Išpjovos kepsnius netiesioginėje kaitroje reikia laikyti perpus trumpiau. Tuo tarpu sprandinės kepsneliai ar šašlykai – vienas greičiausiai paruošiamų kiaulienos patiekalų. Šašlykus nuolat vartydami iškepsite per 15–30 minučių, o kepsnelių vienai pusei teks skirti po 10 minučių“, – teigia A. Ivanauskas.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...