Per karantiną lietuviai užkūrė ugnį kepsninėse: tautiečiai noriai išbando naujus patiekalus

  • Teksto dydis:

Praėję metai, kurių dalį praleidome karantine, atnešė nemažai atradimų lietuviškam skoniui.

Lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ pastebi, kad tautiečiai vis labiau ima vertinti vartojimui jau paruoštą produkciją. Tą rodo augantys tam tikrų pozicijų šviežios mėsos pardavimai. Atsižvelgiant į tai, prekybos tinklas ragina saugiai leisti laiką savo namų kieme išbandant naujus grilio patiekalų skonius.

Prabėgę metai – kupini iškylų gamtoje

Kaip pasakoja „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė, prabėgę 2020 metai atnešė išties nemažai atradimų lietuviškam skoniui. Lyginant su 2019 metais, stipriai išaugo fasuotų šviežių mėsos, paukštienos, šašlykų bei pusgaminių pardavimai, o kai kurių pozicijų paklausa ūgtelėjo net 50 proc. Galima numanyti, kad 2020 metais laiką gamtoje leido ne vienas tautietis. E. Dapkienės teigimu, fasuoti šviežios mėsos ir kiti pusgaminiai jau keletą metų iš eilės yra populiaresni už sveriamus, o paskutiniaisiais metais fasuotų šviežios mėsos pusgaminių, lyginant su 2019 metais, nupirkta daugiau kaip 60 proc.

„Fasuoti mėsos gaminiai yra itin mėgstami pirkėjų, kurie ne visada įsigytus produktus suvartoja tą pačią ar kitą dieną. Todėl specialiai įpakuota mėsa, paukštiena, šašlykai ir kiti jos gaminiai tokiu atveju turi didelį pranašumą – dujinė pakuotė leidžia ilgiau išlaikyti šviežumą ir užtikrina ilgesnį tinkamumo vartoti terminą“, – pirkėjų pasirinkimą atskleidžia Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

Tarp populiariausių prekių – kraujinės ir kepeninės dešrelės

Tarp vienų perkamiausių prekių praėjusiais metais taip pat buvo ir kraujinės bei kepeninės dešrelės. Pernai jų pardavimai, lyginant su 2019-aisiais, išaugo 56 proc. Didelis šios prekės populiarumas rodo, kad kraujinių patiekalų poreikis Lietuvoje nemažėja, tautiečiai noriai atsigręžia į tradicijas ir iš naujo atranda išsiilgtus bei šiek tiek primirštus skonius.

„Dažniausiai parduotuvėje pirkėjai domisi tik geriausiais mėsos gabalėliais, o subproduktai, tokie kaip kepenys,  nesulaukia tiek dėmesio. Be to, galimai dalis pirkėjų šių produktų ir nebemoka tinkamai paruošti. Juk subproduktai reikalauja daugiau žinių, nes dažniausiai reikia „įveikti“ ir jų tekstūrą bei specifinį skonį. Vis dėlto, tokių gaminių kaip kraujinės ar kepeninės dešrelės paruošimas nereikalauja ypatingai daug laiko ir pastangų, o juos paruošti galima ir visai nesudėtingais būdais, kaip antai kepant kepsninėje“, – pasakoja E. Dapkienė.

Kepsninė žiemą – puiki savaitgalio pramoga

Prekybos tinklo atstovės teigimu, grilio kultūra Lietuvoje sparčiai plinta, o jos entuziastai kepsnines naudoja ištisus metus. Jei anksčiau grilinimas lietuviams buvo siejamas išskirtinai tik su šašlyko iškepimu, tai pastaraisiais metais skonių įvairovė kur kas išsiplėtė. Tam susidarė ir palankios sąlygos, kadangi atsirado dar daugiau naujų grilinimo produktų, kokybiškos ir tinkamai išpjaustomos mėsos bei tinkamų prieskonių ir padažų.

„Vis daugiau lietuvių kepsninę mėgsta užsikurti ir žiemą. Tiesa, žiemos sezonas turi savą specifiką – šiuo metų laiku vyrauja šiek tiek kitokie patiekalai nei vasarą. Matome, kad per praėjusius metus žiemą buvo nupirkta daugiau paukštienos, kraujinių, kepeninių, šviežios mėsos ir karštai rūkytų dešrelių. Neskaitant vasaros sezono, jų pardavimai žiemą, lyginant su kitais sezonais, visuomet šokteli apie 10 procentų. Na, o mėsos kepimas gamtoje jau seniai yra tapęs tam tikra lietuvių pramoga. Nors tautiečiai neretai renkasi įvairius kepsnius ar šašlykus, tačiau dešrelės šaltuoju sezonu lieka vienu pagrindinių pasirinkimų“, – kalba prekybos tinklo atstovė.

Gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė kviečia išmėginti naujus skonius bei paįvairinti karantino kasdienybę ir dalijasi mėsos, tinkamos grilinimui, receptu.

Grilyje kepta jautiena pagardinta česnakiniu sviestu

2 porcijoms jums reikės:

300 g jautienos,

1 šaukštelio druskos,

1 šaukštelio pipirų,

pusės šaukštelio česnako miltelių,

pusės šaukštelio svogūno miltelių,

1 šaukštelio paprikos miltelių,

4 šaukštų ištirpinto sviesto.

Sviestui jums reikės:

4 šaukštų sviesto,

1 šaukšto smulkintų petražolių,

1 susmulkintos skiltelės česnako,

žiupsnelio druskos,

žiupsnelio pipirų.

Gaminimas. Paruoškite sviestą. Į indelį sudėkite jį, petražoles, česnaką, šiek tiek druskos ir pipirų. Viską sumaišykite ir įvyniokite į plastikinį maišelį. Jį padarykite cilindro formos. Toliau ruoškite kepsnius. Sumaišykite druską, pipirus, česnako, svogūno ir paprikos miltelius. Įkaitinkite grilį, paruoškite mėsą. Ji turi būti kambario temperatūros. Mėsą pašlakstykite tirpintu sviestu, kiekvienam gabalėliui po šaukštą. Mėsos gabalėlius pabarstykite prieskonių mišiniu. Apverskite mėsą ir pakartokite tą patį. Kepkite grilyje po 3 minutes kiekvieną pusę. Vėliau apverskite ir pakepkite dar kelias minutes, iki kol gražiai apskrus. Mėsai iškepus, galima patiekti su virtomis bulvėmis ir mėsai pagaminto sviesto riekele.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
Daugiau straipsnių