- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Nesibaigianti vasara leidžia mėgautis gamta ir jos teikiamais malonumais – maistu, ruoštu šnekučiuojantis prie laužo ar kepsninės. Visavalgiams pasirinkimų, ką jose ruošti – apstu. Tačiau ką čirškinti vegetarams ar veganams, kai pabosta daržovės? „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas turi idėjų: nuo suvožtinio su halumiu iki lubinų kepsnio.
Vegetarams: halumio suvožtinis ir daržovės su ekologišku ožkų ar avių jogurto dsadziki
Suvožtinis su halumiu ir gvakamole
„Sūrus baltas graikiškas avių ar ožkų pieno sūris – halumis – yra puiki alternatyva mėsiškiems kepsninių patiekalams tiek vegetarams, tiek visavalgiams, kurie nori pailsinti skrandį nuo mėsos ir pabandyti ką nors naujo. Keptas halumis, patiektas ant salotų yra klasika, o iškylautojams siūlau išbandyti halumio suvožtinius – sotu, sveika ir patogu valgyti gamtoje“, – pataria maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas A. Poleninas.
Jis rekomenduoja suvožtiniams rinktis specialiai tam pritaikytas bandeles, skaniau – su sėklomis. Netoleruojantieji glitimo gali įsigyti kepamą „Meistro kokybės“ šviesią duoną be glitimo ir jos riekes šiek tiek paskrudinti ant grotelių – dvi duonos riekės irgi tiks suvožtiniui.
Ruošiant gvakamolę, galima ją paskaninti pomidorais ir raudonaisiais svogūnais arbas tiesiog sutrinti avokodą su juodaisiais pipirais ir užspausti citrinos sulčių. Sūrį kepkite pagal instrukcijas, kurios nurodytos ant pakuotės. Halumio esama įvairių rūšių, pavyzdžiui, galima paskanauti ir aštresnio, su aitriąją paprika. „Halumio neperkepkite, nes sūris pasidarys kietas ir tąsūs“, – perspėja A. Poleninas.
Šviežią salotos lapą dėkite ant pirmosios duonos riekės su avokado mase, tuomet – keptą halumio sūrį, o ant viršaus galite dar užberti saulėgrąžų ar kitų daigų, paskaninti pipirais ir uždėkite antrą duonos riekę. Valgykite vieną ar su salotomis. Norintieji sotesnio suvožtinio gali papildomai pakepti kepsninėje ir baklažano ar cukinijos griežinėlių ir dėti papildomą sluoksnį. „Nepersistenkite su druska, nes halumio sūris pats savaime jau yra gana sūrus“, – sako maisto gamybos ekspertas A. Poleninas.
Keptos daržovės su dsadziki
Kito A. Polenino siūlomo recepto „razina“ – iš ekologiško avių arba ožkų pieno jogurto pagamintas dzadzikis. „Keptos daržovės, ko gero, yra vienas skaniausių vasaros patiekalų, net jeigu ir valgai mėsą. O dabar, kai daržuose tiek priderėjo cukinijų, jas paskaninti puikiai tiks natūralus jogurtas. Ožkų ar avių pieno jogurtas savaime turi kiek kitokį poskonį, o dar pagardinus jį agurku ir mėtomis išeina puikus derinys“, – pažymi A. Poleninas.
Griežinėliais supjaustykite cukinijas. Jeigu didesnės – galima jas nulupti, išimti sėklas ir pjaustyti storomis juostelėmis. Pakepti, apibarstyti druska ir pipirais, užspausti citrinos sulčių. O pasirinktą ekologišką jogurtą – avių ar ožkų pieno – pagal skonį ir norus – maišyti su mėtomis ir per burokinę tarką sutarkuotu agurku. Vienam jogurto indeliui užteks pusės didesnio agurko ar vieno mažesnio. „Jeigu agurkas yra vandeningas, būtų gerai jį sutarkavus palikti siete, kad nubėgtų vanduo“, – sako A. Poleninas.
Sotesnis variantas – vietoj graikiško jogurto prieskoniais gardintas maskarponės sūris. Netoleruojantiems laktozės taip pat yra išeitis – šiuo metu didžiuosiuose prekybos centruose galima rasti maskarponės sūrio be laktozės.
Veganams – sojų dešrelės ar lubinų kepsnys
Lubinų kepsneliai su salotėlėmis
Keletas įdomesnių pasirinkimų veganams – ekologiški lubinų kepsneliai ar didesni kepsniai, kurių pagrindą sudaro virtos lubinų sėklos“, – sako A. Poleninas.
Pasak jo, pakeptus lubinų kepsnelius, galima valdyti su įvairiomis košėmis – tarkim, bolivinių balandų ar juodųjų ryžių. O galima valgyti ir su gvakamole, humusu ar tiesiog salotomis. Vasarą A. Poleninas salotas rekomenduoja pagal skonį gardinti įvairiai žalumynais ir prieskoninėmis žolelėmis, pasirinktinai pagal skonį – mėtomis, baziliku, kalendra, petražolėmis ar šalavijais. Bus sočiau, jeigu iškeptą lubinų kepsnį pabarstysite riešutais – kedrinių pinijų, anakardžių, kuriuos galima ant folijos kiek paskrudinti kepsninėse. Užspaudus citrinos ir pabarsčius druska su pipirais išeis puikus patiekalas.
Sojų dešrelės su saldžiąją bulve
Norintiesiems užkąsti sočiau A. Poleninas siūlo rinktis kepsninėse ant grotelių čirškinti sojų dešreles su aitriąją paprika. Prekybos centruose yra ir kitų alternatyvų – sojos kepsneliai ar rutuliukai. Kepti pagal instrukcijas ant pakuotės.
„Garnyrui siūlau saldžiąją bulvę, kurią galima kepti folijoje. Ją šiek tiek pabadykite šakute ar peiliu, vyniokite į foliją ir kepkite be jokių riebalų. Kai suminkštės – laužkite, apšlakstykite citrinos sultimis, barstykite druskos, pipirų, labai tiktų ir kuminas bei kalendra. Užpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir skanaus“, – linki A. Poleninas.
Neseniai „Maxima“ yra skelbusi, kad veganiškų produktų paklausa per metus išaugo daugiau nei 75 proc. Pastaraisiais metais itin išpopuliarėjo tokie veganiški produktai kaip humusas, sojų dešrelės, įvairūs sojos gėrimai. Taip pat pirkėjai daug labiau perka pieną atstojančius ryžių ir kokosų gėrimus bei daržovių gaminius: šiaudelius, užkandžius, traškučius.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...