- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vasarą ne tik mėgaujamės šviežiomis sodo ir daržo gėrybėmis, bet ir jas pradedame ruošti žiemai. Ir nors iš pažiūros konservavimas gali pasirodyti ilgas ir sudėtingas procesas – daržovių ir vaisių užsikonservuoti galima labai paprastai. Tereikia žinoti kelias gudrybes, o mėgstantiems ypatingesnius skonius – konservus praturtinti įmantresniais žalumynais ar prieskoniais.
Pirmiausia – švariai išplauti stiklainius
Norint pradėti konservavimo procesą pirmiausia reikės pasiruošti tam reikalingus įrankius ir ingredientus: stiklainius, sodą, druską, cukrų, mėgstamus prieskonius.
Konservavimas prasideda nuo stiklainių valymo. Tam puikiai tinka ne tik plovikliai, bet ir pati paprasčiausia soda. Tereikia stiklainius palaikyti sodos ir vandens tirpale, tuomet kruopščiai nuvalyti ir nuskalauti po šiltu vandeniu. Dar vienas puikus būdas natūraliomis priemonėmis išplauti stiklainius – panaudoti actą. Geriausia acto ir vandens mišinyje stiklainius pamirkyti per naktį. Tuomet taip pat kruopščiai išvalyti ir nuplauti po tekančiu vandeniu.
Populiariausias būdas – rauginimas
Vienas populiariausių daržovių konservavimo būdų – rauginimas. Dažniausiai rauginami yra kopūstai ar agurkai, tačiau šiuo būdu paruošti galima ir kur kas daugiau daržo gėrybių: pomidorus, burokėlius, cukinijas, paprikas, morkas. Pavyzdžiui, kopūstai yra raugiami itin greitai ir nesudėtingai. Jų raugti nebūtina didelėse bačkose, užtenka paprasčiausio stiklainio. Pirmiausia kopūstus ir morkas reikėtų sutarkuoti. Tuomet juos gerai suminkyti rankomis, kad išsiskirtų sultys ir sudėti į švarų stiklainį. Galiausiai ant kopūstų ir morkų reikėtų supilti gazuoto vandens, druskos ir cukraus mišinį. Stiklainį įstatyti į tuščią indą, pridengti dangeliu ir palikti rūgti.
Po kelių dienų taip paruoštus kopūstus reikėtų sumaišyti su kmynais. Jeigu mėgstate daugiau rūgštelės – galite įmaišyti spanguolių, o jeigu labiau netradicinius skonius – netgi imbiero. Galiausiai kopūstus reikėtų sudėti atgalį sandarų stiklainį, jį sandariai užsukti ir laikyti vėsioje vietoje. Jeigu mėgstate aštriau, kopūstams rauginti galite naudoti ir pikantiškesnius prieskonius, pavyzdžiui, čili pipirus.
Kaipgi be raugintų agurkų
Konservavimo sezonas neatsiejamas ir nuo agurkų.Rauginimui geriausia rinktis mažiausius ir tvirčiausius agurkus. Būtent jie net po ilgo laiko stiklainyje išliks traškiausi ir nesuminkštės. Toliau šio proceso eiga itin paprasta – agurkus reikia sudėti į sterilius stiklainius, užpilti druskos ir vandens tirpalu. Taip pat pridėti įvairiausių prieskonių: nuo tradicinių krapų ir petražolių iki ąžuolo, vynuogių, juodųjų serbentų lapų. Kartais į stiklainius prieš juos užsandarinant dedami netgi ir keli šaukštai juodosios arbatos.
Aštrūs agurkėliai su čili ir imbieru
Jums reikės:
Pusės kilogramo nedidelių agurkų
3 šaukštelių jūros druskos
2 šaukštelių čili miltelių
2 šaukštų susmulkinto imbiero
6 susmulkintų česnako skiltelių
2 šaukštų sojų padažo
3 supjaustytų svogūnų
1 puodelio vandens
Gaminame:
Nupjaukite agurkų galus ir juos supjaustykite išilgai, į keturias dalis. Tuomet agurkus sudėkite į dubenį. Berkite druską, čili miltelius, imbierą, česnaką, sojos padažą ir sudėkite supjaustytus svogūnus. Viską gerai išmaišykite ir dėkite į stiklainius. Tuomet agurkus užpilkite karštu vandeniu. Tvirtai užsukite ir palikite juos tamsioje, vėsioje vietoje fermentuotis. Tokius agurkus galite patiekti ir po 24 valandų, tačiau kuo ilgiau juos laikysite – tuo daugiau skonio jie įgaus.
Rauginti agurkai su česnaku ir ciberžole
Jums reikės:
1 kg nedidelių, vienodo dydžio agurkų
5 puodelių vandens
2 šaukštų druskos
1/4 arbatinio šaukštelio ciberžolės
1 arbatinio šaukštelio: pankolių, kalendrų, krapų, garstyčių sėklų, kvapiųjų pipirų, pipirų žirnelių
10–12 griežinėliais supjaustytų česnakų skiltelių
1/2 plonais griežinėliais supjaustyto svogūno
Didelės saujos šviežių krapų
1–3 šviežių raudonųjų čili pipirų
3–4 lauro, vynuogių ar ąžuolo lapų
Gaminame:
Paruoškite agurkus: juos nuplaukite, nupjaukite galus ir įmerkite į dubenį su lediniu vandeniu. Tuomet 2 šaukštus druskos sumaišykite su 5 puodeliais vandens ir palaukite kol ši ištirps. Į gautą tirpalą sudėkite ciberžolę. Galiausiai į didelį, švarų dviejų litrų talpos indą sudėkite visus prieskonius, tuomet sudėkite agurkus, česnakus ir svogūnus bei užplikite gautu sūrimu. Stiklainius sustatykite į vandens puodą, pridenkite (neužsukite) dangteliais ir kaitinkite 10-15 minučių. Sandariai užsukite, apverskite stiklainius, šiltai uždenkite ir palikite visiškai atvėsti.
Aštrūs marinuoti pomidorai su čili ir česnaku
Jums reikės:
Kilogramo nedidelių tvirtų pomidorų
Kelių žirnelių juodųjų pipirų
Kelių lauro lapų
Kelių čili pipirų
Kelių skiltelių česnako
Vandens
100 ml acto
1,5 šaukšto druskos
3 šaukštų cukraus
Gaminame:
Pirmiausiai į puodą įpilkite vandens, įdėkite druskos, cukraus ir acto. Viską kelias minutes pavirkite ir atvėsinkite. Tuomet į stiklainį sudėkite nepjaustytus pomidorus, lauro lapus, pipirus bei čili pipirus, česnako skilteles ir užplikite paruoštu marinatu. Stiklainius sustatykite į vandens puodą, pridenkite (neužsukite) dangteliais ir kaitinkite iki 10–15 minučių. Sandariai užsukite, apverskite stiklainius, šiltai uždenkite ir palikite visiškai atvėsti. Skanaus!
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...