- Parengė Eglė Leonovienė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Dėl skonio nesiginčijama: valgomasis batatas, dar vadinamas saldžiąja bulve, patinka ne visiems, bet gal tik todėl, kad nežinote, ką iš jų galima pagaminti? Mitybos specialistai batatus laiko labai vertinga daržove, kurioje gausu vitaminų, mikroelementų ir kitų organizmui svarbių medžiagų. Batatai labai stiprina imunitetą, lėtina senėjimo procesus, tinka dietinei mitybai, gali būti verdami, kepami ar gruzdinami, naudojami salotoms, pagrindiniams patiekalams ir desertams gaminti.
Batatas, įdarytas avokadu ir sūriu
1 batatas,
20 g kietojo sūrio,
1 avokadas,
druskos, pipirų,
baziliko šakelė.
Batatą nuplaukite, nusausinkite, įsukite į foliją ir 40 min. kepkite 180 °C orkaitėje. Batatą išimkite iš folijos, atvėsinkite. Atsargiai, kad nenusiluptų ir nesutrūkinėtų odelė, nupjaukite bulvės viršų ir šaukštu išskobkite minkštimą. Kartu su avokado minkštimu jį sutrinkite šakute, įmaišykite tarkuoto sūrio, prieskonių. Įdarą sudėkite į batato vidų ir pakepkite orkaitėje, kol sūris ištirps.
Batatų salotos su lęšiais
3 batatai,
1 raudonasis svogūnas,
1 granatas,
250 g lęšių,
3 apelsinai,
½ ryšelio petražolių,
420 ml vandens,
1 šaukštas alyvuogių aliejaus,
½ citrinos,
druskos.
Batatus įsukite į foliją ir 30 min. kepkite orkaitėje. Išvirkite lęšius: užpilkite vandeniu, vieno apelsino sultimis, pagardinkite druska ir virkite 30 min., po to skystį nupilkite. Lęšius ir plonais žiedais supjaustytus svogūnus 5–10 min. marinuokite padaže, kuriam suplakite ½ apelsino ir ½ citrinos sultis, aliejų ir druską. Į lėkštės centrą sudėkite batatų minkštimą, ant viršaus berkite lęšius, kapotas petražoles, apelsinų gabaliukus, granato sėklas ir apšlakstykite likusiu marinatu.
Batatų troškinys su jautiena
300 g jautienos,
500 g batatų,
1 apelsinas,
30 g sviesto,
2 šaukštai miltų,
300 ml sultinio,
1 svogūnas,
druskos, pipirų.
Storasienėje keptuvėje įkaitintame svieste pakepinkite susmulkintus svogūnus. Jiems suminkštėjus sudėkite miltuose apvoliotus nedidelius jautienos gabaliukus. Kai jie apskrus, sudėkite ir paskrudinkite stambiai supjaustytus batatus. Pagardinkite druska, pipirais, supilkite apelsino sultis, sultinį, užkaitinkite ir 60 min. troškinkite ant lėtos ugnies.
Batatų vafliai "Širdelės"
Tešla
1 batatas,
3 šaukšteliai maltų sėmenų,
5 šaukštai maltų migdolų,
2 kiaušiniai,
0,5 šaukštelio sodos,
1 šaukštas alyvuogių aliejaus,
druskos.
Linų sėmenis užpilkite trimis šaukštais šilto vandens ir palikite brinkti. Batatus sutarkuokite stambiai, suberkite sėmenis ir kitus tešlai skirtus komponentus, išmaišykite. Vaflinę ištepkite aliejumi ir iškepkite traškius blynelius. Priklausomai nuo priedų, jie gali būti tiek užkandis, tiek desertas.
Batatų sriuba su burokėliais
2 vidutinio dydžio burokėliai,
3 batatai,
1 indelis (400 ml) kokosų pieno,
2 svogūnai,
2 skiltelės česnako,
1 šaukštelis alyvuogių aliejaus,
1 kubelis daržovių sultinio,
1 šaukštelis maltų kmynų,
½ šaukštelio saldžiosios paprikos,
druskos.
Puode įkaitinkite aliejų ir jame paskrudinkite susmulkintus svogūnus, tada suberkite ir 2 min. pakepinkite česnakus. Sudėkite 1 cm dydžio kubeliais supjaustytus burokėlius, batatus, prieskonius ir kubelį sultinio, įpilkite 2 puodelius vandens ir troškinkite ant lėtos ugnies, kol daržovės suminkštės (apie 15–20 min.). Puodą nukaiskite ir jo turinį elektriniu smulkintuvu, paskiausiai supilkite kokosų pieną. Sriubą išpilstykite į lėkštes, pagardinkite grietine, skrudintomis moliūgų sėklomis, žalumynais, galite įberti burokėlių traškučių.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...