- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Tėvams kartais pritrūksta žinių, kaip tinkamai pasirūpinti vaiko sveikata ir kokia mityba jaunam, augančiam organizmui būtina skirtingais sezonais. Kaip užtikrinti sveiką ir subalansuotą vaiko mitybą šiuo sezonu, kokio maisto turėtų būti pietų dėžutėje žiemą?
Mityba svarbi imunitetui
„Sveika ir subalansuota mityba svarbi bet kokiu sezonu – tiek vasaros, tiek ir žiemos, – teigia Kauno rajono visuomenės sveikatos biuro specialistas Dovydas Švėgžda. – Tačiau žiemą rekomenduočiau, kad vaikų mityboje būtų kuo daugiau įvairiausių produktų, turinčių vitaminų ir mineralų. Tai labai svarbu siekiant palaikyti tinkamą vaikų imunitetą. Gali pagelbėti tokie produktai kaip apelsinai, mandarinai, kuriuose daug vitamino C. Svarbu valgyti produktų, kuriuose gausu seleno ir cinko. Tai grūdinės kilmės produktai: pupelės, riešutai.“
Vaiko teisių gynėjai tėvams primena, kad lengviau prie sveikos mitybos režimo vaikas įpras, jei matys suaugusiųjų pavyzdį.
„Svarbu vaiką mokyti nuo mažumės, maitinant tinkamais produktais aiškinti, kad tai sveika ir skanu. Patys tėvai turėtų rodyti pavyzdį, nes jeigu vaikui duosime obuolį, o patys valgysime bandelę, tai ir jis norės to produkto, kurį valgote jūs“, – atkreipia dėmesį vaiko teisių gynėjas Jaroslavas Kozlovskis.
Skaičiuoti kalorijas – ne laikas
Žinoma, šaltuoju metų laiku labai svarbios ir kalorijos. Kai lauke šalta, organizmas sunaudoja daugiau energijos palaikydamas kūne šilumą. Tad ir mityba turi būti kiek riebesnė, kaloringesnė.
Norint užtikrinti, kad vaikai turėtų energijos ir būtų sotūs, labai svarbu, kad jų mitybos racione būtų pakankamai angliavandenių, baltymų ir riebalų.
Tiesa, D. Švėgžda primena: kalorijos ir riebalai nereiškia, kad tinka bet koks, net ir greitasis, užkandinėse patiekiamas, maistas.
„Norint užtikrinti, kad vaikai turėtų energijos ir būtų sotūs, labai svarbu, kad jų mitybos racione būtų pakankamai angliavandenių, baltymų ir riebalų. Tai trys pagrindiniai mūsų mitybos elementai. Rekomenduojama vartoti viso grūdo produktus: makaronus, kruopas, kuriuose gausu angliavandenių; baltymų produktus: mėsą, augalinės kilmės – pupeles, riešutus, nepamiršti žuvies ir, aišku, gerųjų riebalų – avokadų, aliejų ir pan. Stengtis vengti mažos maistinės vertės produktų“, – sako pašnekovas.
Sveika gali būti ir skanu
Įprasta galvoti, kad skaniausia tai, kas nesveika. Todėl tiek vaikus, tiek suaugusiuosius vilioja greitojo maisto užkandinės, kepyklėlės, traškučių ir šokolado lentynos prekybos centruose. Vis dėlto vaiko teisių gynėjai tikina, kad labai dažnai vaikai seka suaugusiųjų rodomu pavyzdžiu. Tad jeigu šeimos nariai rūpinasi savo sveikata, valgo sveiką, visavertį maistą, šie įpročiai persiduoda ir vaikui.
Vaiko teisių gynėjams pritaria ir visuomenės sveikatos specialistas D. Švėgžda. Jis priduria, kad menkos maistinės vertės produktus vartoti reikia saikingai. Ypač žiemą.
„Vaikams reikėtų vengti mažos maistinės vertės produktų, kuriuose daug cukraus, transriebalų: traškučių, greitojo maisto – to, kas perdirbta ir neturi maistinės vertės. Toks maistas apsunkina mūsų virškinimo sistemą ir organizmas iš to negauna jokios naudos. Dėl to kenčia imunitetas ir kyla rizika dažniau sirgti“, – aiškina Kauno rajono visuomenės sveikatos biuro specialistas.
Jeigu vaikai skundžiasi, kad namie pagamintas ir maistingas patiekalas neskanus, anot pašnekovo, tai laikina. Pasirodo, skonis – išmokstamas. Tad ir nuo greitojo maisto atprasti, o sveikus produktus pamėgti – nesunku.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Pikantiškos salotos – sveikiau
Nusprendus sveikiau gyventi, nebūtina mitybą iškart keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skan...
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių1
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...