- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai – kaip tik jums.
Kalakutų šlaunelės, įdarytos porais ir mėsa
2 šaukštai sviesto,
1,2 kg kalakutų šlaunelių mėsos,
1 poras,
1 salieras,
2 skiltelės česnako,
1 šaukštas rozmarinų,
750 g šviežių dešrelių,
3 šaukštai petražolių,
1 šaukštas čiobrelių,
3 riekelės batono,
1 kiaušinis,
100 ml vandens,
druskos,
pipirų.
Briuselio kopūstams:
500 g šaldytų Briuselio kopūstų,
2 šaukštai sviesto,
50 g kietojo sūrio,
3 šaukštai „Panko“ džiūvėsėlių,
125 g grietinėlės,
druskos,
pipirų.
Keptoms morkoms:
2 šaukštai alyvuogių aliejaus,
800 g morkų,
2 šaukštai čiobrelių,
druskos,
pipirų.
Česnako skilteles nulupkite. Porą, česnaką ir saliero stiebą susmulkinkite mažais kubeliais. Įkaitinkite keptuvę ir ištirpinkite sviestą. Porą ir salierą suberkite į keptuvę, maišydami pakepkite 3–4 min. Į keptuvę suberkite česnaką, išmaišykite ir nuimkite nuo ugnies. Dideliame dubenyje išplakite kiaušinį, suberkite petražoles, paskaninkite druska, pipirais ir suverskite keptas daržoves. Išimkite iš apvilktų dešrelių mėsą į dubenį, berkite sukapotus rozmarinus ir čiobrelius. Duoną pamirkykite vandenyje, sudėkite į dubenį prie dešrelių mėsos ir viską išmaišykite. Ant švaraus stalo paviršiaus dėkite kalakuto šlaunelių mėsą ir padaužykite muštuku. Mėsą pagardinkite druska ir pipirais. Įdarą paskirstykite tolygiai ant išmuštų šlaunelių mėsos ir susukite. Suriškite medvilniniu siūlu, suvyniokite į aliuminio foliją. Kalakutienos suktinuką dėkite į skardą ir įpilkite 1 stiklinę vandens. Kepkite įkaitintoje iki 180 °C orkaitėje apie 1 valandą. Iškeptą kepsnį atvėsinkite, nuimkite siūlą ir supjaustykite griežinėliais. Į kepimo indą sudėkite Briuselio kopūstus su sviestu, pagardinkite druska ir pipirais, pamaišykite ir šaukite į įkaitintą iki 180 °C orkaitę. Kepkite apie 20–25 min. Kai Briuselio kopūstai suminkštės, užpilkite grietinėlės, užberkite kietojo sūrio ir „Panko“ džiūvėsėlių, pakepkite, kol gražiai apskrus. Morkas nulupkite, nuplaukite ir supjaustykite išilgai 2 cm storio juostelėmis. Dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, apšlakstykite aliejumi, pagardinkite druska, pipirais, pabarstykite kapotais čiobreliais. Šaukite kepti į įkaitintą iki 180 °C orkaitę apie 20–25 min.
Citrininė pynė
7 g sausų mielių,
¼ puodelio ir 1 šaukštelio šilto vandens,
½ puodelio ir 1 šaukštelio cukraus,
¾ puodelio šilto pieno,
115 g sviesto,
1 šaukštelis citrinos žievelių,
1 šaukštas citrinos sulčių,
5 puodeliai miltų,
4 kiaušiniai,
1 šaukštas aguonų.
Dideliame dubenyje mieles sumaišykite su šiltu vandeniu ir šaukšteliu cukraus. Leiskite pastovėti apie 5 min. Įpilkite pieną ir citrinos sultis, sudėkite sviestą, suberkite citrinos žieveles, miltus ir likusį cukrų, įmuškite 3 kiaušinius. Plakite iki vientisos masės, toliau maišydami palaipsniui suberkite likusius miltus, kol tešla atšoks nuo pirštų, bet liks šiek tiek lipni. Išverskite tešlą ant švaraus, miltais pabarstyto paviršiaus. Minkykite, kol ji taps vientisa. Perkelkite tešlą atgal į dubenį, uždenkite virtuviniu rankšluostėliu ir leiskite pailsėti kambario temperatūroje, kol masė padvigubės (maždaug 1,5 val.). Išverskite tešlą ant darbinio paviršiaus ir padalinkite į dvi lygias dalis. Vieną tešlos dalį padalinkite dar į tris lygias dalis, iš kiekvienos suformuokite 35–38 cm ilgio virveles ir jas supinkite. Perkelkite pynę į kepimo skardą, išklotą sviestiniu popieriumi. Pakartokite procesą su likusia tešlos dalimi. Uždenkite paruoštas pynes ir leiskite pastovėti kambario temperatūroje, kol masė padvigubės (apie 1 val.). Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C. Nedideliame dubenyje išplakite likusį kiaušinį ir šaukštelį vandens. Tolygiai aptepkite duoną šiuo plakiniu ir kepkite pynę įkaitintoje orkaitėje apie 22 min., kol gražiai paruduos.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Vasarą nepamainomi šaltibarščiai: nuo protėvių – ant šiandienio stalo (receptai)6
Karštymečiu dažno lietuvio valgiaraštyje įsitvirtina šaltibarščiai. Gaivi rausva sriuba tokia populiari, kad šalyje netgi vyksta šaltibarščių festivaliai. Pasak istorikų, šis patiekalas Lietuvoje v...
-
Vasaros valgiaraštyje – grilyje keptos daržovės
Be tradicinių šašlykų ir kepsnių, vis dažniau ant grotelių atsiranda ir daržovių. Skaniai paruoštos daržovės gali virsti tikru hitu – tereikia nebijoti pasidairyti jų įvairovės ir grilio vakarėlis įgaus žymiai daugiau ...
-
Ir lepeškos, ir grybų petražolės (receptai)3
Voveraitės, žavinčios auksine spalva, kvapnumu ir išskirtiniu skoniu, yra vienos laukiamiausių grybų. Nors ir patys mokame jas skaniai paruošti, įkvėpimo verta pasisemti Italijoje, kur voveraitės laikomos delikatesu, galinčiu papildyti ...
-
Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais
Amsterdame būsimi kulinarai mokėsi gaminant maistą restorane nenaudoti mėsos ar žuvies, ją keisti augaliniais produktais. Ekspertų teigimu, tokių virėjų paklausa tik didės, praneša LNK. ...
-
Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip (receptai)1
Artėjantis ilgasis Joninių savaitgalis neabejotinai daugeliui taps grilio fiesta, kad ir koks oras būtų. Tad jau dabar ne viena šeimininkė suka galvą, ką pasiruošti ir pasiimti į gamtą, kad ir prie puodų darbuotis daug netektų, ir urzg...
-
Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo (receptai)
Ką veiksite per Jonines? Kūrensite laužus, ieškosite paparčio žiedo ir naktinėsite? „Nors prieš šventes visi sako, kad ne pavalgyti renkamės, gyvenimas nuolat patvirtina, kad visos šventės prasideda prie vaiši...
-
Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai (receptai)2
Vasara diktuoja savo mitybos režimą – nesinori mėsos, jokio sunkaus maisto. Kartais užtektų sriubos, lengvo užkandžio, bet ką čia sugalvojus? Sutikite, dažnai susiduriame su šiuo galvosūkiu. Norėdami jį palengvinti, pasidomėjome, k...
-
Iš špinatų – netgi desertas (receptai)
Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...
-
Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)2
Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...
-
Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)1
Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...