- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Šis patiekalas – idealus įsitikinusiesiems, kad švenčių metu svarbi gera draugija, o ne perpildytas skrandis.
Reikės:
400 g kietojo griujerio sūrio,
400 g puskiečio sūrio "Vacherin Fribourgeois",
1 česnako skiltelė,
4 arbatiniai šaukšteliai krakmolo,
350 ml sauso baltojo vyno,
1 šaukštelis citrinų sulčių,
20 ml vyšnių brendžio,
šviežiai maltų pipirų,
muskato.
Gaminimas. Nuluptą česnako skiltelę perpjauti per pusę ir ja ištrinti fondiu indą (česnako mėgėjai skiltelę gali ir tiesiog supjaustyti). Sūrius sutarkuoti smulkia trintuve. Į fondiu indą supilti vyną, citrinų sultis, suberti sūrius ir šildyti ant nedidelės ugnies. Kai sūriai ištirps, nuolat maišant aštuoniukėmis, supilti vyšnių brendžio ir krakmolo mišinį (krakmolą galima sumaišyti ir su šaltu vynu). Nuolat maišant kaitinti mišinį, kol jis užvirs ir taps klampus. Paskaninti pipirais, muskatu. Mirkymui skirtą duoną supjaustyti kubeliais, galima paskrudinti orkaitėje.
Šveicarai fondiu užgeria juoda nesaldinta arbata. Kad bevalgant fondiu neprisviltų, nepamiršti maišyti aštuoniukės formos judesiais. Galima tarp kaitintuvo ir puodo padėti ploną metalinę lėkštelę.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...