Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)

  • Teksto dydis:

Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus, visiškai paprastai pagaminamas ir išraiškingo skonio – nieko keisto, kad šis patiekalas populiarumo nepraranda iki šiol.

Turime dėkoti suomei

Makaronai su kepta feta – receptas, kurį gali pagaminti net tie, kurie paprastai į virtuvę užsuka tik išsivirti kavos. Nors šio patiekalo skonis nukelia į Viduržemio jūros regioną, tačiau iš tiesų jis gimė Suomijoje.

Recepto autorystė priskiriama suomių maisto timklaraštininkei Jenni Häyrinen, kuri 2019 m. pasidalijo paprastu ir taupiu receptu. Tai buvo kažkas naujo: vienas indas, keli ingredientai ir stulbinantis rezultatas. Receptas tapo toks populiarus, kad Suomijoje vienu metu parduotuvėse iš lentynų dingo visa feta.

Šis receptas pasiekė aukštumas ne tik Europoje. 2020 m. platformoje „TikTok“ jį atrado JAV vartotoja, ir nuo tada jis tęsia savo neįtikėtiną kelionę po pasaulį.

Pigu ir paprasta

Dabar sunku surasti žmogų, kuris nebūtų girdėjęs apie makaronus su kepta feta – tai tikra socialinių tinklų žvaigždė, užkariavusi tiek maisto entuziastų, tiek paprastų smalsuolių širdis.

Tikriausiai daugelis sutiks, kad šio recepto žavesys – jo paprastumas. Patiekalui reikia vos kelių ingredientų: makaronų, pomidorų, česnakų, alyvuogių aliejaus ir, žinoma, fetos. Viso to lengvai rasite savo virtuvėje arba arčiau namų esančioje parduotuvėje – tad nereikia jokių didelių išlaidų.

Makaronai su kepta feta – tikra socialinių tinklų žvaigždė, užkariavusi tiek maisto entuziastų, tiek paprastų smalsuolių širdis.

Feta yra puikus pasirinkimas dėl savo unikalios tekstūros. Kepama orkaitėje, ji tampa kreminė, o šalia esantys pomidorai išskiria sulčių, kurios kartu su sūriu sukuria tobulą padažą. Rezultatas – aromatingi, kreminiai makaronai su sūrio ir pomidorų deriniu – patiekalas tiesiog tirpsta burnoje.

Tačiau yra dar vienas jo pranašumas – gaminimo paprastumas. Tereikia sudėti ingredientus į vieną kepimo indą, pašauti į orkaitę ir leisti vykti magijai. Nereikia stovėti prie puodų ar nuolat maišyti – patiekalas gaminasi beveik savaime.

Alternatyvos fetai

Mocarela – universalus pasirinkimas, jei norisi šiek tiek daugiau tąsumo. Kepant mocarela išsilydo ir sukuria sultingą, tačiau švelnų skonį. Jei mėgstate, kad būtų sūriau, galite papildomai pagardinti druska.

Brinza – geriausia alternatyva fetai, mat šio bulgariško sūrio tekstūra ir skonio intensyvumas panašūs į graikiško.

Rikota, švelnus itališkas sūris, puikiai dera su pomidorais. Jis ne toks aštrus kaip feta, bet tekstūra suteiks patiekalui kreminio švelnumo.

Ožkos sūris turi ryškesnį, išraiškingesnį skonį nei feta, tačiau kepant jis gerokai sušvelnėja. Tad rezultatas – išties gurmaniška ir kreminė kepto sūrio su makaronais versija.

Bri sūris yra švelnesnis, todėl, jei norite daugiau skonio intensyvumo, galite įdėti šiek tiek papildomų prieskonių, pvz., raudonėlių ar net šlakelį citrinos sulčių, kad padidintumėte rūgštumo ir skonio gilumą.


Makaronai su kepta feta

200 g fetos,

500 g vyšninių pomidorų,

0,5 šaukštelio džiovintų raudonėlių,

4 šaukštai ypač tyro alyvuogių aliejaus,

200 g makaronų,

3 skiltelės česnako,

šviežių bazilikų.

Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C temperatūros. Į orkaitėje įkaitinto indo vidurį įdėkite fetą ir aplink suberkite nuplautus pomidorus ir česnako skilteles. Pabarstykite raudonėliais, pagardinkite druska (nedaug!) ir pipirais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 30–35 min. Tuo tarpu užvirinkite vandenį, pasūdykite ir išvirkite makaronus pagal instrukcijas ant pakuotės. Nukoškite ir pasilikite ½ puodelio makaronų vandens. Šakute sutrinkite keptą fetą, pomidorus, česnaką, pabarstykite bazilikais, į indą sudėkite makaronus ir išmaišykite. Jei atrodo per sausa – įpilkite šiek tiek vandens, kuriame virė makaronai. Jei reikia, pagardinkite druska ir pipirais, įpilkite daugiau alyvuogių aliejaus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
  • Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)

    Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima  įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...

Daugiau straipsnių