- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Nuovargis, mieguistumas ir silpnumas – pirmieji požymiai, kad žiemos išalintam žmogaus organizmui trūksta energijos ir vitaminų. Dažniau nei kiti su nusilpusio imuniteto problemomis susiduria nuolat stresines situacijas patiriantys žmonės, kurie taip pat neretai pamiršta poilsį bei sveikos mitybos principus.
Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai primena, kad šiuo metu yra būtina į savo mitybą įtraukti kuo daugiau skirtingų vitaminų turinčių produktų, o pradžiai puikiai tiks vaisių ir daržovių glotnučiai.
Vaisiai ir daržovės – pavasarinė vitaminų bomba
Maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė teigia, jog nors žiemą jaučiamas didesnis poreikis šiltiems daržovių patiekalams, tokiems kaip sriubos ar troškiniai, artėjant pavasariui klientai į savaitės valgiaraštį turėtų įtraukti daugiau salotų patiekalų bei vaisių ir daržovių kokteilių.
„Šiandien galima pastebėti teisingai besiformuojantį požiūrį į vaisių ir daržovių glotnučių naudą žmogaus organizmui. Kažkada dietiniu užkandžiu laikyti kokteiliai dabar yra vertinami nebe už mažesnį kalorijų skaičių, bet už mūsų organizmui suteikiamą svarbiausių vitaminų gausą. Glotnučių receptai mums leidžia žaisti skoniais pagardinant kokteilius skirtingais vaisiais, daržovėmis, riešutų sviestu, graikišku jogurtu, špinatais ar avižiniais dribsniais“, – pasakoja B. Baratinskaitė.
Maisto gamybos ekspertė dalijasi vaisių ir daržovių glotnučių receptais.
Sotusis bananų kokteilis
Reikės:
2 prinokusių bananų (su rudais taškeliais),
2 datulių,
2 šaukštų viso grūdo avižinių dribsnių,
1 šaukšto mėgstamo riešutų sviesto ir 200 ml augalinio pieno.
Visus ingredientus sudėkite į trintuvą ir gerai sutrinkite iki vientisos masės.
„Jeigu žiemą apleidote savo sveikatą, jau ankstyvą pavasarį kūnas gali pasiųsti signalus apie išnaudotus vitaminų rezervus. Todėl geriau nelaukti pirmųjų nusilpimo ar nuovargio simptomų ir kuo anksčiau pradėti ieškoti didele maistine verte pasižyminčių užkandžių arba šiuo atveju – glotnučių. Nebijokite žaisti su turimais ingredientais, pagardinkite koktelius datulėmis, viso grūdo avižiniais dribsniais bei mėgstamos rūšies riešutų sviestu“, – pasakoja B. Baratinskaitė.
Žaliasis kokteilis – pagalba semiantis energijos
Reikės:
3 didelių saujų špinatų,
2 saliero stiebų,
250 g ananaso,
200 g graikiško jogurto,
pusės skardinės kokosų pieno.
Visus ingredientus sudėkite į trintuvą ir viską gerai sutrinkite.
„Turbūt dažniausia asociacija kalbant apie sveikuoliškus glotnučius – žalios spalvos kokteilis. Toks požiūris susiformavo ne veltui – į šios spalvos kokteilius beveik visada įeina špinatai, kurių skonis nepastebimas, o juose esantys vitaminai praturtina mūsų organizmus naudingiausiais vitaminais. Be to, špinatai pasižymi itin stipriomis priešvėžinėmis savybėmis. Tuo metu kita šio kokteilio paslaptis – graikiškas jogurtas, kuris turi dvigubai daugiau mūsų kūno raumenims reikalingų baltymų nei paprastas jogurtas. Taip pat jis gerina mūsų žarnyno veiklą ir skatina medžiagų apykaitą“, – sako maisto ekspertė.
Šokoladinis kokteilis
Reikės:
1 banano,
1 didelio šaukšto kerobo kakavos,
200 ml augalinio pieno,
100 g šilauogių,
2 saujų špinatų,
1 šaukšto mėgstamo riešutų sviesto,
pusės skardinės kokosų pieno.
Visus ingredientus sudėkite į trintuvą ir viską gerai sutrinkite.
„Nusilpusio imuniteto per vieną dieną nesustiprinsite, tačiau kuo anksčiau į savo dienos valgiaraštį įtrauksite maistingus vaisių ir daržovių glotnučius, tuo greičiau galėsite džiaugtis sugrįžusia sveikata, kuri už rūpestį jus apdovanos ne tik gera savijauta, bet ir atsigavusia jūsų oda ir plaukais. Eksperimentuokite, žaiskite su įvairiais ingredientais – taip kokteiliai nebus nuobodūs nei jums, nei jūsų gomuriui. O svarbiausia, jog visus šiuos kokteilius dėl malonaus skonio pamėgs ne tik suaugusieji, bet ir vaikai, kuriems šiuo pandemijos laikotarpiu vitaminai yra ypatingai svarbūs“, – dalijasi patarimais B. Baratinskaitė.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...