- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Bėgant metams varškėčiai neužleidžia savo pozicijų ant lietuvių stalo bei iki šiol yra itin mėgstami ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų.
Kaip pastebi lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai, šiuo patiekalu tautiečiai mėgaujasi ištisus metus bei nevengia atrasti vis naujų varškėčių skonių. Dar svarbiau, kad varškėčiai yra ne tik skanūs ir sotūs, bet ir suteikiantys reikalingų medžiagų organizmui.
Gaminasi patys, bet pasitiki ir meistrais
Kaip pastebi „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė, lietuviams varškėčiai yra tarsi vienas iš tradicinių patiekalų, kuris neretai patiekiamas pusryčiams ar pietums. Nors šis patiekalas kartais siejamas su vaikų meniu, nereikia stebėtis, jog varškėčiais mėgaujasi ir suaugusieji.
„Varškėčiai daliai mūsų tėvų ar netgi senelių siejasi su vaikyste ir išties siekia gilias tradicijas. Tiesa, jeigu anksčiau lietuviai mėgaudavosi tik įprastais virtais ar keptais varškėčiais, tai šiandien jų yra daugybė skirtingų skonių bei vartojami su įvairiausiais priedais – tiek saldžiais, tiek ir sūresniais“, – sako E. Dapkienė.
Anot prekybos tinklo atstovės, šią mintį iliustruoja pirkėjų pasirinkimas. Dalis klientų iki šiol varškėčius gaminasi patys. Tuo metu kita dalis pirkėjų noriai renkasi „Maximos“ meistrų jau paruoštą šviežią produkciją. Dar kiti savo pirkinių krepšelį papildo šaldytais gaminiais, todėl savo ruožtu „Maxima“ jiems siūlo platų greitai paruošiamų varškėčių asortimentą.
„Mūsų parduotuvėse pirkėjai gali rasti įvairių rūšių šaldytų varškėčių. Tarp populiariausių – šaldyti „Beatos“ varškėtukai su speltų miltais bei šaldyti kepti varškėčiai „Ekspresso“, taip pat klasikiniai šaldyti varškėčiai 500 gramų pakuotėje“, – detalizuoja E. Dapkienė. Pasak jos, lyginant š. m. sausio 1-vasario 17 d. su analogišku laikotarpiu pernai, šaldytų varškėčių pardavimai augo daugiau nei 20 proc.
Ne tik skanu, bet ir sveika
Tuo metu maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė pažymi, jog varškėčiai lietuvių itin mėgstami ne tik dėl savo klasikinio skonio, bet ir maistinės vertės.
„Pagrindinis varškėčių ingredientas varškė yra naudingas žmogaus organizmui dėl joje esančių baltymų, riebalų, vitaminų bei mineralų. Varškėje ypač gausu kalcio bei fosforo – pastarosios medžiagos ypač svarbios vystantis bei išliekant tvirtiems kaulams. Kartu tai yra puiki baltymų alternatyva tiems, kurie nemėgsta mėsos ir atsisako ją valgyti“, – teigia B. Baratinskaitė.
Maisto gamybos ekspertė pataria, kad gaminant varškėčius vertėtų rinktis riebią arba pusriebę varškę, kadangi riebalai yra svarbus kalorijų šaltinis bei tuo pačiu pagerina kai kurių vitaminų įsisavinimą, prisideda prie smegenų ir nervų sistemos vystymosi.
„Dažnu atveju varškė netgi yra tinkama vartoti tiems, kurie netoleruoja laktozės. Tai visapusiškai naudingas ir sveikas pieno produktas, kurio pagrindu pagaminti varškėčiai gali nudžiuginti ne tik gomurį, bet ir visą organizmą. Belieka išsirinkti, kokiais varškėčiais norėsite pasimėgauti šiandien“, – sako B. Baratinskaitė.
Paragaukite skonių įvairovės
Maisto gamybos žinovė dalijasi keletu varškėčių receptų idėjų, kurios nudžiugins ir mažuosius, ir jų tėvelius.
Nemirštanti klasika – virti varškėčiai
Šiam patiekalui reikės:
350 g varškės
1 kiaušinio
8 šaukštų miltų
1 šaukštelio cukraus (arba pagal skonį)
1 žiupsnelio druskos
„Pirmiausia, dubenyje pertriname varškę, tuomet įmušame kiaušinį, įberiame cukraus, druskos ir viską išmaišome. Vėliau beriame miltus, vėl viską gerai išmaišome ir paminkome. Tešlos masė turėtų nelipti prie rankų, o jeigu limpa – įdėkite dar truputį miltų. Tiesa, miltų negalima padauginti, nes kitaip varškėčiai bus kieti. Iš tešlos formuojame mažus rutulėlius, juos šiek tiek suplojame ir sudedame į verdantį vandenį. Verdame apie 7 minutes, kol rutuliukai iškyla į paviršių. Patiekiame su grietine ir druska, kas mėgsta sūriai, o kas saldžiai – su grietine ir uogiene“, – eigą pasakoja B. Baratinskaitė.
Burnoje tirpstantys varškėčiai su obuoliais
Šiam patiekalui reikės:
800 g varškės
2 stiklinių miltų
4 obuolių (nedidelių)
2 kiaušinių
6 šaukštų cukraus
4 šaukštų kefyro
1 šaukštelio sodos
„Obuolius nulupame, išimame sėklas ir juos sutarkuojame. Toliau į dubenį sudedame varškę, sutarkuotus obuolius, miltus, cukrų, kefyre nugesintą sodą, įmušame kiaušinius ir masę gerai išminkome. Iš gautos varškinės tešlos formuojame storus blynelius ir dedame į įkaitintą keptuvę su aliejumi. Kepame, kol varškėčiai gražiai apskrunda. Patiekiame šiltus su grietine arba jogurtu, pagal kiekvieno skonį“, – pataria „Maximos“ maisto ekspertė.
Ypatingi varškėčiai
Šiam patiekalui reikės:
200 g varškės (geriau liesesnės)
1 kiaušinio
1 saujos špinatų (tinka ir dilgėlių lapeliai)
5 šaukštų kvietinių miltų
5 šaukštelio kepimo miltelių
1 žiupsnelio malto muskato (galima ir nedėti)
Pagal skonį druskos ir pipirų
„Špinatus nuplaukite, gerai nusausinkite bei smulkiai supjaustykite. Varškę ištrinkite šakute su kiaušiniu, prieskoniais, kepimo milteliais ir miltais. Gauta masė turėtų būti gana lipni, bet neskysta, kad lengvai formuotųsi drėgnomis rankomis. Į varškės masę įmaišykite smulkintus špinatus ir gerai išmaišykite. Varškėčius formuokite drėgnomis rankomis taip, kad būtų kiek plokštesni. Kepkite ant vidutinės kaitros įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Šiuos žalius varškėčius patartina pagardinti grietine ar graikišku jogurtu. Skanaus!“ – linki B. Baratinskaitė.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...