- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Iškyla gamtoje – būtina vasaros tradicija, kurią su malonumu galime surengti tiek mieste, tiek prie ežero. Tačiau nekiekvienas iškylautojas žino, kad paprastas pasisėdėjimas gamtoje gali tapti tikra švente pasirūpinus tinkamais užkandžiais.
Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen artėjančiam savaitgaliui siūlo išmėginti penkis gardžius užkandžių receptus, kurie patiks net ir išrankiausiems gurmanams.
Surengti iškylą galima tiek mieste, tiek savo namo ar sodybos kieme, tačiau prieš tai svarbiausia – pasirūpinti maistu. A. Rasmussen sako, kad iškyloje svarbiausia maistą patiekti mažomis porcijomis. Anot jos, dažniausiai pasitaikanti klaida ruošiantis iškylai – neįvertinama, kad kai kurie maisto produktai ar jau pagaminti patiekalai netinka gabenimui ar valgymui lauko sąlygomis.
„Jeigu iškyloje norite mėgautis konkrečiu patiekalu, jam reikalingus produktus pakuokite atskirai, o radę iškylavimo vietą, išpakuokite ir sumaišykite viską taip, kaip namuose“, – pataria A. Rasmussen.
Ne paslaptis, kad gamtoje labai pakyla apetitas – dėl gryno oro ir dažnai aktyvaus poilsio norisi valgyti gerokai daugiau nei namuose. A. Rasmussen pirmiausia rekomenduoja su savimi pasiimti lazdelėmis pjaustytų daržovių – agurkų, paprikų ar morkų, nes tai itin sveikas pasirinkimas, puikiai malšinantis troškulį.
Sūrio rutuliukai
Reikės:
500 g sūrio,
500 ml aliejaus,
4 kiaušinių,
300 g miltų,
druskos.
Gaminimas. Sūrį sutarkuokite tarka. Į dubenį įmuškite kiaušinius, įberkite druskos ir viską išplakite. Vėliau įpilkite šiek tiek miltų ir pamaišykite. Miltus berkite palengva, kol gausite kibią, bet lipnią tešlą. Tuomet rankas sudrėkinkite šlakeliu vandens ir iš paruoštos masės formuokite nedidelius rutuliukus. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sudėkite suformuotus rutuliukus. Kepkite kelias minutes, kol gražiai apskrus. Jei norite, kad jie viduje būtų minkšti, kepkite iki tamsios spalvos. Iškeptus sūrio rutuliukus išimkite iš keptuvės ir padėkite ant popierinių rankšluosčių nusausinimui. Paruoštus sudėkite į krepšelį ir patiekite.
Baklažano suktinukai
Reikės:
1 didelio baklažano,
300 g tepamo varškės sūrelio,
150 g fetos sūrio,
indelio saulėje džiovintų pomidorų,
česnako,
krapų,
druskos.
Gaminimas. Baklažaną supjaustykite išilgai per visą ilgį, sudėkite į pasūdytą vandenį ir palikite maždaug 10 minučių. Vėliau išimkite ir nusausinkite. Tuomet baklažano juosteles apkepinkite iš abiejų pusių ir sudėkite ant popierinių rankšluosčių. Varškę sumaišykite su feta, išspauskite česnako skiltelę (skilteles) pagal skonį ir sudėkite smulkiai supjaustytus džiovintus pomidorus, krapus ir viską gerai išmaišykite. Paruoštą masę įsukite į keptas baklažano juosteles.
Morkų lazdelės
Reikės:
500 g morkų,
5 v. š. aliejaus,
petražolių,
šviežio imbiero,
druskos.
Gaminimas. Morkas nuskuskite ir supjaustykite lazdelėmis. Jas sumaišykite su kapotomis petražolėmis, šviežiu tarkuotu imbieru ir aliejumi. Tuomet sudėkite į aliejumi pateptą kepimo indą ant kepimo popieriumi išklotos ir aliejumi pateptos skardos. Pabarstykite druska ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį.
Užkandėlė su lašišomis
Reikės:
200 g rūkytos arba sūdytos lašišos filė,
28 vnt. sūrių šaukštelių,
maskarponės kremo,
šviežių krapų,
Citrinos.
Gaminimas. Lašišos filė supjaustykite plonais griežinėliais. Į šaukštelį dėkite vieną iš supjaustytų griežinėlių ir šalia konditeriniu švirkštu išspauskite maskarponės kremą. Taip kartokite su visais šaukšteliais, kol pagaminsite visus užkandžius.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...
-
Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)
Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...