Prancūzijos aukcione parduodama „veikianti“ giljotina

Prancūzijos aukcione ketvirtadienį parduodama nepriekaištingai veikianti XIX amžiaus giljotina, už kurią tikimasi gauti iki 60 tūkst. eurų, pranešė aukciono organizatoriai.

Iš medžio, plieno ir žalvario pagamintas instrumentas, kuris asocijuojasi su 1978 metų Prancūzijos revoliucija, buvo naudojamas nukirsdinimui antroje XIX amžiaus pusėje.

Giljotina parduodama ketvirtadienį šiauriniame Nanto mieste. Pasak aukciono organizatoriaus Francois-Xavier Duflos (Fransua Ksavjė Dufloso), už šį įrenginį tikimasi gauti nuo 50 tūkst. iki 60 tūkst. eurų.

„Labai reta, kad toks daiktas patektų į aukcioną, todėl gana sunku nustatyti kainą; taigi mes atsižvelgėme į tą retumą“, – sakė jis.

„Būtų gerai, jeigu jis liktų kokioje nors istorinėje aplinkoje – eksponuojamas kokioje nors pilyje arba viešoje kolekcijoje“, – kalbėjo F.X.Duflos.

Jis taip pat nurodė, kad ši giljotina buvo naudojama kariuomenėje, bet plačiau apie daiktą nepasakojo.

Daugiau nei 100 metų ši giljotina priklausė privatiems asmenims, o dabartinis jos šeimininkas ją gavo iš savo senelio, kuris, kaip manoma, ją nusipirko XX amžiaus pradžioje.

Ant giljotinos ašmenų likęs užrašas „Armees de la Republique“ (Respublikos pajėgos), iš kurio galima spręsti, kad ji priklausė pajėgoms, kurios buvo suformuotos po Prancūzijos revoliucijos šaliai apginti nuo jos kaimynių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SSSS

SSSS portretas
Iš medžio, plieno ir žalvario pagamintas instrumentas, kuris asocijuojasi su 1978 metų Prancūzijos revoliucija, buvo naudojamas nukirsdinimui antroje XIX amžiaus pusėje. AR MATAI KLAIDĄ ŽURNALIŪGA
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių