Erdvė „Aura +“ – kultūrinis aperityvas Kaunui

M.Daukšos g. suplevėsavo "Aura +" vėliavos. Naujasis patalpų šeimininkas Kauno šokio teatras "Aura" turimą erdvę naudos šokio edukacijos tikslais.

Aistros, užvirusios Kauno miesto tarybai paskelbus Kauno pantomimos ir plastikos teatro reorganizaciją, nurimo ir dygūs minusai gruodžio 16-osios vakarą įgavo pliuso pavidalą.

M.Daukšos g. suplevėsavo "Aura +" vėliavos. Naujasis patalpų šeimininkas Kauno šokio teatras "Aura" turimą erdvę naudos šokio edukacijos tikslais.

"Naujosios patalpos nėra tinkamos tiesioginiams teatro poreikiams – rodyti repertuarinius trupės spektaklius, teko surasti sprendimą, kaip šią erdvę išnaudoti kitiems prasmingiems tikslams. Bediskutuojant gimė idėja užsiimti edukacine veikla. Bandant trumpai apibrėžti "Aura +" veiklą, palyginčiau ją su aperityvu, žadinančiu alkio jausmą. Tik tuo kartu – menui, pageidautina – šiuolaikiniam", – sakė Kauno šokio teatro atstovė spaudai Edita Kiznienė.

Apie būsimus "Aura +" projektus – pokalbis su Kauno šokio teatro "Aura" meno vadove Birute Letukaite.

– Daugelis šiuolaikinio šokio ir teatro "Aura" gerbėjų naujosiose patalpose tikėjosi matyti trupės spektaklius. Akivaizdu, kad taip nebus...

– Deja, ir toliau teatro pastatymams rodyti patalpas turėsime nuomotis. Kūnas ir judesys reikalauja erdvės. Šiose patalpose negalime atlikti net paprasčiausio pakėlimo, nes galva siekia lubas.

Tačiau mes vis tiek patenkinti. Išspręsta dalis techninių teatro problemų: čia dirbti persikėlė mūsų darbuotojai, kurie netilpo mažoje įstaigoje, turime kur laikyti inventorių, baigiame įrengti rezidencijos kambarius atvykstantiems choreografams ir pedagogams, tad sutaupysime lėšų, kurias turėdavome skirti nuomai. Dabar galime repetuoti visu pajėgumu. Ne visuose pastatymuose užimti visi trupės šokėjai, tad likusieji gali dirbti čia.

Žinoma, viltis sulaukti Kaune scenos menams pritaikytos erdvės, kokią turi Vilnius ar Klaipėda, vis tiek gyva. Tikėjomės, kad netrukus duris atversiantis Kauno menų inkubatorius išspręs šią problemą, deja, paaiškėjo, kad jis nebus pritaikytas scenos menams. Jis tenkins individualių menininkų poreikius, galbūt bus tinkamas repeticijoms, bet ne pasirodymams. Taigi, scenos menų atstovams belieka "Girstutis", o ir tas okupuotas komercinių renginių.

Kaune yra daug talentingų, aktyviai kuriančių menininkų, galiausiai "Auroje" užaugintų šokėjų, kurie pradėjo savarankišką kelią, tad tokia erdvė yra gyvybiškai būtina. Maža to, "Aura" užmezgusi gausybę tarptautinių ryšių. Mes galėtume pakviesti įdomiausių šokio trupių ar teatrų, tačiau pirmoji problema yra erdvė, kurioje jie galėtų pasirodyti, o ne finansai. Sutikite, tai juk irgi būtų puiki edukacijos priemonė.

– Kodėl nusprendėte erdvę naudoti edukacinei veiklai?

– Nors moksleiviai ugdomi mokyklose, tačiau mokymo programose deramo dėmesio šiuolaikiniam menui nėra. Kaip tuomet vaikams įskiepyti meno poreikį? Jei tas poreikis neįskiepijamas esant ankstyvos formavimosi stadijos, tai ir sulaukęs brandos žmogus dažniausiai to poreikio ir neturi. Dauguma turi tik atsipalaidavimo meno poreikį, kurį visiškai patenkina televizija ar koncertai.

Bet yra menas iš didžiosios raidės, kuris taurina žmogų, paskatina jį mąstyti plačiau ir giliau apie pasaulį, egzistenciją, gėrį ir blogį. Gal mes kažkokia dalele prisidėsime prie to, kad žmogus pajustų tikrojo meno poreikį.

– Gal jau turite konkrečių idėjų būsimiems "Aura +" projektams?

– Mes ir iki šiol buvome atviri įvairiausiems kūrybiniams pasiūlymams. Turėjome daug neplanuotų projektų, kurie gimė atsitiktinai, per susitikimus ar pokalbius su kitų sričių menininkais. "Aura +" galėtų būti vieta, kur įgyvendinami bendri projektai su muzikantais, dainininkais ir kitais kūrėjais, ieškant sąryšio su judesiu, kūnu, šokiu. Mes mielai priimsime kūrybines iniciatyvas iš šalies.

Žinoma, "Aura +" veiks kitu principu nei Vilniuje įsikūrusi "Menų spaustuvė". Ši erdvė negalės tapti oro uostu, skirtu įvairių kultūros operatorių lėktuvams. Tai tarsi mūsų namai, į kuriuos kažką pakvieti į svečius, kažką drauge nuveiki, jei jungia bendra idėja.

Turime sukaupę daug įvairių šalių ir menininkų darbų vaizdo formatu, tad planuojame daryti videoperžiūras. Po jų pakviestume žiūrovus pasilikti diskusijoms. Aptarimai po spektaklių ypač populiarūs užsienio šalyse. Mes ketiname ieškoti betarpiškesnio santykio su žiūrovais. Ši nedidelė "Aura +" erdvė leis tai padaryti.

– Nors žodis "diskusija" pirmine prasme reiškia tyrinėjimą, aptarimą, realybėje diskusija dažniausiai virsta aistringa verbaline kova, kurioje kiekvienas nori įrodyti savo tiesą...

– Šiuolaikinis menas ypač atviras interpretacijoms. Jis neiliustruoja, nepasakoja siužetų, tiesmukų istorijų, tad ir tiesų gali būti labai daug. Aš pati nepaprastai mėgstu dalyvauti aptarimuose. Įdomu pasitikrinti, ar tavo mąstymas sutampa su kūrėjo vizija, ar jis dar užčiuopia kokį nors kitą prasmių lauką. Kai intelektualai dalijasi savo pastebėjimais, kyla įvairiausių minčių, kurios įkvepia. O žmogui, kuris nesusidūręs ar mažai susidūręs su šiuolaikiniu menu, diskusija – tai tiesiog universitetas.

– Ar "Aura +" veikla bus orientuota tik į jaunimą?

– Tikrai ne. Man teko daug keliauti, tad galiu drąsiai teigti, kad vidurinė karta – keturiasdešimtmečiai – yra pagrindiniai šokio pasirodymų žiūrovai. Lietuvoje bene vienintelis dramos žanras pritraukia įvairių profesijų ir amžiaus žmones. O kritinė šiuolaikinio šokio žiūrovų masė yra menininkai ar humanitarai, kitų profesijų žmonių yra vienetai.

Drįstu teigti, kad dauguma žmonių atmeta šiuolaikinį meną tik dėl to, kad jie jo nepažįsta, kad kažkada nebuvo supažindinti. Jiems tai svetima. Be tai yra žmonės, nugyvenę tik pusę gyvenimo. Likusią gyvenimo dalį jie gali nugyventi įdomiau, atrasdami daug naujų, nuostabių dalykų. Tikimės padėti jiems tai padaryti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių